Låt axlarna jobba – gör shoulder press Image

Lad axlarna jobba - gör skulderpress

Mejsla fram snygga axlar och en stark överkropp med shoulder press. Crossfitcoachen Albin Grkovic viser, hvordan du får i den rette teknik.

Uanset om du er nyfiken på at gå med i en crossfitbox eller vil blive stærkere og smidigere, har du nytte af at kunne de ni grundøvelser inden for crossfit. Övningarna bygger på varandra och skulderpress, eller militärpress som vi säger på svenska, blir en naturlig vidareutveckling av overhead squat.

Crossfitcoachen Albin Grkovic, som også er biträdande verksamhetschef på Concor crossfit i Stockholm, visar de nio grundövningarna i crossfit. Her instruerer han, hvordan du udfører skulderpres med sikker og god teknik.

Er du allerede proffs på den øvelse? Så må du teste kettlebell-skulderpres. Ett, två, tre, lyft!

Øvelse 4: Skulderpres

Udførelse: Utgångsläget är att ha stången vilandes på axlarna, ovanför nyckelbenen. Armarna ska vara ett liknande grepp som i front squat, med den skillnaden att armbågarna är placerade snett nedanför stången.

albin grkovic
Spänn magen och spänn till rumpan så att höfterna åker framåt.

albin grkovic

Pressa sedan stången rakt uppåt med hjälp av armarna. Når stangen passerer hovedet, så træk hovedet bakåt, så stangen ikke slår i til eksempel næsan. Så fort stången passerat huvudet trycker du det framåt igen.

albin grkovic

Vikten ska kännas centrerad under hela övningen och trycket från stången ska ligga rakt nedåt så att du inte känner att du behöver hålla emot för att inte falla framåt eller bakåt.

albin grkovic

Når du tager ned stangen, skal du holde armene nær kroppen.

Tag övningen till nästa nivå med kettlebell shoulder press!

Udførelse: Tag en kettlebell i hver hånd og løft den op i akselhøjde. Handflatorna ska vara vinklade mot kroppen och du ska hålla kettlebellsen vilandes mot över- och underarmarna.

albin grkovic
Så her skal kettlebell shoulder press se ud, når du løfter kettlebellsen op til utgångspositionen.

albin grkovic
Her ser du, hvordan kettlebellsen vilar mot underarmarna och biceps.

Derefter presser du kettlebellsen parallelt rakt op i luften. Under tiden som du trycker op dem i luften skal du vrida underarmarna och handflatorna 90 grader så att de pekar framåt i toppläget.

albin grkovic
Handflatorna pekar framåt i toppläget.

albin grkovic
Når du så sænker armene, skal du vride tilbage underarmene 90 grader og gå tilbage til utgångsläget.

Det her er en superøvelse for at opbygge symmetrisk styrke og stabilitet i begge aksler, og det kommer til at gøre så du bliver stærkere i alle pressövningar. Med en stång kan du kompensera om du är mindre stark i ena sidan av kroppen men det går inte om du gör övningen med kettlebells. At være jævn stærk i kroppens begge sider gør også, at skaderisken mindskes.