Löparskor 2018: Bäst i test för dam Image

Löparskor 2018: Bäst i test för dam

Det er ikke noget, der er vigtigere for en løber end at finde rigtige løbesko. Her er de bedste neutrale og stabile løbesko fra blandt andet Adidas, Nike og Asics.

Den her test er fra 2018. Her er løbeskoene, som er bedst i test 2020!

At teste løparskor er ikke enkelt, for det er ikke sådan, at det findes bra og dåliga löparskor. I dag er alle løbesko fra de kendte mærker meget velgjorte og tilpasset til bare löpning. Det gælder derimod om at finde den rigtige type løbesko til netop dig, dit løbesteg og dit behov. Behöver du en snabb intervallsko? En opbyggd sko til lange rundor? Eller måske en pålidelig mængdetræningssko, som duger til det hele? Uanset hvad du søger, har vi tips til dig nedenfor!

löparskorHela Sportamores udbud af løparskor finder du HÄR. Modellerna ovan är några av höstens hetaste modeller och de som testpanelen har testat.

SE_SALMING_SPEED_DAM.jpg

Test af: Salming, Speed 6 Sko W

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

Utmärkande egenskaper: Stum, let og reflekterende.

Påminner om: Asics Roadhawk FF og Hoka One One Tracer 2.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg och vill springa korta skogsrundor på ett par kilometer, intervaller eller tävlingar.

Vægt: 170 g.

Testpanelet siger:

Den her skon er i gränslandet mellan hård mängdträningssko och mjuk racersko. Det er en letvægtssko, som føles ganske stum, uden mindste svampig følelse. Du får god markkontakt og fødderne får arbejde som i en barfotasko. Hvis du tidligere har sprunget i Distance-skorna fra Salming, vil den her model føles hurtigere, hårdere og lettere. Passformen er ret bred, men tåboxen er ret smal. Den her skon er optimal for dig som er let i kroppen og hyfsat af löpare, og inget for dig som er tung eller springer långt och behöver mer stöd. Skon kommer mer till sin rätt på grusunderlag än på asfalt, då det blir en lite väl stel och platt känsla. Ovandelen er det, som utmärker skon mest. Superfin og spændende tolagersmesh som reflekterar i regnbågens alla färger ger en flashig discokänsla och är bra ur säkerhetssynpunkt under mörka kvällsrundor. Det er ikke alt, men hvis det bare er dig og din stil, kan du få meget ud af det.

SE_NB_IMPULSE_DAM.jpg

Test af: New Balance, Impulse W

Rekommenderat pris: 1 395 kronor.

Utmärkande egenskaper: Let, hurtig og lille i størrelse.

Påminner om: Nike Epic React og Adidas PureBoost DPR.

Passar dig som: Har et neutralt løbesteg og gillar snabba pass.

Vægt: 195 g.

Testpanelet siger:

Det her er en let løbesko, som passer til fartlek, intervaller eller bana. Skon är ganska stiff och energiåtergivningen är blixtsnabb, så att du får en känsla av att foten bara snuddar i marken innan nästa steg. Den er til for dig som lander på fram- eller mellanfoten, så om du har sprungit i väldigt stabila skor tidigare och brukar springa med hälen först kan det här vara en ganska tuff utmaning för dina underben. Med det sagt har skon absolut dämpning trots att det är en lättviktssko, nedtrampet är behagligt och kontrollerat på alla underlag. Plus for at det ikke er noget dybt mønster i sulan så at ingen stenar eller smågrus fastnar. Ventilationen er virkelig god, og den svupper ikke, når du springer i den. Tack vare integrerad plös känns det lite som att springa i en mockasin och som att foten blir ett med skon. Logotypen er pænt integreret i refleksformen, og der findes også små refleksdetaljer ved snøringen. Passform og funktion er förstås viktigast for en løparsko, men det gör inte ont att få komplimanger för sina löparskor. Stiligt, New Balance!

SE_NB_FRESH_DAM.jpg

Test af: New Balance, Fresh Foam 1080 v8

Rekommenderat pris: 1 695 kronor.

Utmärkande egenskaper: Bred, tung og solid.

Påminner om: Asics Gel-Nimbus 20 og Nike Pegasus 35.

Passar dig som: Har ett neutralt löptsteg och vill ha en mängdträningssko av god kvalitet.

Vægt: 276 g.

