”Magrutor betyder inte att du har en stark core” Image

"Magrutor betyder ikke, at du har en stærk kerne"

Et synligt sexpack er mångas dröm. Men faktum er, at det ikke siger noget om din corestyrka.
- Det er for stort fokus på magrutor, når det kommer til magträning, siger personliga tränaren Charlotte Beijer.

Mange forbinder en stærk og veltrænad krop med synliga magrutor. Og når strandsäsongen nærmer sig, er det mange, der søger efter knæ for at få de eftersträvansvärda rutorna, viser Google Trends. Men Charlotte Beijer, som driver en træningsblogg som du finder på hendes hjemmeside Charlottebeijer.se og som er personlig træner på Sats Bromma, synes at det er et for stort fokus på de ytliga sexpacks-musklerna og for litet fokus på den inre magmuskulaturen.

- Magrutor er blevet et statussymbol. Hvis du har det, så tror andre, at du er hälsosam. Men det magrutor kan sige om din hälsa är att du inte har så mycket fett på magen. Om du har fett på magen syns inte rutorna lika mycket, men du kan ändå ha världens starkaste core, säger Charlotte Beijer och fortsätter:

- Hvis du går på slankekur, kan det være, at du skal spise noget, der indeholder meget mad, og så får du synliga magmuskler. Det som syns då är den raka bukmuskeln, men förutom den består coren av yttre samt inre sidomuskler och den djupa inre bukmuskulaturen som inte syns. Den djupa bukmuskeln hjälper till att stabilisera ländryggen, du kan nästan säga att den är som en korsett för kroppen. Men det er ingen, der siger "kolla mina snygga, inre bukmuskler".

Hvorfor skal jeg have en stærk kerne?

- For at det hjælper dig på så mange måder. Hvis du har en stærk mave, klarer du så meget mere i vardagen, du får en bedre holdbarhed og kan udnytte styrkan i maven for at hjælpe andre kroppsdelar, hvilket i sin tur leder til færre skader. Jeg synes, at det er enormt vigtigt at arbejde på alle dele af maven, fordi det er maven, der holder kroppen oppe.

Kan kan jeg på nogen måde teste, om jeg har en stærk kerne, eller om den behøver at styrkes?

- Først og fremmest synes jeg, at det altid er vigtigt at arbejde med maven og at træne den. Bare for at du har stærke magmuskler, skal du ikke stoppe med at træne dem. Jeg synes, at det er vigtigt, at du er bevidst om, hvordan du skal bruge dine magmuskler i forskellige situationer, som i vardagen, når du lyfter op ting og på fitnesscenteret, når du udfører forskellige øvelser som til eksempel marklyft. Det er situationer, hvor du virkelig behøver støtte fra din mage.

Er der nogen øvelse, jeg kan lave som en styrkemätare?

- En ting, jeg synes er god, er en leg. Læg dig på ryggen med benene rakt op mod taket. Benen skal sedan sakta föras ner mot golvet, ett åt gången. Her er det vigtigt, at du presser ned ländryggen er i gulvet, altså ingen svank. Hvis du får en hånd mellem gulvet og ländryggen, bør du stoppe med øvelsen for ikke at få nogle skader.

Kan kan jeg lave en enklere variant af øvelsen i så fald?

-Ja. Læg dig på ryggen med benene i 90-gradig vinkel og dippa ned hälarna i golvet, en åt gången. Også her er det vigtigt at ländryggen pressas ned i gulvet for bästa effekt på magträningen. Hvis du stadig får en svank på begge øvelser, bør du træne op din dybe bukmuskulatur, før du fortsætter med øvelserne. Det er nemlig meget almindeligt, at den indre bukmuskulatur er inaktiv.

Hvad skal jeg tænke på, når jeg træner maven?

- Ha fokus på tekniken! Når du træner maven, er det vigtigt at vide formålet med øvelsen: hvilke muskler du træner, og hvor det skal føles.

Men hvis jeg alligevel drømmer om at få synliga magrutor, hur gör jag?

- Helt ærligt, gå på en diæt og træn hårdt. Hvis du ændrer din kost, går det at stramme til kroppen. Tænk på, hvad du spiser, når du spiser råvarerne? Det er svært at få en sexpakke. For at få den raka bukmuskeln att bli starkare måste du utmana dig och göra tyngre övningar. Gør øvelser med tyngre vikter, gør ikke hundre situps om ikke formålet er uthållighet utan gör tolv tunga situps i en maskin eller med rep i en cable cross.

charlotte beijer
Charlotte Beijer tipsar om Sats magklasser ABSolution och Core om du vill träna upp dina magmuskler. Eller avsluta varje pass med några magövningar.

Charlotte Beijers 3 bedste tips til at få en stærk mage

1. Variera övningar så hittar du olika muskler. Hvis du vil have hjælp, så kontakt en PT.

2. Jobba med magen i vardagen. Aktivera magen när du sitter och står så att du får stöd av den.

3. Find den rigtige teknik, når du træner maven. Hvis du er usikker på, om du gør det rigtigt, så tag hjælp af nogen, der kan.

LÄS MER: PT:ns 3 bästa övningar för en snygg rygg

LÄS MER: 3 övningar för en stark och vältränad mage