Allt du vill veta om din meniskskada Image

Alt du vil vide om din meniskskada

Menisken i ditt knä kan ta skada av vridningar, vacklingar och kraftiga stötar, men ofta kommer en meniskskada inte ensam. Læs mere her!

Udøvede du nogen form for bollsport, da du var ung, eller stadig for den del, så kender du garanteret nogen, der har dragit knät och därav skadat menisken. Menisken sitter mellan de två benen som möts i knät. Dels så har vi lårbenet og så har vi tibia, som er skenbenet. Mellan de finns två diskar som ser ut lite som halvmånar, även kallat menisken. De er opbygget af brosk, som har en støddæmpende funktion sammen med bindväven i knät.

Når meniskener skades, opstår der som regel en såkaldt ruptur i brosket, for eksempel en flisa. At skade menisken er almindeligt, men det er vanligare i samband med skador på andra delar av knät.

- Et eksempel på, når du skader menisken, er, hvis korsbåndet er gået sammen med menisken på indersiden af knuden. Isolerede meniskbesvær er ikke jättevanligt, de brukar man inte ens känna av, siger Naprapat-Robin som jobbar på Resultat Naprapat i Stockholm.

SHOPPA HÄR: Alle knäskydd på Sportamore

Känner jag av en meniskskada?

- Ikke altid! Det er lidt som med diskbråck i ryggen - många har det men långt ifrån alla får besvär. Det er ikke særlig meget mere i de forskellige dele af menisken, og derfor har visse dele ingen mening overhovedet, hvilket kaldes for en passiv struktur.

Hvordan går det til, når man skader meniskerna?

- Det sker oftest sammen med skader på andre dele af knuden. Vridningar, kraftiga stötar och så kallade vacklingar (att någon till exempel sparkar dig på utsidan av knät reds. anm.) är vanliga orsaker.

Hoftlyft.jpgHöftlyft är en bra stabiliserings-övning som kan avlasta knät.

Kan en menisk läka av sig själv?

- De ydre dele af menisken kan hypotetisk set læka själva, eftersom det finns nervförsörjning. Övriga delen läker oftast inte. Eftersom du inte har känsel där så spelar det mindre roll, så då behöver man inte oroa sig alls egentligen, även om funktionen kan försämras.

Hvordan behandler man en meniskskada?

- Gennem at förstärka musklerna och leder runt omkring knät. Speciellt de har en stabiliserande funktion, som höft, fot och mage till exempel.

Hvordan ved jeg, om jeg behøver at operere en meniskskada?

- Det gør det lettere at operere menisken, hvis du ikke også har andre problemer. Der findes en type skade i menisken, som hedder bucket-handle-ruptur. Den type meniskskada kan gøre, at du får en låsning af knuden, hvilket betyder, at du varken kan sträcka ut eller böja det. Har du oprepade sådana besvär kan det vara lönt att operera.

Om de plockar bort en bit av menisken, blir knät någonsin sig självt igen?

- Nej, egentlig ikke. Hvis man piller en del af menisken væk, får man en forringet støddæmpende evne, helt enkelt for at en smule mangler. Så ofte som muligt vil man derfor forsøge at bevare menisken intakt.

Hvor lang tid tager det at komme tilbage til normal aktivitet efter en meniskskada?

- Har du en isoleret skade, kan det handle om et par uger, men er det mere, så kan det være måneder. Går korsbandet av tillsammans med menisken brukar man räkna på som allra minst ett halvt år.

Hvad er din favoritøvelse for at stabilisere knoglen?

- Höftlyft. De stabiliserar höften och om höften blir stabil behöver inte knät lika mycket stabilitet. Det handler meget om stabilitet og funktion, siger Robin og fortsætter:

- Men det handler om at finde de muskler, som ikke funkar på just dig. Hvis det er svært at ramme, er det der, hvor du behøver at lægge mest tid. Det er med andre ord højst individuelt, men de allra flesta behöver träna rumpa och höftstabilitet.

SHOPPA HÄR: Knäskydd för träning

LÄS MER: Så behandlar du en sträckning