Madde Valls tuffaste match – att vinna en ny vardag Image

Madde Valls tuffaste match - att vinna en ny vardag

Madeleine Vall har vunnit fem SM-guld, två NM-guld, två EM-guld och två VM-brons. Men nu har hun fået besked om, at hun har to hjärnskador och aldrig mer får fightas.

madde vall
Følg Madeleine Vall på Instagram og læs hendes blog, som du finder HÄR! Foto: Pavel Maira

Hvordan føles det nu nogle uger efter beskedet om hjärnskadorna?

- Det afhænger af, hvor du har mig. Jeg har gået igennem ganska många olika faser och det svänger ganska mycket bara under en och samma dag. Men nu har jeg landet i det, på gott och ont, siger Madeleine Vall.

Hvordan mener du?

- Til en begyndelse forstod jeg det ikke. Jeg var i chock og fornekelse og en mediacirkus drog igång som gjorde at mitt schema fylldes och jag inte tog in faktumet. Så det var først flera veckor senare, när jag tyckte att det borde ha vänt och blivit lättare, som det sjönk in - och då blev det värre. Så bare satt jag och stirrade rakt ut under alla de timmarna som jag tidigare lagt på träning.

Hvordan var det?

- Jeg gik op for at morgonträna, men det fanns ingen träning. Jeg havde et mål, som var perfekt til at passere med aftenpas, men det kom aldrig noget aftenpas. Men det var ikke bare praktisk, som det var anderledes. Det værste tomrum var psykiskt och mentalt.

Hvad tænkte du?

- Først på selve faran, hvad som kunde ha hänt och vad som fortfarande kan hända om jag får en smäll eller trillar. Det andet, der var så jobigt, var, at jeg ikke selv fik beslutningen om aldrig at kæmpe mere. Jeg blev så klart arg, fordi noget så stort og vigtigt tog fra mig. Det største af alt, som blev klart for mig først, da jeg fik sluta med boxningen, var at jeg använt träningen till terapi.

Kan kan du forklare det?

- Gennem fightingen har jeg hanterat hela mitt liv. Känslor, ångest, pojkvänstjafs, kompmisstrul eller tufft på jobbet - allt har jag fått utlopp för genom att gå och träna. Det er et værktøj, jeg ikke har længere, og nu må jeg lære mig at håndtere alt på en anden måde.

Nu fyller du dina dagar som föreläsare, PT och modell och du verkar allt annat än nedslagen trots allt som hänt dig. Hvor kommer din kampånd fra?


- Jeg tror, at jeg til viss del er født med den. Som person er jeg meget indstillet på at konkurrere, og det er absolut ikke kun positivt, hvis det ikke er et skitjob. Så langt jeg kan minnas har jeg stångat mig igenom allt, så pass att min styrka lika mycket är min svaghet. Sedan tror jag också att man bygger upp sig själv varje gång man gör något som man är rädd, orolig eller nervös inför. Det er, når du overvinder forhindringer, som du vokser som person. Så selv om jeg har en vis type af skalle, så har jeg bygget på det med erfaring, for hver kamp og mästerskap.

Nu når du kigger tilbage på hele din karriere, hvad tager du så med dig?


- Jättemånga fina minnen. Vackra platser jag varit på och underbara vänner som jag träffat tack varje kampsporten. Jag tackar kampsporten för att den uppfostrat mig, jag har lärt känna mig själv på ett sätt jag inte hade gjort annars. Jeg har fået lært mig visa respekt, ödmjukhet och hur det känns att kämpa. Hvordan det føles at vinde og hvordan det føles at forlora. Medgångar och motgångar. Når jeg ser tilbage, synes jeg ikke, at kampsporten bærer skulden for mine hjärnskador og andre åkommor. Utan jag är ledsen för att jag inte gjorde det smartare och för att jag inte kan göra det mer. Som elitidrottare tar kroppen stryk, cyklar du på samma cykel jättemycket och jättelångt så slits däcken. Desværre gjorde jeg det værre gennem at ikke lytte på kroppen og det får jeg betale for nu.

Hvad skulle du give for råd til andre, som holder sig skadefri?


- Underskatta inte återhämtningen, periodisera din träning och lägg in rörlighetspass. Jeg har altid tyckt att yoga och mobilitypass inte är träning, och jag ville inte peta ett tufft pass för att göra rörlighet. Nu har jeg forstået, at det bare er de lugna pas, der gør, at du kan køre de tuffa pas. Variationen og balancen er nødvendig. Ibland gör du hårda pass och då ska de vara riktigt hårda. Ibland lätta pass och då SKA dom lätta, lågintensiva pass.

Haha, sjovt at återhämtning i din värld är samma sak som lätta pass.


- Ja, men også vilan er superviktig. Ibland behöver man bara ligga på soffan!


Madde Vall
Madde Valls tøj kommer fra Reebok's combatkollektion og hendes coola luvtröja finder du HÄR. Foto: Pavel Maira

TEKST: BEATRICE PAMP

Foto: Pavel Maira / Steaksandwich.se Tack till: Kampsportstadion

LÄS MER: Testa Madde Valls fem fysfavoriter!