Mät diastasen på djupet i stället för på bredden! Image

Mæt diastasen på dybet i stedet for på bredden!

Inden du begynder at træne efter en graviditet, skal du måle, om delingen af magmusklerne er gået tilbage. Desværre mäter många på fel sätt, vilket kan förvärra situationen om du sätter igång och tränar på fel sätt.

Problemet med separerede magmuskler efter en graviditet er utbrett, men det er kunskapen om hvordan du skal undersøke problemet ganska dåligt.

Ifølge de fleste studier, der er lavet, er den gyllene regeln to fingerbredder, eller tre centimeter. Men det er slarvigt at udtrykke sig sådan, det er ikke sådan, at du behøver se op om din delning er bredare end så men helt kan køre på om den er smalare end så. Det er i stedet kontrollen af diastasen, der tæller.

- Bredmåttet er ret stressende. Nogle med tre centimeters delning er måske ikke helt redo att börja träna, andra med fyra centimeters delning är helt klara för mer belastning, säger Katarina Woxnerud på Mammamage.se.

Kontrollen skulle kunne beskrives som diastasens dyb. Med kontrol menes at få kontakt mellem højre og venstre kroppshalva via lonea alba.

- Jeg ville gerne sige en diastas på to centimeter i bredden, men med et stort dyb, hvor det ikke findes noget stop og ingen kontrol over diastasen, giver ofte personen mere besvær end en diastas med fire centimeter bredde og bra kontrol, det vil sige intet dyb.

For at få klarhed over, om du har grønt lys til at træne eller ikke bør du måle dybden på diastasen i avspänt läge og kontrollere om den sluts när du rör på dig. Når du mäter diastasen ska du känna att linea alba får spänning och att det känns som en "studsmatta" under dina fingrar i mellanrummet mellan magmusklerna. Hvis det derimod er for lavt og bundløst, har du lav kontrol over koblingen mellem magmuskelhalvorna.

- For at få hjernen og nervesystemet til automatisk at aktivere det dybe liggande muskelsystemet må du bevidst træne på det, indtil den bevidste træning sker automatisk, og du får en fin kontrol igen.

Har du separerede magmuskler, er det vigtigt, at du træner på rette måde, du behøver styrke bukmusklerne indefra, så du ikke förvärrar situationer med träning och övningar som kan göra det svårare att få det återställt. Hvis du tror, at det er svært at måle dig selv, bør du tage hjælp af f.eks. en barnemor eller en sygeplejerske.