Landets bästa trestegshoppare är Blaccs nya modell Image

Landets bedste trestegshoppare er Blaccs nye model

SM-vinnaren Madeleine Nilsson fortæller om sine OS-drömmar och bästa knep för att öva upp spänsten.

Det har været en speciel sæson for Madeleine Nilsson. Efter en knackig start med uteblivna resultat lossnade allt i SM i slutet av juli när hon tog guld i tresteg och slog nytt personbästa.

- Det var fantastisk roligt, jeg vandt med to centimeter (12,96) og var kun fire centimeter fra at hoppe 13 meter, siger hon.

Når vi ser tilbagestår bare en konkurrence for sæsonen. Finnkampen på Stockholms Stadion.

- Det er årets roligste turnering, og noget jeg set fram emot hela säsongen. Det er den anden gang, jeg er med, og formen føles god. Det er sidste chance for at hoppe 13 meter i år. Sen börjar förberedelserna för 2016.

Og hvordan gik det for hende på Finnkampen? Jo, Madeleine Nilsson kom femma på 12.86, vann gjorde finskan Kristiina Mäkelä på 13.79.

Nu tränar trestegsstjärnan för att försöka nå sin dröm: OS i Rio de Janeiro næste år. Annars hägrar även EM i Amsterdam i juni nästa sommar.

- Målsättningen inför den här säsongen var att hoppa 13 meter, för att komma till VM i Peking hade jag behövt hoppa runt 14 meter. Det kommer til at kræve at nå OS også. Men tresteg er en gren, hvor man kan udvikle sig meget fort. At hoppe øger sin personbästa med flera decimeter på ett år är inte ovanligt. Jeg ved, at hoppa kommer langt en dag, når alt stemmer. Men det mest realistiske næste år er alligevel EM i Amsterdam, siger hun.

Det er meget, der skal stamme i tresteg, og det behøver mange års træning. Mange hopper, når de har fuld kapacitet, når de nærmer sig 30 år, når alle små tekniske øjeblikke er på plads.

- Jeg elsker små detaljer, det er derfor jeg elsker tresteg. At finde rytmen i alle tre trin med kombinationen hurtighed, styrke og spændstighed er den store udfordring. Det er så kul, siger hon.

Træningen er derfor varieret og krævende. Hon tränar ofta runt sju pass i veckan.

- Under sæsonen konkurrerer jeg omtrent en dag i ugen, siden har jeg to pass vardera av snabbhet, spänst och styrka. Jeg prøver også at have en vilodag i ugen.

Det har Medeleine Nilsson kombineret de seneste år med heltidsstudier. Indtil juli er hun færdig socionom.

- Vad som händer då vet jag inte riktigt, jag vet inte var jag kommer bo och träna. Men det kommer til at løse sig.

Træna som SM-vinnaren

Svenska mästarinnan delar med sig av sina bästa övningar

  1. - Jeg gør mycket knäböj i gymmet, hela och halva med vikter. Knäböj med hopp är också en favorit som tar bra i benen.

  2. - For att träna spänsten är raka vristhopp jättebra, precis som jämfotahopp och att hoppa på ett ben, gärna varierat framåt, bakåt och sicksack.

  3. - Bålstyrka är också enormt viktigt för en trestegshoppare, plankan är en basövning som jag alltid kör. Variera den gärna med att lyfta händer och fötter och kör med olika belastningar.

  4. - Jeg forsøger også at køre et yogapas i ugen, ellers kører jeg en kvart om dagen udefter var jeg kender mig stel. Og foamroller er en favorit, den er perfekt at bruge.

nilsson2


Fakta


Navn: Madeleine Nilsson.

Alder: 23 år.

Født: Gävle.

Yrke: Studerende og trætekniker.