Jakten på det berömda citatet Image

Jakten på det berömda citatet

"Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk" er en svensk tvsport-klassiker som tillskrivs Arne Hegerfors. Men efter at et bevis på citatets ægthed er blevet efterspurgt, har ingen kunnet levere det. Nu er der sat spørgsmålstegn ved orden overhuvudtaget uttalats.

For den sports- eller tv-intresserede er citatet "Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk" en del af grundkursen. De fleste har hørt og fnisset åt den (förmodat) oavsiktliga dubbelheten när Arne Hegerfors kommenterar en bild på en deppig kameruansk avbytarbänk. Eller?

Citatet er placeret i kvartsfinalen mellem Kamerun-England under VM 1990, da skrällaget föll i förlängning mot engelsmännen.

Nu er spørgsmålet om orden virkelig har uttalats i svensk tv. Alt har stået på sin spids, da et medlem på forummet Flashback i slutningen af november efterspurgte et tv-klip, hvor den berømmede mening blev udtalt.

Engagemanget var hurtigt stort og mange var enige om, at de hørte Hegerfors sige orden. Men några hållbarare bevis än minnen kunde ingen presentera.

Hegerfors talte selv med Aftonbladet i begyndelsen af december og sagde da, at han troede, at han sagde det.

- Jeg tror ikke, det er et lykkeligt citat, selv om jeg ikke kommer ihåg alt jeg sagt under tusen fotbollsmatcher, sa han då.

Lasse Anrell, før denne skribent på samme tidning, sa också till reporten att han fått citatet bekräftat av Hegerfors när han skrivit en bok om sportfloskler.

Men ingen kunne vel præsentere et billede eller en lydfil.

Alternativa förklaringar började lanseras i rask takt på Flashback. Kan det ha varit under VM-turneringen 1994? I någon av Kameruns andra matcher under de två mästerskapen? Kan det varit Bosse Hansson som i själv verket sagt det? I en krønike? Under et nyhedsinslag?

En måned senere har alle Kameruns matches tittats igenom av olika medlemmar (vissa har besökt Kungliga biblioteket) men det finns fortfarande inga fysiska bevis.

I Flashbacktråden höjs nu allt fler röster för att efterforskningen ska sluta och citatet förklaras som en myt. Andra vill inte ge upp riktigt ännu och en liten skara finner förklaringen i en mörkläggning från SVT.

Mysteriet lever altså videre. Har du muligvis en forklaring, hør af dig!

kamerunAt Gary Lineker gjorde to mål, da England vandt med 3-2 over Kamerun i kvartfinalen, er helt utroligt. Men hvordan er det egentlig med den klassiske svenske sportsgren?