Lär dig leva snålt med Portionen under tian Image

Lær dig leva snålt med Portionen under tian

Hanna Olvenmark er geniet bakom Portionen under tian, ett Instagramkonto och en sajt där hon delar med sig av klimatsmarta och billiga recept. Nu släpper hon en bok.

Er det ikke hårdt at lave god, sund mad, som er god for miljøet og ikke koster mere end ti kroner per portion? Med hjælp fra diætist Hanna Olvenmark er det muligt. Hun startede bloggen Portionen under tian for tre år siden for at inspirere andre til, hvordan man lever efter devisen "stay cheap" - et snålhetstänk som gynnar både hälsan, plånboken och planeten. Nu har bloggen taget fysisk form.

Hvorfor har Portionen under tian blivit bok?

- Egentligen så var det nog påtryckningar från följare. Jeg har selv aldrig drømt om at skrive en bog uden at tænke faktisk, at det skulle være en ganske jobrig proces. Men når man lægger mat, så er det lettere at holde i en bog end at kigge på en skærm. Sedan er det et dejligt format, når man vil samle noget, siger Hanna Olvenmark og fortsætter:

- Tanken med bogen er at få et helhetsgrepp om vad Portionen under tian gör och står för, och att inspirera andra att tänka på det sättet.

Hvad betyder begrebet "stay cheap" for dig?

- At man finansierer over sine ressourcer, og det har man ikke bare for at spare penge, men også for at spare tid og energi. At tænke klimasmart har en indvirkning på, hvordan vi tænker økonomisk. Hvis jeg spiser linser for at være klimasmart, så kan det også være for at spare penge. Jeg vil først og fremmest formidle, at alle behöver bli mycket mer sparsamma med de resurser vi har, men att det inte innebär att leva tråkigt.

Hanna OlvenmarkHanna Olvenmark er uddannet diætist og driver Portionen under tian, som du finder både på Instagram og i blogform.


Hvad behøver jeg for at kunne leve mere snålt, både tankemæssigt og rent konkret?

- Du skal vide, hvorfor du vil gøre det. Sæt dig ned og hav en samtale med dig selv og måske andre mennesker og gå virkelig igennem, hvorfor du gør det her. Sedan finns en grundregel om att äta mer plantbaserat. Du behøver ikke være vegetar eller veganer på heltid, men våga utforska mer av växtriket för det är mer klimatsmart än djurriket. Jeg tror også på at blive medveten om sina fallgropar. Hvis man køber ind for at føle sig ledt, skal man være opmærksom på det for at skabe en type handlingsplan. Skab bæredygtige kickar. Vårda det du har! At slække på måtten er som at slække på pengene.

Alle dine opskrifter er vegetariske. Findes der noget kød, som er klimasmart?

- Der findes kød, som er mere klimasmart end andet. Ägg äter jag ju själv. Det er ikke kød men en animalie som går at købe billigt ekologisk og frigånde. Det bruger jeg i en del pajer og så. Sedan er ju kyckling absolut ett mer klimatsmart kött än rött kött, men skulle jag själv köpa det skulle jag köpa det av höns som haft ett betydligt bättre liv och kostar mer. Viltkød og naturbete er også lidt bedre. Sill er både billigt og klimasmart. Så klart går det at finde alternativer, men jeg har bare valgt ikke at lægge i kød. Og skal man komme ned på ti kroner per portion, er det svært at inkludere kød.

Du er jo ved at dø af at leve snålt, men hvad bruger du lidt ekstra penge på?

- Jeg kan lægge en ekstra slant på champagne, det er enormt gott haha! Det kan jeg næsten skamme mig over, men jeg synes, at det er en meget hyggelig drink. Annars er det ikke sådan, at jeg går og køber noget dyrt, som jeg ikke synes, at jeg burde købe. Det er vel måske bare champagnen da.

Portionen under tianHvis du har lyst til at klikke dig ind på Hanna Olvenmarks bog, finder du den HÄR.

LÄS MER: Så äter du gott, nyttig - och billigt!

LÄS MER: Så enkelt får du i dig protein som veganer