Lär dig shoppa smart med Sportamores materialguide Image

Lær dig at shoppe smart med Sportamores materialeguide

Hvad er spandex og elastan, og hvad betyder det egentlig, at en søm er tejpad? Vi lærer dig tolka ord og specifikationer som ofte forekommer på træningskläder.

Har du nogen gang haft et par rigtige favorit-tights, ved du, hvor frustrerende det kan være at ikke finde et par nye af tilsvarende kvalitet. Nyckeln till att ersätta dina favoritplagg är att kunna tolka orden och begreppen bakom de material och tekniker som gjort att de passat just dig. Her har produkteksperterne bag blandt andet Blacc og Frontier sat sammen en guide som gør at du snart kan navigere gennem produktbeskrivelserne som et proffs.

SHOPPA DIREKT: Kläder för henne och honom

Almindelige ord for materiale på træningskläder

Net

Mesh er et klæbrigt stof med mange små huller, lidt som et net. Det bruges ofte i plagg, som skal være svala (til eksempel löparshorts og toppar), men også på varmare plagg. Så placerras meshen strategisk, så det bliver som ventilationshål på de pladser, hvor du ofte sveder (til eksempel armhålorna og ved grenen). Et meget tydeligt eksempel er de klassiske lag, du havde på skolidrotten eller på fodboldsträningen som lille.

Ribbat

Ribbat tyg är tillverkat genom att man stickar aviga och räta maskor om vartannat, vilket gör att tyget får en randig struktur. Hvis du har et par "randiga" favorittights er sandsynligheden stor for at du kommer gilla även andra ribbade kläder. Ribbede materialer genfinner du nemlig på flere forskellige typer af plagg og i flere forskellige kvaliteter. Alt fra tunna bomullslinnen, til tjocka stickade tröjor eller seamlesstights.

Sømløs

Definitionen på Seamless er lidt forskellige afhængigt af, hvem man spørger. Mange tænker på, at sømløse lag skal være helt uden sømme, men så er det oftest ikke tilfældet. Men de har ofte færre sømme end almindelige tøj. Seamlessplagg sidder fast i et stykke og kommer ud af maskinen som en tunnel uden ende. Eftersom plagget er rørformet fra begyndelsen, slipper du de obekväma sømme på sidorna. Der findes også maskiner, der holder helt færdige sømløse lag, men det er betydeligt mere kostbart og derfor usædvanligt. Seamless er almindeligt at finde i specielle tights til træning og yoga.

seamless tightsYogatights er ofte sømløse. Her er et par sømløse tights med meshpaneler på vaderne, men mesh kan også bestå af mindre hul og danne et net.

Laserskæring

Laserskæring betyder, at man skærer i et stykke med laser. Ofta bruges det til at lave huldetaljer i plagg, der danner dektorativa mønstre, eller til at skabe et mere ventilerende stof. Man kan også skære med laser for at få pæne kanter. Så smelter eller limmas ofte kanten for at tyget ikke skal spises op. Laser cut bruges på trosor, hvor man vil have en diskret afslutning uden en tyk fåll i kanten, til eksempel for at de ikke skal synas under tights eller tighta klänningar.

7/8-delstights

7/8-strømpebukser har en vis længde. På en meddellang person slutter 7/8-tights en smule over ankeln. Man har helt enkelt kapat en åttondel fra hellånga tights. 7/8-delstights er almindeligt at købe i formål at få lagom långa tights om man er lite kort i rocken.

Capri-strømpebukser

Også capri søger på en særlig tightslængde. Capritights slutter på vaden på en medellang person. De kaldes også for 3/4-delstights (eftersom man her har taget bort en fjerdedel fra hele længden). Man kan sige, at det er en blanding mellem lange shorts og 7/8-tights.

Almindeligt materiale i plagg med stretch

Elastan

Elastan er en polyuretanfiber, som er meget elastisk. Den anvendes til töjbara textilier och plagg med stretch. Elastan gør kemikalier bløde og er ikke særligt transparent. Materialet bruges blandt andet i tyg til underkläder, strumpor och badkläder. Du finder også elastan i mange strømpebukser. Lad være med at tænke på, at du vil have et par tights med meget stretch i og som er squatproof.

