Test: Löparskor på REA – med toppbetyg! Image

Test: Löparskor på REA - med toppbetyg!

Nogle af testpanelets favoritter er lige nu på vores sommerudsalg. Her er de bedste løssalg på REA for dam og herr.

Alle de små løbesko er lavet, så du kan få dem på afstand, helst ved at matche de rigtige farver med de rigtige løbesko. Ska du springa snabbt, men kort bör du satsa på ett par lättviktsskor. Ska du å andra sidan springa långt och länge i lägre fart kan det vara bra med en mängdträningssko med mycket dämpning. Her finder du en god blanding af løparskorna som er på REA lige nu.

SHOPPA DIREKT: Löparskor dam och löparskor herr

Löparskor för dam på REA:

Test: Adidas, Adizero Adios 5

Dam - adidas adizero adios 5.jpg

Finnes i färgerna: Svart/orange och orange.

Passar dig som ... har ett neutralt löpsteg och ganska bra teknik. Den her er en letvægtsko, som passer perfekt til tempopass.

De bedste egenskaber: At de er nätta och ventilerade.

Sammanfattning:

Adidas Adizero Adios 5 er en let sko, som kommer til at tjene dig rigtig godt på alle pas, hvor du vil føle dig hurtig. Skon gör sig bra på träning inomhus på löpband så väl som utomhus. Komforten er et stort plus. Under hælen findes så Adidas populære Boost-dæmpning.

- Skon var riktigt skön och utan att jag använt den innan så sitter den perfekt på foten, berättar en testare.

Adizero Adios hører til Adidas serie af letviktsskor (en skara som også SL20 nedan räknas tillhöra). Det gør at den passer dig med et löpsteg som du kan lita på.

- Ekstremt let og hurtig sko skulle jeg sige, derimod ikke en sko jeg kan have under længere tid, da den er alldeles för platt och instabil för längre pass, säger en testare och en annan tillägger:

- Ja, Adizero Adios er måske optimal på langdistans for dig, der er let på fødderne, men for mig, der vejer mere, er det vigtigt for knæ og fotleder, at man har en bra og stabil sko med støddæmpning. Det får du ikke af Adios.

Sist men inte minst säger testpanelen att de aldrig fått så mycket komplimanger som de får för Adizero Adios. Hele fire uafhængige personer kommenterer, hvor pæn den er, før testpanelet afslutter den første runde. Om ikke det er et godt betyg, så hvad er det?

Test: Nike, Zoom Fly 3

Dam - Nike Zoom Fly 3.jpg

Findes i farverne: Grå, vit/svart, rosa/röd och lila.

Passar dig som ... har ett neutralt löpsteg och söker en mängdträningssko med grym energiåtergivning.

De bästa egenskaperna: Energiåtergivningen och passformen.

Sammanfattning:

Redan när du får på dig skorna känner du att de kommer hjälpa dig att studsa fram under löpturen. Från första steget du tar i dem till sista, en mil senare, är hur bekväm som helst.

- Hälen omfamnas av två kuddar på varsin sida som ger känslan av att foten håller sig på plats under löprundan. Jag har nu sprungit i skorna både i skog och på asfalt och tycker dämpningen håller måttet oavsett, konstaterar en testare och en annan tillägger:

- Det er en sko for løparen som uppskattar dämpning eftersom man verkligen känner att man har en rejält studsig sula under sig, men inte så att man känner sig obalanserad i löpsteget.

I övrigt är skorna true to Nike-size, vilket innebär att de är mindre än andra löparskomärken, men att du kan köpa samma storlek som du har i alla dina Nike-skor.

- Jeg synes, at det her er en almindelig størrelse 40 fra Nike med lagom plads foran tårnen, så foden kan bevæge sig komfortabelt under løpturen.

Det er også værd at nævne, at alle fødder svæver under anstrængning, og Nike Zoom Fly giver lige præcis plads til det. Designet er også pænt, synes testpanelet. Den er lidt anderledes, men alligevel ikke så udstickende, at folk kommer til at hæve øjenbrynen. Lagom kaxig, helt enkelt!

Test: Adidas, SL20

Dam - adidas SL20.jpg

Finnes i färgerna: Svart/orange, vit/grå, svart/grå och svart/röd.

Passar dig som ... har ett neutralt löpsteg och letar efter nya löparskor till intervallpassen.

De bästa egenskaperna: Nättheten och komforten.

Sammanfattning:

SL20 er ny for år 2020 og retter sig mod løbere, som vil skala bort hundradelar på kortdistanser. Den største fordel ved skorna, ud over at de er meget minimalistiske, er, at de er meget smukke.

- De er normale i størrelse og i bredde. Jeg vil virkelig give et plus for komforten på disse skor, er det første en testare siger efter debutrundan i SL20.

Ovandelen på den her løparskon er i mesh som andas og ger ekstra ventilation, vilket gör att fötterna känns svala även under de hårdaste passen - som perfekt för sommarens svettiga rundor!

- Hälkappan er mere støttende sammenlignet med andre letvægtssløjfer, som jeg kan lide.

