Hur ofta ska jag byta löparskor? Image

Hvor ofte skal jeg bytte løparskor?

Efter en sæson, når det går hul på ovandelen eller når sulan begynder at føles? Vi ved, hvornår det er tid til at finde nye løsnere.

Måske vidste du ikke, at velafprøvede løpartikler kan deles op i to kategorier, og at dine løpartikler holder forskellig længde baseret på hvilken slags afprøvning, du vælger? Måske troede du, at det ikke spiller nogen rolle, om du opbevarer dine løpartikler - og måske, bare måske - vidste du ikke, at dit løbesteg har stor indflydelse på slitaget af skorna? Agne Karlsson på Saucony sidder derimod på massor af viden!

SHOPPINGSUGEN? Spana ind i alle vores løparskor her!

Efter hvor lang tid skal jeg skifte løbesko?

- Efter et år plejer det at være dags, men det beror såklart på, hvordan du ofte bruger dem, og hvem du er. Hvis du f.eks. er ældre, kan det være godt at skifte skorsten, når du er ung, fordi kroppen bliver mere følsom over for slitage.

Hvad ved jeg, når det er på tide at skifte sko?

- Du får gjort en visuel vurdering. Stil skorna på et bord og kika på dem bakifrån. Har du haft dem et tag, er det sandsynligt, at sulan er begyndt at løbe enten indad eller udad, afhængigt af dit løbesteg.

Löpstegets inverkan på slitaget

Sliter vi alltså olika på löparskorna, beroende på löpsteg?

- Ja. Hvis du f.eks. er en helsearbejder, så lander du på en mindre del af skon, hvilket giver et større tryk og derfor også mere slitage lige på hælen. Har du derimod et perfekt løbesteg, hvor du lander på hele mellem- og framfoten, så fordelas trycket over en større yta, og slitaget blir mindre.

Löparskor sauconyEfter et år er det dags at skifte ud de fleste løparskor, men andre ydre faktorer kan også påvirke.

Så hurtigt bliver dæmpningen dårlig

Er det sandt, at dæmpningen kan blive dårlig med tiden?

- Det vigtigste at forstå er, at det egentlig findes to forskellige sorters dæmpning - du har den mjuka marshmallowdämpningen som er väldigt trendig just nu, men du har också den responsiva dämpningen, som är mer fast och har bättre energiåtergivning, säger Agne Karlsson och fortsätter:

- De fleste skorstene er i dag fremstillet af nogen form for letvægts-EVA. Det går til, at du tillsätter luft i materialet for at få plasten til at ekspandere. Ju mer du blåser upp, desto mjukare blir skon. Men den bliver også känsligare.

På hvilken måde?

- Når du springer og belaster sulan, synes luften sammen i EVA-materialet. Ved varje stegisättning kan du räkna på att du belastar skorna med fyra gånger din egen kroppsvikt.

Findes det andet, der kan korte ned livslængden?

- Ja, EVA påvirkes også af solljus, elljus, kyla og varme. Alle løparskor mår bedst i en skokartong eller garderob. Annars torkar sulorna ut.

Men det gælder ikke for den anden sortens dæmpning?

- Den anden sortens dämpning, den mere responsiva varianten som brukar upplevas aningen hårdare, är tillverkad av TPU. Vælger du at løse problemer med en sula i TPU i stedet for EVA, så får du en livslang dæmpning. Då är det troligare att ovandelen slits ut innan dämpningen gör det.

Så hurtigt slits ovandelen ut

Hvorfor holder ovandelen ikke lige længe i mine almindelige løparskor som i mine trailskor?

- De fleste træningsskor har en ovandel i mesh for at de skal ventilera så bra som muligt. De slits derfor hurtigere end til eksempel trailskor, som i sammenligning er betydligt grövre på ovandelen. Trailskor andas ofta sämre, men tål att springa i väta och undervegetation med, berättar Agne Karlsson och avslutar:

- Springer du trail med en asfaltssko kommer den med andre ord slitas betydligt snabbare än vad en trailsko skulle ha gjort.

SHOPPA NU: Alla våra löparskor!

LÄS MER: Her er løparskorna för dig som pronerar