”Jag kör tills de stinker” Image

"Jeg kører indtil de stinker"

Thomas Wassberg er årets store idrottsstjärna i Let's Dance. Vifik en pratstund med skidmästaren efter veckans repetitioner där han avslöjar sin stora last, favoriten till slutsegern och hur ofta han egentligen tvättar sina träningskläder.

Med fire guld i OS, tre i VM og et Bragdguld har Thomas Wassberg en meritliste ingen kan matche i årets oplaga av TV4-programmet Let's Dance. Men det var i skidspåren og nu er det dans som gælder. En tävlingsform han aldrig varit i närheten av tidigare.

- Fysiskt är det inte några problem för mig, det är takt och koreografi som är utmaningen. Första dagarna när vi prövade på all möjlig dans var jag rätt trött i huvudet på kvällen, säger han när vi träffar honom efter veckans repetitioner.

Några speciella förberedelser har han inte gjort inför programmet, som innebär mellan fyra och sex timmars dansträning om dagen. Den gamle mästaren, som fyller 60 år nästa vecka, åker skidor två till tre timmar i veckan och har fortfarande en imponerande fysik. Hans välkända vinnarskalle har dessutom börjat vakna till liv.

- Jag tar det vecka för vecka, men nu har jag kommit in i tävlingen och tänker köra så länge det håller. Jag vill vara kvar så länge det går.

Men nogen chancer på slutsegern giver han ikke sig selv. Han siger, at han er meget imponeret over alle, der er tilbage i konkurrencen - og har en klar favorit.

- Elisa Lindström er meget duktig, hun er min favorit til segern. Men det er mange, der er dygtige, og jeg vil aldrig komme op i denras klasse.

wassbergThomas Wassberg på tredje sträckan i VM-stafetten i Oberstdorf 1987. Nu har han byttet valla og stavar mot vals och välpolerade skor.

Ud over dansen passede vi også på at stille nogle hurtige træningsspørgsmål til Thomas Wassberg.

Hvad har du for relation til styrketræning?

- Jeg vil ikke træne i fitnesscentret. Jeg har aldrig gjort det, eftersom det er så tråkigt uden al styrketræning, har jeg gjort med min egen kropsvægt på hvilket gulv som helst, eller i skogen.

Hvor ofte bruger du dine træningsredskaber?

- Jeg kører indtil de stinker. Det tar olika lång tid lite beroende på hur hårt jag kört. Har jeg kørt rigtig hårdt, kan det tage to pass bare.

Hvor vigtigt er fåfængan som drivkraft for din træning?

- Ikke alt, jeg har ikke det behov. Nu vil jeg bare komme ud og røre på mig og må bra.

Hvad har du for stil, når du træner?

- Jeg har ingen stil, jeg tager bare noget gammalt jeg finder som passer. Jeg prøver derimod altid at klæde mig så godt som muligt efter temperaturen. Bomull bär jag aldrig eftersom det inte fungerar.

Er det nogen øvelse, du har brugt lidt?

- Mag- och ryggträning var inget jag gillade men gjorde för att det var bra under min karriär. Men det krævede ikke så meget, tre forskellige situpsvarianter og nogen rygøvelse, intet mærkværdigt.

Hvad spiser du, når du vil væk fra noget?

- Det kan blive hvad som helst, gärna fisk og så har jeg mycket älgkött i frysen. Men jeg er en chokoladeälskare, så der må jeg holde igen lidt, haha.


LÄS MER: Klä dig rätt för längdskidåkning