Nike skriver livstidskontrakt(!) med LeBron James Image

Nike skriver livstidskontrakt(!) med LeBron James

Nike knyter basketstjernen LeBron James til sig for all framtid, med hjälp av vad som sägs vara världens genom tiderna mest lukrativa sponsoravtal.

LeBron James har været en af NBA's største stjerner det seneste årti. Ifølge Forbes tjener 30-åringen, som spiller for Cleveland Cavaliers, årligt omkring 550 millioner kroner i løn og på sponsoraftaler. Under hele sin karriere har James været knyttet til Nike. Da han debuterede i verdens bedste liga i 2003, skrev han en aftale med skovirksomheden for syv år siden, som var på hele 765 millioner kroner.

Samarbetet har efter det utvecklats till ett av det mest lönsamma i idrottsvärlden. Nikes-korna som bär stjärnans namn genererar årligen cirka 3,4 miljarder kronor till företaget. En betydligt mindre sum än de 18,7 miljarder Air Jordan-modellerna drar in, men företaget ser uppenbarligen en liknande potential i LeBron James och ger honom nu ett livstidskontrakt, något Nike aldrig erbjudit någon atlet tidigare. (Michael Jordan sägs ha ett livstidskontrakt med Nike men det har aldrig bekräftats.)

- Jeg er en meget ødmjuk mand, og det her har været en utrolig tid for mig og min familie. Jeg er bare taknemmelig over Nike og Phil Knight (grundaren). Jeg er lykkelig over at få være en del af et så fantastisk firma, siger LeBron om det nye kontraktet i en kommentar.

Hur mycket avtalet är värt vill parterna inte avslöja i dagsläget. Men som sammenligning kan det bemærkesras at Kevin Durant nyligen signerade ett tioårskontrakt med Nike värt 2,55 miljarder kronor. Räkna med att LeBron kommer tjäna tvåsiffriga miljardbelopp. Han skor sig på skor, skulle man måske kunne sige?

james
LeBron James har gjort sig kendt som en stor filantrop. Han annoncerede i august, at han udvidgar den uddannelsesfond han startat i sin hjemstat Ohio. Den kommer nu til at kunne betale fire års collegestudier for 2.000 unge. Utökningen beräknas kosta James cirka 300 miljoner kronor.