Nike Air Max fyller 20 år Image

Nike Air Max fylder 20 år

Det er 20 år siden Nike ritade om sneakerskartan med släppet av Nike Air Max 95. Nu firas jubiléet med nya specialgjorda utgåvor.

Nike Air Max 95 släpptes i en tid då skojättens löparskor inte direkt var det som försvann snabbast från skohyllorna jorden runt. Midt i 90-tallet tilhørte Air Jordan, basketikonens skor var hetare än osten på en nygrillad cheeseburgare.

For at finde og genfinde den opmærksomhed, som Nikes' løbesko havde under 1980- og 90-tallet, var de nødt til at finde på noget specielt.

- Vi behövde vara djärva, provocerande, skapa något ingen sett i genren förut, vi behövde ta risker, berättar Sergio Lozano, som ledde designteamet, i en intervju på nike.com.

Lozano havde aldrig lavet en løparsko før, men tog sig en opgift med overbevisning og entusiasme. Inspireret af den omkringliggande naturen (bland annat en eroderad flodbädd) och människokroppens revben växte Air Max 95 skon fram med sina vertikala band.

Designteamet udstyrede også Nikes med en varm swoosh-logga, noget som indrammede mange følelser på virksomheden.

- Det var oprørt, vissa hatade det, andra gillade det. Når reaktionerne bliver så stærke, ved jeg, at jeg er noget på sporet, siger Lozano.

Han udfordrede desuden påståendet om at grå og sorte skor ikke sælger og valgte farverna som grund på skon, sammen med neongula detaljer. Mange skruvade på sig også åt det tilltaget men skon blev så klart en succé.

Nike Air Max 95 hjälpte Nike att återkoppla greppet om löparskomarknaden som det än till i dag är en maktfaktor inom.

Her er to af årets versioner af den klassiske skon.