”Jag ska rada upp vinster hela vägen till bältet” Image

"Jeg skal rada upp vinster hela vägen till bältet"

MMA-kæmperen Nico Musoke har et mål: at tage mästarbältet. Efter flere måneder som skadad ligger han i hårdt træning for at kunne begynde at kæmpe igen.

For snart ni år siden begyndte Nico Musoke, 29, sin professionelle karriere inden for mixed martial arts (MMA). Framgångarna följde varandra och i oktober för två år sedan gick han sin första UFC-kamp, och vann. Hans klättring mot världseliten fick en ofrivillig paus 2015 då han drabbades av skador. Men efter måneder med fokuseret rehabtræning og opbygningspas er han snart klar til at klive ind i oktagonen igen.

- Alt, hvad jeg gør, hvert minut, er bevidst om, at jeg skal kunne være tilbage i buren snart. Jeg er ikke der fysisk rigtigt endnu, men jeg tror, at jeg kan være tilbage nu i begyndelsen af året. Jag måste ha tålamod och lita på att det inte finns något annat jag kan göra för att påskynda det, siger Nico Musoke med sin lugna, fokuserade röst.

Hvor växte du op?

- Jeg havde en meget god opvækst med min mor og min lillasyster og lillebror. Jag växte upp i norra Botkyrka utanför Stockholm och skulle beskriva min uppväxt som vanlig. Jeg gjorde alt, hvad alle gør, og alt, hvad man ikke bør. Jeg testede på lidt men ingenting ekstremt. Jeg spillede fodbold seriøst, først som målvakt, sedan anfallare och mot slutet back, och min plan var att bli proffs i Manchester United. Jeg var 15 år gammel, men siden var det ikke så længe siden. Jeg ångrar ikke, at jeg sluttede.

Hvornår kom du ind på fighting?

- Det er den klassiske fortælling, jeg fulgte med en polare efter skolen, da jeg var 17 år for at teste på MMA, eller shootfighting som det hed på den tid. Jeg havde ingen anelse om, hvad det var. Efter første passet følte jeg, at det var det bedste, jeg havde gjort og olieret alt, hvad jeg havde testet på, jeg fastnade for det intensive i kampen og følte, at jeg ramte min grej i livet.

Kender du så stadig?

- Nu, 12 år senere, kender jeg det endnu mere. Känslan växer hela tiden. Om du elitsatsar på en idrott, oavsett vilken, är inte alla dagar glada dagar och det hör till. Men hvis MMA:n skulle tage fra mig, ville en stor del af mig forsvinde. Efter to dages ledighed begynder det at klirre i kroppen på mig, og jeg føler, at jeg må træne fighting.

Hvad har fightingen givet dig?

- Mer än enbart själva idrottandet, ibland är det terapi och ibland är det bara en fristad. Når du kæmper, tvinges du til at skære af alt andet og leve i stunden, mange mår bra af at finde den nærvaron. Hvis du ikke er til stede, når du kæmper, bliver du slagen eller sat i en dårlig position. Siden er det også sådan, at uanset resultatet er næste runde, næste minut, næste sekvens et nytt tillfälle att förhoppningsvis göra lite bättre ifrån dig. Sedan er det en rolig træningsform, det er sjukt kul at lære sig forskellige teknikker som at brottas, sparkas, försvara och attackera.


nico
Nico Musoke beskriver sig selv som lojal, arbejdsvillig og envis.

Hur mycket tränar du en vanlig vecka?

- Mellem otte og tolv pass i veckan. Men står jeg inför en match blir intensiteten och träningen mycket mer specifik eftersom jag jobbar på moment inför en bestämd motståndare. Hvis jeg ved, at modstanderen er en upræglad forbrydelse, så lægger vi det i træningen. Har jeg ikke en kamp, før jeg giver det tid og plads til at øve nye ting, nye teknikker, lægge til, forbedre og analysere. Det findes ikke samme alvor i hvert minut som før en kamp, da intensiteten trissas op.

Kan du noget ud over at slås?


- Ja, jeg har et styrkeprogram, der hjælper mig uafhængigt af, hvad jeg gør. Det er en nødvendighed for at kroppen skal holde. Jeg træner også kondition, som forskellige former for intervaller og sparring.

Hvad er dine styrker og svagheder som fighter?

- Min styrka är min mångsidighet, jag har en bredd i min fighting som är något utöver vad de andra i min viktklass har. Jeg har en evne til at vinde på forskellige måder. Min svaghed er, at jeg mærker, at jeg kan fastna i det brede, da findes det risiko for, at det bliver väldigt platt. Jeg må våga lita på att den träning som gjorts har gjorts korrekt och bara göra det som krävs för att vinna.

Hvad har du fået offra i livet for at kunne være fighter på elitnivå?

- Offra och offra, jag vill slå fast att jag inte skulle vilja ha det på något annat sätt och är tacksam över att få göra det jag brinner för. Men skulle jeg være strategisk i livet, er det ikke en kamp, som vil være det mest lønsamma rent økonomisk at holde på med. Det kræver meget tid og engagement, og det er ikke risikofrit, uden at man kan gå illa.

Hvad har du for mål nu?

- Enkelt, jeg vil komme tilbage snart og vinde næste kamp. Jeg skal rada upp vinster hela vägen till bältet och vet att jag kan ta mig dit. Den dag jeg skulle sætte ribban lavere skulle de få sige åt mig att sluta.

nico
Nico Musokes tøj kommer fra Reeboks Combat-kollektion.

Foto: Pavel Maira / Steaksandwich.se Tack till: Kampsportstadion

FAKTA

Navn: Nicholas "Nico" Musoke.
Ålder: 29 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Professionel MMA-kæmper.
Tränar på: Prana Jiu-Jitsu, Rinkeby Muay Thai og Nexus fightcenter i Stockholm.
Følg ham på Instagram: @nicomusoke

LÄS MER: Madde Valls tuffaste match - att vinna en ny vardag efter hjärnskadorna