Testpanelet siger:

Bra balans mellan komfort, dämpning och support! Generelt er det her en rigtig trevlig löparsko, om det inte gör dig något att den är i det tyngre spannet. Den er også god til lidt tyngre løb, der kræver en velvoksen, men ikke svampet sko, der er stabil. Fungerer til alle typer af rundor, både slött söndagsspring och snabbare tempo, tack vare skons energiåtergivning och framåtdriv. Fungerer for alle underlag. Skon är generös i vidd, så snöra ordentligt! Undvik den her model om du har smala fötter. Selv om skon er bred og har et ventilerende net, så føles den stabil rundt om fotleden, når du springer og ingen i testpanelet fik skoskav. Den bløde rammedel af skon er god til dig, som er følsom over for tryk der. Skon kan upplevas som lite stel i början men blir skönare för varje runda!

SE_PUMA_DAM – 1.jpg

Test af: Puma, Hybrid Runner

Rekommenderat pris: 999 kronor.

Utmärkande egenskaper: Feminin, plånboksvänlig och stor i storlek.

Påminner om: Reebok Floatride Run og Adidas Solar Drive.

Passar dig som: Har ett neuralt löpsteg, ofta springer på hårt underlag och vill ha en normalt dämpad sko.

Vægt: 263 g.

Testpanelet siger:

Den her skon er helt ny for efteråret. Her får du en fin sko med strumpliknande ovandel som känns väldigt skön från första stund. I stället för plös har skon öglor att hålla i så att du lätt kan ta på dig skon. Hybrid Runner er ganske tung, men det er intet, du tænker på, når du springer i dem. Det her er en god værdi for dig, som bare springer da og da og har löpningen som en del af din totala träning. Du, som er en meget avanceret løber, behøver også en meget avanceret sko. De passer bedst til korte rundor på et par kilometer på vejunderlag, eller til rundor hvor du stannar til for styrketräning med egen kroppsvikt eller burpees. De har et højt drop på 10 millimeter præcis som Asics GT-2000 6, men føles ikke tilstrækkeligt stabile til at kunne tåle underlag, så undvik stigar med rötter där du kan vricka fötterna. Den cool dämpningen sticker ut med sina pärlor, så kallade NRGY beads, och gör att du mjukt studsar fram. Ovandelen är sval och ventilerande men också mjuk och ger nästan efter för mycket, så snöra ordentligt.

SE_ADIDAS_Glide_DAM.jpg

Test af: Adidas, Solar Glide

Rekommenderat pris: 1 395 kronor.

Utmärkande egenskaper: Ventilerad, ergonomisk og skönt hälgrepp.

Påminner om: Mizuno Wave Rider og New Balance Fresh Foam 1080v8.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg och vill ha en sko med stadga som håller även för långa rundor.

Vægt: 256 g.

Testpanelet siger:

Adidas Solar Glide hamnar lite i skuggan av andra modeller med den hyllade Boost-sulan, men faktum er at även detta är en löparsko från Adidas som det är lätt att bli kär i. Så skön! Ovandelen har ventilerende mesh og følger fotens rörelser uden at släppa på stödet där du behöver det. Hälen er superskøn med et materiale, der tillader helses naturlige bevægelser samt undgår at sætte tryk på helsen. Skon har en lidt bredare sulbas som bidrar till en grundstabil löptur och fungerar jättebra under längre distanser där den härliga dämpningen kommer till nytta. Trods dæmpning så får du bra löpkänsla eftersom sulan inte är för tjock. Gør dig klog på alle typer af underlag og guidar foden til en klog landning, overgang og fratyck. Foten sidder til og med bedre på plats i den här modellen än i lyxiga Adidas UltraBoost, enligt en av testarna. En sko som sidder som gjutet og som hjælper dig til at blive lidt rappare i steget under dine længere løpturer.

SE_ADIDAS_Solar_DAM.jpg

Test af: Adidas, Solarboost

Rekommenderat pris: 1 595 kronor.

Utmärkande egenskaper: Följsam, dämpad och återvunnet material.

Påminner om: Nike React og Asics Gel-Nimbus.

Passar dig som: Har et neutralt løbesteg og tycker om en snabb känsla under löpningen.

Vægt: 254 g.

