Klä dig rätt för löpning i höst och vinter Image

Få ret til at løbe i høst og vinter

Med rigtige løbeklude og løbesko kan du springe udendørs også på vinteren. Rusta upp din löpargarderob så att den pallar både regn och snö!

At springa på hösten och vintern kan vara en dröm med klarblå himmel, krispig luft och lätta steg över lövtäckta vägar eller snöknarriga gator. Det kan også være en rejäl utmaning genom mörker, kyla och ett underlag som är halt av antingen is eller snöblandat regn. Men uanset hvad vejr det er, når du snørar på dig skorna kommer löprundan garanterat bli härligare om du är rätt klädd.

Malin Andersson fra Salomon, vet vad som bör ingå i den ultimata löpargarderoben. Det opfordrer dig til absolut ikke at glemme, når du giver dig ut er små, men livsviktiga. Reflekser!

- Den her tid på året er det let hänt att du sticker ut när det är ljust ute och en timme senare är det mörkt. Om du vil have en refleksvest, plagg med ditsydda reflexer eller reflexaccessoarer er en smaksak, huvudsaken är att du syns, säger hon.

På hösten, innan temperaturen krupit ned under nollstrecket, rekommenderar hon att springa i en tunn löparjacka med en t-shirt eller ett tunt underställ under och ett par tights i 7/8-dels längd. Vil du ikke risikere at blive kold af svett så var noga med at vælge rätt underkläder. Ledorden du skal gå efter når du klär dig för löpning i höst och vinter är "funktionsmaterial inifrån och ut". Det vil sige kalsonger eller trosor og en sport-bh tillverkat i ett snabbtorkande material som transporterar bort fukten.

På fødderne er det, naturligvis, løparstrumpor som gælder. Og satsa på sockor med förstärkning på hälarna och under fötterna så att de inte slits ut snabbt och välj rätt tjocklek efter temperatur.

Hvad skal jeg bruge af løbesko til vinteren?

- Accessoarer som mössa och handskar. Køb en taske i et fugttransporterende materiale, gerne med en borstad på indersiden, som kan tåle lidt varme. Løbehåndskar ser ofte ikke så varierende ud, men de transporterer fukten bra.

Og hvad skal jeg investere i, når jeg løber på vinteren?

- Ja, en jakke, der har en vind- og vandtæt membran eller som har lidt foder, afhængigt af hvor frusen du er, og et par varme strømpebukser. Der findes tights med en borstad insida, som varmer mere end standardtights, og så findes der også tights med membran framtill, som beskytter mod både vind og vand.

Skal jeg have underställ når jeg springer på vintern?

- Hvis du har varme strømpebukser, behøver du ikke have lange underställsbyxor under, det kan desuden blive stelt i knälederna. Fryser du om låren og rumpan kan du købe ett par underställsbyxor i boxermodell. Under jackan er det skønt at have et underställ som er lidt varmare men som transpirerar väldigt bra, kolla efter plagg som är anpassade för fysisk aktivitet i kalla temperaturer.

Hvor mange par vinterlöparskor behøver jeg?

- Det afhænger af, hvad du er for en type løber. Springer du kun på asfalt räcker det om du har ett par klassiska asfaltsskor. Men springer du i motionsspår og er det bra med en trailsko med rejälare sula, gärna med en ovandel i ett vattenavstötande material. Er du en vinterlöpare så er det värt att investera i ett par skor med dobbar.

vinterlöpning

En god regel at gå efter, når du klæber dig for at løbe på efteråret og vinteren, er at du skal være lidt kold de første fem, ti minutter. På den måde får du en lagom temperatur, når du får op pulsen. Foto: Salomon.

Tjekliste for løb i høst og vinter:

  • Pannlampa för löpning i skogen.
  • Reflexer som gør at du ser.
  • Buff som varmer halsen.
  • Funktionstights i 7/8-delslängd.
  • Vintertights med värmande insida eller med skydd mot vind-och vatten.
  • Tunn löparjacka som skyddar mot vinden.
  • Vind-och vattentät löparjacka (eventuellt fodrad).
  • T-shirt eller tunnel underställströja för värme.
  • Trosor, sport-bh och kalsonger i funktionsmaterial så att de andas som de ska.
  • Löparstrumpor i fuktabsorberande material.
  • Løber for ekstra varme, hvor det bedst behövs!
  • Löparhandskar för frusna fingrar.
  • Korta underställsbyxor då det är extra viktigt att hålla låren varma.
  • Underställströja modell varmare.
  • Löparskor för barmark, eller löparskor med dynamiska dobbar.
  • Løparskor med dobbar, antingen dynamiska eller fixerade.


SHOPPA HÄR:
Allt för vinterlöpning

LÄS MER: Derfor skal du købe vintertøj med dobbar