Kom igång med löpningen efter vintern Image

Kom i gang med at løbe efter vinteren

En bra start på löparsäsongen gör att kroppen håller hela vägen. Löpcoachen Emma Bertilsson vet hur du minskar risken för skador och maximerar springglädjen.

På vintern är det lätt att välja bort löpning på hala gator mot löpband och annan konditionsträning. Men når våren kommer og gatorna sopas rena är det dags att komma igång med dina löparrutiner igen. Emma Bertilsson er personlig træner, løbecoach og driver bloggen MarathonEmma, hvor hun skriver om sin egen løpsatsning. Hon vet exakt hur du ska göra för att ha en skadefri kropp, som orkar springa hela säsongen.

- Det vigtigste er ikke at gå ud for hårdt i begyndelsen og springa for længe. Belastningen på senor og ligament bliver enorm, og også om konditionen hænger sammen med gør ikke din senor og ligament det og du kan lette dra på dig skader på grund af overbelastning, siger hon.

Hvordan skal jeg gå til väga för att undvika skador?

- Öka träningsmängden successivt, max tio procent varje vecka. Hvis optrapningen bliver for hurtig, kan det også resultere i en skade. Det er også godt at variere underlaget, du springer på, og variere løbet med f.eks. cykling. Siden er det vigtigt at lytte på kroppen, noget som kan være lettere sagt end gjort.

Skal jeg købe noget nyt udstyr?

- Det er godt at investere i et par nye lønsedler. Ved hvert fotnedslag bliver belastningen mellem syv og ti gange så meget som din kropsvikt og også om fjolårets skor er hele har de et bedst-före-datum og du bør bytte dem en gang om året.

Hvordan får jeg løben til at blive en rutine igen?

- Generelt er det godt at sætte op et mål, hvor du bestemmer dig for, hvad du vil komme med din löpning, og hvad der kræves for at nå det. Sæt op en struktur og skriv op vilka dagar i veckan du ska springa, så att det inte blir så att du bestämt dig för att springa tre dagar i veckan men inte bestämt vilka dagar. Hvis du vil have ekstra tid med en løbetræner, erras en god måde at finde og give tekniktips på. Ett annat bra tips är att tänka att dagen inte är slut förrän träningen är avklarad. Hjärnan lurar sig selv hele tiden, men kroppen luras aldrig.

Skal jeg kompleta konditionsträningen med någon typ av styrketräning?

- En kæmpe supplerende træning er core- og rörlighetsstyrka. Fokusera framförallt på att kunna koppla din core till löpning. Mange har en stærk kerne, men kan ikke koble på den, når de springer, og så bliver det ingen effekt. Er du usikker på, om du kan gøre dette, så tag hjælp af en PT eller löpcoach.

emma bertilsson
Følg Emma Bertilsson på Instagram @marathonemma!

LÄS MER: Byg op kroppen for löpning