Testpanelet siger:

Det her er en teknisk løbesko, som fungerer lige så godt til nybegyndere som til de mere seriøse løbere og langdistanseløbere. Oavsett din vikt kommer du uppskatta den här skons fantastiska dämpning och följsamhet. Sulan giver en utrolig høj energiåtergivning og skon funkar precis lika bra på ojämnt underlag som på asfalt och går att springa långt i! Til forskel fra UltraBoost har den her skon en brygga som stabilar löpsteget både på insidan och utsidan av skon. Det føles som om, at skoen skubber dig i steget og hjælper dig med at tage din løbetur til næste niveau. Adidas har arbejdet sammen med Continental, som er overlægsna på grepp, så skorna sviker dig ikke heller når det er blött och ruggigt utomhus. Du kan lita på de her skorna fullt ut. Minus for at den kan upplevas lite trång över vristen om du har högt fotvalv. Plus for at den er fremstillet på en måde, der giver reduceret spild og at delene sys sammen med Parley-fibre, som er opsamlad plast fra havet.

SE_ADIDAS_Ultra_DAM.jpg

Test af: Adidas, UltraBoost

Rekommenderat pris: 1 795 kronor.

Utmärkande egenskaper: Skön, välgjord och energigivande.

Påminner om: Nike Air VaporMax Flyknit og Saucony Freedom Iso 2.

Passar dig som: Har neutralt löpsteg och vill ha en mjuk och följsam löptur.

Vægt: 266 g.

Testpanelet siger:

Når UltraBoost lanserades blev det en storsælger, hvilket ikke er så konstigt eftersom du aldrig vil tage af dem om du en gang har sat på dig dem. Nytt för hösten är endast färgen. Löparskon är unik i sitt slag, tack vare Boost-sulan som ger sinnessjukt mycket energi i löpsteget, i stället för att väcka liv i dina trötta ben får du nästan bromsa. I kombination med den mjuka, stickade ovandelen som ger minimalt med skav och gummisulan som ger optimalt grepp på både vått och torrt underlag är skon ganska oslagbar. Ligger i det højere prisspannet, men har også lang livslængde. Känslan blir att du springer på moln och det känns som du kan springa hur länge som helst, de är allra bäst för medel- eller långdistans. Når du har sprunget i Adidas UltraBoost, så er risikoen stor for, at du er fast for evigt.

zoom fly

Test af: Nike, Zoom Fly

Rekommenderat pris: 1 495 kronor.

Utmärkande egenskaper: Lätt, snabb och nytänkande.

Påminner om: Hoka One One Clayton og Hoka One One Clifton.

Passar dig som: Har neutralt löpsteg och letar efter en dämpad men snabb sko för intervaller och tävling.

Vægt: 184 g.

Testpanelet siger:

Når du skal løbe eller springe hurtigt og langt er det her en sko for dig, men tack vare den høje dæmpning er det også et bra val for den oerfarna motionären som vill utmana sig själv med intervaller och snabbare rundor. Till och med rundor på asfalt känns bekväma i den här skon. Det er en meget, meget let sko med hurtig følelse, som prøver at løbe fremad. Ovandelen er väldigt sval och även prinsessan på ärten-fötter kan må bra i Zoom Fly, du känner hur vinden fläktar igenom vilket transporterar bort värme och fukt. Komforten er virkelig i top her, så pas på at du ikke tvekar at ta på dig dem även dagar då du inte ska springa men ska stå och gå mycket. Bred tåbox och smalare häl gör att den känns anatomiskt genomtänkt och passar både dig med normala och smalare fötter. Samme størrelse som i dine andre Nike-sko.

SE_NIKE_REACT_DAM.jpg

Test af: Nike, Epic React Flyknit

Rekommenderat pris: 1 545 kronor.

Utmärkande egenskaper: Fjedrende, inspirerende og strumplik pasform.

Påminner om: Under Armor Hovr Sonic og New Balance Zante V4.

Passar dig som: Vill ha en neutral sko med mycket dämpning som samtidigt är lätt.

Vægt: 184 g.

Testpanelet siger:

Tidligere i år stiftade vi bekantskap för första gången med Nikes nya mjuka skum React, som är både lätt, studsigt och responsivt. Mjukt for at være Nike, måske skal vi understryka. Den her letvægtskon kan håndtere både lange rundor og hurtige ryk og har høj energiåtergivning i dæmpningen, hvilket gør, at du kan have den også på hårdt underlag. Epic React Flyknit passer på alle niveauer og er en følsomt sko, der gør løbet roligere, lidt for at designen også føles topmoderne. Den stickade ovandelen är sval och luftig, och passar dig med smal till normalbred fot. Skorna är stickade i ett stycke och är ganska svåra att ta på sig då det inte finns någon plös, har du hög läst kanske inte dessa är optimala. Når de vel er på sidder de dock som gjutet - glappar ingenting og ger inte skoskav. Et par af den her model har vi testet sen i våras og de holder stadig fint, dämpningen er verkligen hållbar och av god kvalitet.

