Kiropraktoren svarer på dine spørgsmål
Vondt i knærne når du løper? Smerte ved halebenet af træning? Verker det i korsryggen? Her er kiropraktorens bedste tips!
Vi lot følgerne på vår Facebook-side stille hvilke spørsmål de ville til kiropraktoren Niklas Hollerup, som jobber på Lomma kiropraktorklinik og Chiropraktikakuten i Limhamn. Her er svarene hans.
"Vondt i knærne når jeg løper"
Gustaf Larsson spør: Jeg får vondt på innsiden av kneet når jeg løper. Hvad skal jeg gøre for at blive kvitt det?Kiropraktoren Niklas Hollerup svarer: Hej Gustaf! Løping er en fantastisk type træning, hvor den største fordelen er, at det er så fleksibelt, da du selv enkelt og greit kan velge tid og plass. Dessverre er løping ofte veldig todimensjonelt, om du ikke løper i terreng, noe som gjør at noen muskelgrupper må jobbe veldig hardt.
Hva smerten din kommer av er vanskelig å si uten en undersøkelse av hoft, knær og ankler samt løpesteg. Men problemt du opplever er vanlig. Ofte når jeg treffer patienter med lignende problem kan det være en kombination af mange ting, som utslitte sko, forminsket bevegelsesmønster i hoft, kne eller ankel på grunn av dårlig stretching eller dårlig aktivering av setemusklene. Om du er dårlig på at aktivere setemusklene, eller om de er svake, skapes det en ubalanse der du får økt belastning på innsiden av knærne. Jeg ville også sett over om du har en tendens til fotpronasjon, noe som kan gi kollaps i fotbuen.
Jeg anbefaler dig først og fremst å få en dypere undersøkelse av kneet ditt fra en teraupeut som for eksempel en kiropraktor, naprapat eller fysioterapeut. Begynn, eller fortsett, å styrketren med fokus på å styrke sete med knebøy og utfall, med eller uten balanseplate. Hvorfor ikke lægge til øvelser som monster walk og hip external clamshell med hjelp av gummibånd? Jobb eksentrisk og kontrollert!
"Låsninger i hoftekammeret"
Anna Gustafson spør: Jeg vil løpe, men får altid så vondt i knærne, ofte ett av gangen. Trener bare kondisjonstrening men er noen perioder hvor jeg må hvile det vonde innimellom. Har nå forsøkt nye sko uten resultat, dessverre. Får til tider låsninger i hoftekammeret også. Hvad skal jeg gøre?Kiropraktor Niklas Hollerup svarer: Hej Anna! Som i Gustafs tilfælde er det vigtigt at træne styrke og stretche, når du vil øge og udvikle løbingen din. Hvorfor du får låsninger i hoftekammeret kan oppstå av mange årsaker, men ofte kommer det veldig mye av at hoftebøyerne er veldig tighte og skaper et annerledes bevegelsesmønster i hofteleddet. Det igjen har innvirkning på løpesteget og kan øke belastningen på dine knær ved løping.
Jeg synes du skal gå og få kroppen undersøgt, sådan at du kan få behandling for dit hofteproblem. Får du kontrol på hofteproblemet med stretch og styrke, så tror jeg at knærne og løpingen kommer til at gå bedre!
"Hugger i halebenet"
Wivica Dohsé spørger: Jeg får et hugg i og rundt halebenet af træning. Det som føles rart er at markløft og knebøy går fint, mens vanlige ryggløft der jeg ligger på mage og løfter ryggen gjør veldig vondt? Det gør vondt å lene seg bakover, men ikke fremover? Håpløst!Kiropraktor Niklas Hollerup svarer: Hei Wivica, for å kunne hjelpe deg må jeg vite om smerten har kommet smygende eller om det var en spesifikk hendelse som du kommer på eller som du tror startet problemet ditt?
Det første jeg tænker på når ryggløft gir smerte men markløft samt knebøy fungerer bra, er at du havner mer i extension når du gjør ryggløft sammenlignet med markløft og knebøy.
Gå til en dyktig terapeut som kan titte på hvordan din ryggrad og ditt bekken fungerer. Manipulasjon og mobilisering av ledd har direkte innvirkning på nervesystemet, muskler og ligament, noe som kan være nøyaktig det kroppen din behøver.
"Trøtt i nedre delen av ryggen"
Cecilia Granberg spørger: Jeg kan lett føle meg trøtt og få vondt i nedre delen av ryggen. Er ellers også meget støl der. Har du tips til hvordan jeg kan komme igang?Kiropraktor Niklas Hollerup svarer: Hej Cecilia! Dette er et af de absolut vanligste problemene mine pasienter har. Hvordan er det med træning og stretching? Ofte har patienter haft problemer med trøtthet gjennom en lengre periode, noe som gjør at det kreves trening for å styrke korsryggen og stretching for å øke smidigheten, men fremfor alt trengs det jobbing for å lære seg å aktivere ryggen og få kroppen til å bruke rett muskler igjen.
Har du testet yoga? Jeg kan anbefale både hatha- og viryayoga, som både styrker og strækker kroppen.
"Hvordan skal jeg overvinde min hyperaktive piriformis?"
Sofia Larsson spørger: Hvordan skal jeg overvinde min hyperaktive piriformis? Har været hos fysioterapeut og naprapat, men de har givet opp...Kiropraktor Niklas Hollerup svarer: Hej Sofia! Piriformis er en muskel, som ofte er meget vanskelig at diagnosticere korrekt på grund af, at den sidder dybt under kroppens største mukel, setemuskelen. Har du symptomer på nummenhet eller smerte nede i benet på samme side? Ofte ved sådanne symptomer er hoftebøjeren meget stram på samme side som problemet er. Om hoftebøjeren på forsiden er kort bliver baksiden, altså sete/piriformis, inaktivt, trøtt og til slutt irritert.
Jeg synes du absolut ikke skal gi opp! Gå til en kiropraktor for at få en ny analyse af problemet dit. Måske behøver du en ultralyd for at sikre, at den diagnose, du har fået, er korrekt? Kjemp videre!
"Støl på morgenen"
Joakim Engwall spørger: Jeg får vondt i korsryggen og nede over den ene rumpeballen når jeg har sitti, samt er veldig støl på morgenen. Hvad gør jeg med dette?Kiropraktor Niklas Hollerup svarer: Hej Joakim! Jeg går rett på sak: Hvor flink er du på å stretche i sammenheng med trening? Muskelstølhet i korsryggen kan ofte ha med at det finnes knuter i ryggraden din som ikke beveger seg som vi vil skal bevege seg. Avhengig av problemet sier vi ofte at det finnes en ustabilitet eller "låsning" i ryggen. Om ikke virvlene beveger seg som de skal, blir musklene rundt trøtte, støle og tighte. Hvor længe har dette foregået? Har du holdt på med det længe synes jeg du skal oppsøke en terapeut for å undersøke ryggen samt muskultaturen din. Det er også vigtigt at se over din soveposisjon og at din seng er rett for nettopp din sovestil.
LES MER: Lær dig at lytte til kroppen