Johanna Toftby: Åk på cykelsemester! Image

Johanna Toftby: Åk på cykelsemester!

Magisk, svettig og oplevelsesrig. Sådan beskriver træningsbloggeren Johanna Toftby sit cykelsemester i Europa. Häng med på äventyret!

Johanna Toftby, 42, frisör, krönikör och hälsobloggare har precis varit på en riktig drömsemester. Hun tog bilen gennem Europa med stop i Tyskland og Italien, for siden at hoppe op på sadeln og trampe sig gennem de makaløse omgivelser.

- Jeg er helt knockad af alle smukke smukke vyer jeg har set. Det var magiskt! siger Johanna Toftby to dage efter sin hjemkomst.

Hvad var det sværeste, du så?

- I Füssen, Tyskland, så vi sagoslottet Neuschwanstein, som er forbillede til Törnrosaslottet. Det er så fint, at man næsten undgår det. Jeg er en romantiker, så jeg synes, det var helt fantastisk at se. Alla höga berg vi såg när vi cyklade i Livigno var oslagbart, att cykla i Alperna var så vackert och mäktigt!

Hvordan fik du inspiration til rejsen?

- Min sambos søn og far skulle cykle i Italien, og så blev vi sugna på at hänga på. Efter Tyskland åkte vi gennem Østrig ned mod Italien, til Livigno i Alperna. Det er en skidort, men også et cykelmecka. Jeg kan virkelig forstå hvorfor, det var oslagbart at cykle der på over 2.200 meters højde.

Hvordan var det?

- Det er meget specielt at cykle i 35-gradig varme i så tunn luft uppför berget, så det var en utmaning. Hjärtat slog kraftigt och jag fick hög puls, trots att det inte var en så svår backe. Efter några timmar vände jag mig, men det var en annorlunda upplevelse som jag inte varit med om förut. Men vi tog en lille pause her og der og efter nogle timer vendte jeg mig mod luften. Jeg syntes, det var underbart at se alle bergstoppar med snö på omkring mig, var jag än cyklade.

Efter det åkte jeg til Gardasjön for at cykle derhen. Hvad var den største forskel mod Alperna?

- At det var 40 grader og tropisk varme, men eftersom man cykler hurtigt, får man meget vind, som svalkar. Jeg ville næsten ikke stoppe, for det var meget varmt at gå ud og cykle.

Sagnade du det jäsiga strandlivet?

- Nej, for jeg har fået både og. Vi cyklede bare några mil per dag, så vi boede på hotel og cyklede tilbage til hotellet efter dagens utflykt. Ingen charter kan nogensinde slå en sådan her äventyrssemester, för jag har fått se så otroligt mycket. Jeg elskede det! Nu vil jeg tage på en lignende rejse igen, allerede i efteråret.

Hvor meget cyklist er du?

- Jeg kan lide mange forskellige sportsgrene, som ridning, dans, bodypump og crossfit og har netop opdaget cykling, efter at jeg gennemførte et cykelløb for Göteborgs stadsmission på 7,4 millioner. Så fik jeg en wow-känsla, for det var roligt at flyga fram på sadeln.

Du gjorde en vurpa under semestern, er det let hänt?

- Vurpan var ikke så farlig, for jeg cyklede ikke så hurtigt, men det er alligevel lidt læskigt. Jeg var supervarm, slarvade och vinglade till vid ett möte så att jag flög av sadeln, men jag cyklar inte en meter utan hjälm. I Alperna var det mange superproffer som cyklede, de svischade ned for backarna där jag krampaktigt höll i bromsarna med skräckblandad förtjusning eftersom det var brant stup rakt ned. Det gælder om at være vaksam og holde koll.

johanna
Räkna med många häpnadsväckande vyer!

Hvordan skal du sige, at jeg skal være i stand til at klare en sådan rejse?

- Eftersom du selv bestemmer hastighed og sträcka behöver du inte vara så vältränad även om både benen och bålen får jobba. Er du frisk og cyklar kravløst så klarer du af det. Er det for tufft får du pausa eller leda upp cykeln, det är inte svårare än så.

Hvad havde du for favoritsnacks under rejsen, når du behøvede lidt ekstra energi?

- Vatten, energidryck och bars som ger snabb energi.

Er cykelsemester socialt?

- Ja, jeg synes det. Fordi det ikke var et lopp uden semester cyklede vi sammen hele tiden. Min sambo Jannes pappa er 71 år og holdt til i Alperna, og hans søn har cyklet med sin farfar i nogle år, så det er et sted, som hele familien kan samles på.

Hvad er det vigtigste og det mest unødvendige at pakke med?

- Cykelbyxor er A og O. De der snygga blöjbyxorna räddade livet på mig. Hjälm, linnen eller cykeltröjor är också bra att ha. Köp också en nätt ryggsäck att med dig, vi använde våra extremt mycket. Det mest unødvendige var alle smukke klänningar, för när jag väl framme och så ville jag bara dra på mig något svalt skynke efter vi badat.

Hvordan tror du, at du får det bedre efter en lang dag på cykelsadlen?

- Jeg har både spist den største pizzan nogensinde og nydt fantastisk vin og koldt øl. Vi spiser og drikker præcis, hvad vi vil og nyder det uden angst. Det kan man gøre med gott samvete efter alla mil på cykeln. belöningen är också att kunna stanna under man cyklar och ta ett skön dopp. Det var underbart.

Johannas 3 bedste tips til dig, der vil åka på cykelsemester

  1. Vær sikker på, at din cykel fungerer, som den skal. Glöm inte hjälmen.
  2. Planlæg lidt før, så du har en rute at gå ud fra.
  3. Våga åka! Det er meget roligere end et traditionelt charter.

janne johanna
Janne og Johanna ved slottet Neuschwanstein.

Vil du have flere billeder, information og tips? Besøg Johanna Toftbys blog HÄR.