SE_Asics_GT2000_DAM.jpg

Test af: Asics, GT-2000 6

Rekommenderat pris: 1 500 kronor.

Utmärkande egenskaper: Stabil, holdbar og komfortabel.

Påminner om: Saucony Guide Iso og Asics Gel-Kayano 25.

Passar dig som: Vill ha en stadig pronationssko för längre distanser som fungerar utmärkt på hårt underlag.

Vægt: 235 g.

Testpanelet siger:

Hvis vi skal være elaka mot Asics GT-2000 6 så er det snikvarianten av Gel-Kayano 25, men med det sagt er det her en pronationssko som gir støtte og komfort i toppklass. Du får en stabil sko, som beskytter fod og leder gennem at hindra foten fra at vika sig inåt när du springer, til en billigare pris än Gel-Kayano 25. Det er en fremragende støttende mængdetræningssko, som du også kan have under lange pass. Holdbarheden er også den fantastiske, tidligere version af den her skon har holdt fint i flere år. Tænk på at skon er liten i storlek, du behöver minst gå upp en hel storlek. De har en ret lille pasform og føles ret hårda runt vristen, trods at skon i övrigt uppfattas som flexibel. Det her er en god investering for dig, der bekymrer dig om at træde forkert og vil føle dig sikker, når du er ude og springer. Ventilationen får også godkendt, så det her er alt andet end en sniken løparsko.

SE_Asics_Kayano_DAM.jpg

Test af: Asics, Gel-Kayano 25

Rekommenderat pris: 1 900 kronor.

Utmärkande egenskaper: Fremragende støddæmpning, stabil og højteknologisk.

Påminner om: Saucony Hurricane Iso 4 och Hoka One One Bondi.

Passar dig som: Har ett pronerande löpsteg och behöver en stabil och stötdämpande löparsko.

Vægt: 278 g.

Testpanelet siger:

Det her er markedets mest solgte pronationskor, og det er på mange måder let at forstå hvorfor. Asics toppmodell ger mjuk och bekväm stötdämpning samtidigt som den ger stöd och stabilitet, vilket gör att du kan ha den både under korta rundor och när du springer maraton. Hårt underlag er intet problem for den her tungviktaren som väger in på hela 278 gram. Skon er noget bredare i modellen och har mycket plats för tårna, vilket är skönt om du springer långt. Eftersom den er avanceret, kan du som bare springer iblandt vælge Asics billigere model GT-2000 6, eftersom den påminner mycket om Gel-Kayano 25 men är billigare i pris. Den her skon ger stöd precis där du behöver det och avlastar fötterna och kroppen, vilket känns skönt för kroppen och gör att fotsulorna inte blir trötta. En god investering for dig, som springer meget og vil holde længe.

SE_Asics_Nimbus_DAM.jpg

Test af: Asics, Gel-Nimbus 20

Rekommenderat pris: 1 710 kronor.

Utmärkande egenskaper: Trygg, behaglig och högt dropp.

Påminner om: Saucony Triumph Iso och New Balance 1080v8.

Passar dig som: Har ett neutralt löpsteg eller pronerar något och vill ha en uppbyggd löparsko som stöttar dig även under lång landsvägslöpning.

Vægt: 263 g.

Testpanelet siger:

Gel-Nimbus verkar vara en odödlig klassiker bland löparskor, som nu har funnits med i 20 år. Du, som købte den forrige version, vil også opleve den her, det er ikke nogen større ændringer, men måske synes du, at sundhedsplejen er snæver nu, og pasformen er noget mere afslappet. Det, der gør, at den her skon så let at tycka om, er at den sitter som handen i handsken och har kuddliknande stötdämpning som stöttar även under långa rundor. Otroligt smukt! Den føles rejäl og har hela 13 millimeter dropp. Derimod er det ikke det pæneste eller hurtigste skon på markedet, og den har ikke samme pigga energiåtergivning som mange af konkurrenterne. Men det gør ligesom ingenting, for det her er en stabil mængdetræningssko med høj komfort, som passer til alle typer af löpare og alle typer af rundor, også om testpanelen blir mest imponerad under långa turer då skon fortsätter att ge hela vägen. Skorna formas och anpassar sig efter foten under löpturen och om du vet att du kommer att springa mycket är det här en hederlig rejäl joggingsko med bra grepp som är värd att investeraras i.

LÄS MER: Höstens mest populære løparskotest for mænd 2018