SL20 er derimod ikke skon for dig, som gillar mycket dämpning. Til forskel fra Ultraboost og Adizero Adios er der ingen boost-dæmpning. SL20 har i stedet en mellansula i lättvikts-EVA, som tillför en hel del til det snabba intrycket.

- Jeg har testet skorna på både vått och torrt underlag, och yttersulan ger utmärkt grepp till båda underlagen.

Som vanligt har SL20 producerats i tätt samarbete mellan Adidas och bildäckstillverkarna Continental. Yttersulan är därför föga förvånande grym på asfalt så väl som elljusspår.

Test: Nike, Renew Run

Dam - Nike Renew Run.jpg

Findes i farverne: Svart/silver, svart, svart/rosa och vit/rosa.

Passar dig som ... söker neutrala löparskor med mycket dämpning, för korta till långa distanser.

De bedste egenskaber: Designen och dämpningen.

Sammanfattning:

Mange giganter i Nikes' sortiment bliver Renew Run let bortglømt, hvilket er synd tycker testpanelen. Det her er en grym løbesko med meget dämpning, perfekt til dig som har ont i menisker eller benhinnor.

- Första känslan när jag tagit på mig skorna är att de känns stela och lite klumpiga. Jeg begynder derfor med en længere promenad og efter et tag bliver de riktigt sköna! siger en testare.

I øvrigt er Nikes Renew Run ganska stabila för att vara neutrala löparskor, som till råga på allt har mycket dämpning. I kontrast er mange andre dæmpede løpartikler næsten lidt vobbliga.

- Jeg tror, at jeg får en del hjælp, når jeg springer. Jeg ville sige, at skorna gør sig bra for korta samt medellånga sträckor på asfalt eller grus.

Dämpningen är en av de allra bästa egenskaperna med de här skorna. Det synes både de testare som har problem med knä- eller fotleder såväl som de utan skador och skruppler.

- Jeg har tidligere haft problemer med benhinnorna, specielt på asfaslt, men havde ingen känningar efter två löprundor med Renew Run.

Sist men inte minst är de luftiga och har bra ventilationsförmåga vilket gör de perfekta för varma dagar. Testpanelet giver også tummen op for prislappen. Ikke illa for at være en sko af sådan kvalitet. Det her er helt klart testets positive overraskning.

Test: Nike, Joyride Dual Run

Dam - Nike Joyride Dual Run.jpg

Findes i farverne: Vit/blå, vit/lila, lila og rosa/grå.

Passar dig som ... pronerar lätt och vill ha en nätt sko med mycket dämpning under hälen.

De bästa egenskaperna: Dämpningen under hälen, som är den plats där de flesta behöver den som mest.

Sammanfattning:

Joyrides mellansula er mindst sagt speciel. I stedet for at være en fast mellansula findes det en luftkudde med små TPU-kulorer, som rører sig frit inuti. Tanken er, at kulorna ska anpassa sig efter hur just du belastar skon och på så sätt får du en skräddarsydd dämpning under foten.

- Jeg ville sige, at Joyride passer dig, som har knackig teknik, så du lander først på hælen. Då är dämpningen perfekt, säger en testare, som känner igen sig i sin egen beskrivning.

I övrigt är Joyride från Nike en skön löparsko med en nätt ovandel som andas bra. En anden sag, som er god at vide, er, at de sidder stramt. Brug gerne træningsstrumper under då bomullstrumpor lätt kan korva sig eftersom de sitter lösare.

- Ofta når jeg springer i løparskor med mycket dämpning tycker jag att de är klumpiga, men det tycker jag inte den här gången, säger en testare.

Det eneste, som testpanelet ikke er helt tilfreds med, er stabiliteten. Joyride Dual Run er klassificeret som en stabil løbesko, men der forlader den en del at ønska. Du, som har tendens til det, bliver ikke tilfreds. Og den vobbliga känslan som aldrig infinner sig när du springer i Renew Run finns faktiskt i Joyride.

- Trods det bliver mit slutbetyg på Joyride højt, først og fremmest på grund af komforten! afslutter en testare.

Löparskor för herr på REA:

Test: Adidas, SL20

herr - adidas SL20.jpg

Finnes i färgerna: Svart/orange, svart och svart/röd.

Passar dig som. .. vill ha en lätt, neutral löparsko för snabba tempopass.

Det bästa med skorna: Komforten och lättheten.

Sammanfattning:

Præcis som damtestarna upplever herrarna i testpanelen att SL20 från Adidas är en snabb löparsko som gör sig som allra bäst på kortare rundor med hög intensitet.

- Skon känns bekväm och lätt på foten. Vikten er det første, man tænker på, når man springer i dem, siger en testare og en annan tillägger:

- Samtidig er de ganska dämpade, mer dämpade än andra lättviktsskor från Adidas tycker jag.

Dämpningen i mellansulan är till skillnad från Adizero Adios och Adizero Boston tillverkad av ultralätt EVA, och inte TPU. Skillnaden är påtaglig främst i vikten, men vilken typ av dämpning du föredrar är i övrigt en smaksak. Mens dampanelen föredrog TPU tycks herrarna charmas mer av EVA:t.

