Näin sinun tulisi treenata, jos kärsit polvivammasta
Monella paljon treenaavalla on ongelmia polvien kanssa. Ongelmia on erilaisia, mutta osa neuvoista toimii kaikille. Juttelimme fysioterapeutti Maja Pernefeldtin kanssa.
Kaikki ovat erilaisia - myös polvivammat. Polvensa voi loukata monella eri tavalla. Silti kaikkia vammasta kärsiviä yhdistää yksi asia: ajatus siitä, kuinka treenata kipeytyneen polven kanssa. Maja Pernefeldt, fysioterapeut, PT ja hieroja, tietää vastauksen.
Jos minulla on vanha polvivamma, mutta olen jo voinut aloittaa treenin ja edelleen polveen koskeen, mitä voin tehdä?
- Riippuu luonnollisesti vammasta. Neuvoisin pohtimaan, mitä olet tehnyt viime aikoina. Oletko muuttanut treeniäsi? Oletko alkanut treenata intensiivisemmin,onko rasitus erilainen vai onko tapahtunut jotakin muuta? Jos et pysty edes seisomaan, hakeudu heti fysioterapeutin tai lääkärin paikkeille, Maja Pernefeldt vinkkaa ja jatkaa:
- Jos koet voimakasta kipua, joka tulee takaisin kerta toisensa jälkeen, kannattaa se tarkistaa, jotta voit tietää, mistä kipu johtuu ja alkaa työstää oikeanlaisia harjoituksia.
Mitä, jos kipu tulee treenin jälkeen?
- Riippuu vammasta. Tärkeintä on pohtia, mistä kipu tulee ja miten sen voi välttää. Jos kärsit lihasten repeämästä, tulee kipu lihasta käyttäessä. Jos taas olet rasittunut tai lihas on väsynyt eikä ole vielä palautunut, voi kipu lieventyä, kun käytät sitä ja se lämpenee.
Onko jotain kuntotreeniä, joka olisi polvivammaiselle hyväksi?
- Pyöräily on hyväksi kuten myös vesitreeni. Uiminen ei ehkä sovi kaikkien kipeille polville, mutta vesi antaa hyvän stabiliteetin ja tasapainotreenin.
Auttaako polvisuoja, jos kärsit polvivammasta?
- Kyllä, se antaa erityisen paljon lämpeä ja lisää verenkiertoa väsyneissä lihaksissa. Toisinaan se voi antaa lisää stimulaatiota, jolloin aivot saavat viestin, että polvi saa parempaa tukea.
Maja Pernefeldt on PT, fysioterapeutti ja hieroja. Hänellä on monia vinkkejä, miten polvivamman kanssa kannattaa harjoitella.
Onko treenikenkien valinnalla väliä?
- Yleisesti ottaen mitä juoksemiseen tulee kannattaa valita paksumpipohjainen kenkä, jossa on enemmän vaimennusta. Ne vaimentavat myös polven iskuja. Jos taas nostat paljon raskaita painoja on tärkeää, että valitset stabiilit kengät, joissa pohja on tasainen.
Mitä lihasryhmää on tärkeintä treenata?
- Etu- ja takareittä. Varmista, että niiden yhteistyö toimii. Myös pohkeet ovat tärkeät. Ne työskentelevät taivutuksissa ja stabilisoivat polviniveltä. Etureisi jarruttaa jalan lihaksia. Jos sinulla on etupuoli heikohko, polvilumpion jänteisiin kohdistuu paljon rasitusta aivan kuten niveliinkin, Maja Pernefeldt vinkkaa ja jatkaa:
- Älä keskity vain niihin alueisiin, joissa tunnet kipua. Jos polvesi on kipeä, voi se johtua vaikkapa epästabiileista nilkoista. Rasitat kroppaasi vinossa ja siksi polvesi kipeytyvät. Lantiosi voi olla myös heikohko. Jos painut kasaan kyykätessä, voi polviin sattua, sillä rasitat polvea sivuttain. Ota avuksi joku, joka tarkastelee liikerataasi, niin kivun lähde selviää.
LUE MYÖS: Reebok Nano 9.0 -kengät - ainoat treenikengät, jotka tarvitset
OSTA TÄÄLTÄ: Treenikengät