Kask – från kompisprojekt till jubileum Image

Kask - fra kompisprojekt til jubilæum

Extremskidåkarna Sverre Liliequist och Kaj Zackrisson började virka mössor till sig själva och sina kompisar, och resten är historia. Her er alt, hvad du behøver at vide om et af Sveriges flotteste mærke Kask!

1. Kask startede som et kompisprojekt...

Extremskidåkarna Sverre Liliequist och Kaj Zackrisson ville ha en mössa som inte kliade och tog därför fram virknålarna. Snart ville også deras kompisar ha mössor. For att möta efterfrågan valde de att starta märket Kask. Næste år firar märket 15 år.

- Det känns som att vi precis firade tio år, vi hinner knappt reagera. Till nästa år funderar vi på att lyfta fram något gammalt mönster i ny tappning, det skulle vara kul, säger Sverre Liliequist.

2. ... og mærket älskas fortfarande av skidåkare

- Vores målgruppe er aktive personer mellem 12 og 50 år, med en overvægt på mænd. I huvudsak är det skidåkare, men precis som oss är det få som enbart sysslar med att åka skidor. Men mange får vel reda på oss genom att de har någon form av skidintresse.

3. Sverre Liliequist er mest stolt over at have inspireret andre

- Jeg virkede i flere år, før jeg lærte at kende Kaj og de andre. Det var ham, der kom på at vi skulle prøve at sætte navn på det vi virkade eftersom folk gillade det vi gjorde. Vi har også inspireret mange unge til at lave egne grejer. For några år sedan satt var och varannan skidåkare och virkade sina egna mössor. Kombinationen at være grym på ekstremsport og gøre mjuka grejer er det, jeg er mest stolt over.

kaskKask gør også funktionella underställ, strumpor och skidglasögon. HÄR hittar du Sportamores utbud av märket.

4. Nu udvider Kask sortimentet

Mössorna, underställen, skidglasögonen och strumporna får maka på sig, i vår kommer Kask stora satsning på solglasögon.

- Vi har allerede smugit igång lite grann. Det begyndte med, at vi gjorde et samarbejde med en kille i Zermatt i Schweiz som gør solglasögonbågar i trä. Vi gjorde en specialare med honom och i samma veva la vi till en ram som var lite mer sportig. Nu til våren släpper vi fler vanliga solglasögon till ett bättre pris. De kommer i to farver på glassen og er tänkta att användas av aktiva utövare.

5. Holdbarhed og miljøvenlighed er målet

- Kasks mål findes ikke i en større omsætning uden landar oftest i at vi vil fortsætte gøre produkter som vi brinner for og som vi kan stå for fuld ut. Det er klart, at vi skulle ønske at have en virksomhed, som vi kan tage løn fra, men kombinationen af god bæredygtighed gennem hele kedjan, så miljøvenlige produkter som muligt, kvalitetsmæssige produkter og et sundt forhold til forbrug er vores mål.

sverre
Sverre Liliequist i Kask-solglasögon tillsammans med sonen Leonard på fjälläventyr i påskas. Foto: Privat

LÄS MER: Så vælger du ret skidglasögon