Meal prep – tänk så här när du lagar matlådor för veckan Image

Meal prep - tænk så her, når du laver mad til ugen

Dra ned på kostaderna och onyttigheterna genom att planera dina matlådor. Matglada Agnes Ros lærer os alt, hvad vi behøver at vide om meal prep.

Ved du, at du var en af dem, som gladeligt stillede dig op en søndag for at lave mad til næste arbejdsuge? Idag er det superpoppis at meal-preppa. Mange træningsbrugere forbereder gerne deres måltider, så de kan få styr på, hvor mange kalorier de får i sig under dagen, mens andre foretrækker storkok, fordi det er tidseffektivt og økonomisk.

Uanset anledning findes der kun fordele ved at forberede sine madvarer, og der findes ingen begrænsninger på, hvad du kan lave, når du gør det, hvor mange madvarer det resulterer i, eller hvor du kan liggabudgetmässigt med din mealprep.

Vi har taget hjælp af Agnes Ros som ligger bag Instagram-kontot @swedishfoodstories. Hon tävlade 2020 i Sveriges mästerkock och spinoffen Efter stängning, ett mattävlingsprogram i TV4.

- Jag är tokig i mat och matlagning. Til hverdag laver jeg meget varieret mad, men det bliver meget vegetarisk og asiatiskt. Oftest er min madlagning ikke så kompliceret, og jeg følger sjældent recept, siger Agnes Ros.

Hvad findes der af fordele ved at planlægge sine madlavninger og lave en så kaldt meal prep?

-At planlægge og preppe sine madlådor sparer både tid og penge. Det kan være rart at planlægge flere måltider på en og samme gang i stedet for at hver dag efter jobbet behøver komme på hvad man skal lave.

Er det virkelig en økonomisk fordel at spise preppa?

- Absolut! Dels bliver det oftest billigere at tilaga en större mängd av en och samma rätt än att laga fler rätter i minsta storlek. Hvis du desuden har en matlåda med dig til jobbet i stedet for at spise frokost ude, sparer du penge også på den måde.

Så holder du salladen fräsch

Hvordan kan jeg gøre mine matlådor roliga?

-Jeg tror, at mange gløder det grønne til sin matlåda. Gennem at forberede en sallad til at servere på siden om lunchen bliver matlådan genast roligere. Jeg synes også, at du skal våga prova nytt. Laga något du aldrig gjort förut!

Hvad er dine go to-maträtter som passer til at have i matlådor?

-Mina matlådefavoriter er grytor och soppor av olika slag eller en matig sallad med en stor klick hummus. Det bedste ved en bra gryta er at den alltid er godare dagen etter.

KikärtsgrytaEt af Agnes Ros bedste tips er at lave gryderet, fordi de næsten er endnu godare at spise dagen efter. Her har hon lagat en kikärtsgryta.

Hvordan kan jeg få lidt sallad i forvejen og alligevel holde den frisk?

-Når det kommer til grönsallad blir den oftast godare om du skivar, sköljer, låter den rinna av och sedan förvarar den i kylen. Det gør den krispig og god. Forbereder jeg mig en smule på at spise frokost, plejer jeg at lægge hele tomater til, og så spiser jeg dem, når det er dags at spise, fordi det bliver godt. Men vigtigst er at forvara salladen i en separat matlåda om man ska värma upp den andra maten.

Hvilken type salsa eller dressing er smart at have ved meal prep?

-Både en lækker sauce og en oljebaseret dressing er gode at forberede inden. Derimod vinder man altid på at forvara såsen eller dressingen i en separat behållare. Annars er der risiko for, at den sugs op af den anden mad i din madlåda.

Så længe holder mad i kylen

Spiller det nogen rolle, hvilket materiale min matlåda har?

-Man tager hvad man har. Selv foretrækker jeg matlådor i glas med plastlock. Glas er et bedre miljø end plast, og det er også lettere at holde rent. Mina funkar dessutom som ugnsformar. Så hvis jeg f.eks. laver lasagne, kan jeg lave færdige portioner i ugnen, så jeg kan tage dem ud af madlavningen.

Hur länge håller en matlåda sig fräsch i kylen?

-Det beror lite på råvarorna. Färska grönsaker håller sig inte fräscha i mer än ett par dagar. Men mat som ska värmas upp kan hålla upp till en vecka.

Hur länge håller sig en matlåda fräsch i frysen?

-Fryst mat kan hålla väldigt länge, vad jag vet. Vill du kan du säkert vänta upp till ett år. Men det er meget roligere at spise op og gøre plads til nye.

Hvilke retter er optimale at fryse ind, efter at jeg har spist dem, og hvad bør jeg undgå?

-Jeg synes, det er sjovt at fryse forskellige slag. Det er desuden noget, der er let at lave storkok af. Men hvis jeg skulle undgå at fryse det ind, er det kogt pasta, og det bliver lidt svampet, når det kommer op. Har du derimod lagat pasta og gjort for meget pastasås går det utmärkt att frysa in den. Men koka gärna ny pasta tills det är dags att tina upp såsen.

Agnes RosAgnes Ros arbejder med markedsføring og kommunikation til hverdag, men har en drøm om at skrive en egen kokbok en dag. Spana in hennes Instagram-konto HÄR.

SHOPPA HÄR: Mysiga kläder att ha när du lagar mat

LÄS MER: Superingredienserna att ha i din frukostbowl

LÄS MER: Så boostar du träningen med rätt mat