- SL20 egner sig til kortere og hurtigere pas, jeg skulle nok ikke springe mere end milen i dem. Då vill jag ha en löparsko med mer sula och gärna en rullsula.

I likhet med andra Adidas löparskor är yttersulan på SL20 tillverkad tillsammans med bildäckstillverkarna Continental. SL20 har med andre ord klokrent grepp på både blöt och torr asfal.

- Designmæssigt synes jeg ikke, de er lige så meget som Ultraboost. De er lidt sporty, og dermed passer de perfekt til løparshorts og jeans.

Meshen på ovandelen gör att de kändes ventilerade och svala, även om det är över 20 grader ute.

Test: Salming, Greyhound

herr - Salming Greyhound.jpg

Finnes i färgerna: Blå

Passar dig som... gillar långlopp på hårda underlag.

Det bedste med skon: At det er en robust sko, med bra grepp på asfalt.

Sammanfattning: Salming er måske ikke dit vanliga löparskomärke, men trots det gör du helt fel i att underskatta deras löparskor. Greyhound er en rigtig tuffing, som dämpar stötarna från hårda underlag.

- Den har en strumpekonstruktion, som gør, at den sidder stramt om hele foden, fra hæl til tå, siger en testare.

Under första rundan anmärker testarna på att sulan är lite stel och formlös, men efter några rundor till ger den med sig.

- Jätteskön, mjuk dämpning som ger hjälp vid frånskjutet, utan att ge en överdrivet studsig känsla, förklarar en testare.

Designet er enkelt og gråt, og passer dig som hellre går for stilrent end for kaxigt färgglatt. Det mærkes også, at yttersulan er designad for asfalt. Trods at det regnar presterar den bra och ger grymt fäste.

- Overlaget føles meget slidstærkt og robust. Jeg tror, at det her kan komme til at blive en model, der holder længe.

Det er ikke værd at nævne, at den slidstærke ovandel viser tendenser til at blive varmere end andre skor i testen. Det betyder, at den passer perfekt også til perioden, hvor sommeren overgår til høst.

Test: Nike, Air Zoom Structure

herr - NikeAir Zoom Structure 22.jpg

Findes i farverne: Blå

Passar dig som ... pronerar och behöver en prisvärd sko som rätar ut ditt löpsteg.

Det bedste med skon: Komforten

Sammanfattning:

Pronationskon Nike Air Zoom Structur lider af samme problem som mange andre løbesko med pronationsstøtte. Den er nemlig lidt stel i begyndelsen, og kræver nogle rundor inden den mjukats upp.

- Den er noget bredare framtill än vad Nikes löparskor brukar vara. Men i övrigt sitter den verkligen som en smäck opm foten, förklarar en testare.

Det her er en løvskov med ganske meget dæmpning, som gør, at du lander mjukt i hvert trin. Det gør den superskøn at springa i tycker de i panelen som har problem med benhinnor och oförlåtande knäleder.

- Jeg har testet Air Zoom Structure tidligere og synes, at den her løsparskon bare bliver lettere og lettere i sammenligning med tidligere modeller.

Sidst men ikke mindst er den af klassisk Nike-storlek. Hvis du for eksempel sammenligner med dine løbesko fra Adidas og Salming, så kan du teste, om du kan få en størrelse.

Test: Adidas, Adizero Boston 8

herr - adidas adizero Boston 8.jpg

Finnes i färgerna: Svart/vit, orange och blå.

Passar dig som ... söker en snabb löparskor med bra energiåtergivning.

Det bedste med skon: Boost-dämpningen som gör att den tål lite längre sträckor trots låg vikt.

Sammanfattning:

Adidas löparsko Adizero Boston 8 er en rigtig favorit, som hænger med længe. Testpanelet bliver direkte på bra humör när de inser att Boston ingår i testet.

- Åh, det her er min klare favorit, når det gælder lite längre tempopass upp till ett maraton! utbrister en ivrig testare.

Til forskel fra SL20 har Adizero Boston den hyldede Boost-dæmpning (TPU) i mellansulan. Det giver den studsiga känslan med härlig energiåtergivning, som du som er ett Adidas-fan förmodligen redan älskar.

- Jeg elsker Boost-sulan, som alligevel er ret diskret i den her model. Selv om du får den der mjuka dämpningen så slipper du komma för högt upp. Her har du markkontakt hele tiden.

En stor forskel mellem sulor i EVA og TPU er, at TPU er mere holdbart. Hvis du bruger dit nye løbesko til stor påfrestning, kan det derfor være smart at sætte sig på den senere. Boost-sulan kommer ikke til at tappe sin spänst over tid.

- Det her er første gang jeg tester Adizero Boston, men jeg vet av erfaring fra bland annat syskonskon Ultraboost at du förmodligen hinner slita ut ovandelen, eller kroppen för den delen, innan du sliter ut dämpningen!

Sammenlignet med andre Adidas-sko, f.eks. Ultraboost, som vi har testet nedenfor, er Boston-skoene små i størrelse. For at være på den sikre side anbefaler testpalenen, at du bestiller den i en halv størrelse større, end hvad du plejer at have.

LÄS MER: Charlotte Kallas knep som gør löpningen lättare