Polyester

Polyester er et syntetisk materiale, som er fremstillet af olie. 55 procent af alle verdens tekstilmaterialer er polyester. Polyester og alle varianter af materialet anvendes også i väldigt många olika plagg. Alt fra regnklæder, sportsklæder og stickade tröjor til underkläder, strumpbyxor och stretchjeans.

tights etnaEtna Tights fra Blacc består af 85% polyester og 15% elastan. Du finder tightsen her i to forskellige farver: blå og lila.

Polyamid

Polyamid er en syntetisk fiber af plast, som bruges i rigtig mange forskellige produkter. Eksempler på produkter, hvor polyamid forekommer, er tøj, skor, väskor, mattor, fiskelinor, köksredskap samt förpackningsmaterial i livsmedelsindustrin. Ganska mångsidigt, med andra ord!

Nylon

Nylon er en slags polyamid, men er fra begyndelsen et mærke som lanserades af DuPont som begyndte at tilverka nylonstrumpor 1938. Nu for tiden er varumärket næsten synonymt med materialet, men i grund og bund hedder det syntetfiber.

Spandex

Spandex, eller lycra, er en syntetisk væv med en polyamidbase, som nylon eller polyester. Spandex er unikt i den forstand, at det kan ekspandere op til 600 procent fra ursprungsformen, samt fjädrar tillbaka utan at förlora sin passform. Spandex er almindeligt i alle stretchplagg til træning.

Almindelige egenskaber hos friluftsklæder og regnställ

Tejpade sömmar...

...eller svetsade sömmar innebär att sömmarna är förseglade med tejp och inte släpper in vatten. Om en regnjakke ikke har tejpade sömmar kommer vattnet till slut krypa in där, även om tyget i sig är vattentätt. At en jacka har tejpade sömmar är med andra ord minst sagt viktigt om man ska ha en bra jacka när regnet står som spön i backen. Det er også en god egenskab hos vandringsryggsäckar!

Vattenpelare

Når man taler om vattenpelare, eller vattenpelartryck, menar man hur stor mängd vatten (mätt i millimeter) som en kvadratcentimeter av ett material kan klara av innan vattnet tränger igenom. Ju högre vattenpelaren är, desto mer vatten kan materialet tåla. En vattenpelare mäts alltid på en ny produkt men den kommer alltid bli sämre vartefter plagget slits och tvättas. Vattenpelare hittar du i produktbeskrivningen till regnjackor, skaljackor och andra friluftsplagg. Tänk: ju högre vattenpelare, desto mer vattentätt.

Membran

Membran er noget, der ofte bruges ved fremstilling af yderplagg, som skal andas, men samtidig behøver være vandavisende eller vattentäta. Konstruktionsmæssigt er en membran en tunn plastfilm som limmas på indersiden af yttertyget. Det mest almindelige er, at plastfilmen er porøs, så den indeholder små håb, som slipper igennem vandet i form af vandmolekyler (ånga og svett), men stopper vandet i form af vanddropper. Alle membraner er derimod ikke porøse. Det er dem, der fungerer på molekylniveau i stedet. Det betyder, at håbløshederne åbner sig mellem molekyler i materialet. Det interessante ved den type membran er, at de, præcis som alle andre materialer, udvider sig, når de bliver varma. Så bliver åbningerne også større, hvilket betyder, at materialet er bedre og omgivelserne varmere. Et eksempel på et sådant materiale er Gore-Tex.

To- og trelagersmembran

Det handler også om to- og trelagerskonstruktioner og de tal, der viser, hvor mange lag, der har lamineret sammen til et materiale. En tolagersväv består af yttertyg plus membran, medan ett trelagers även har ett slitskikt på insidan. For att ett tvålagersplagg inte ska slitas sönder av nötning på en gång komplettras det ofta av ett nätfoder på insidan. Generellt sett har tvålagersmembran bättre andning medan trelagersvarianten är smidigare och har bättre hållfasthet. Du brukar hitta de båda typerna bland skaljackor, vinterjackor och andra ytterplagg.

outdoor no brandDet er en hel del begreber og ord, som kan være bra at kunne, når det kommer til outdoorplagg.

SHOPPA HÄR: Hela vårt utbud av kläder

LÄS MER: Træna i rätt kläder och undvik skavsår