Nu kan du äta dina gamla kläder Image

Nu kan du spise dine gamle tøj

Svenska klädmärket Houdini tar hållbarhet på största allvar. Flera av deras plagg är nu komposterbara och så giftfria att du kan göra mat av dem.

Äta gamla kläder? Det lyder måske mærkeligt, men tak vare Houdini kan du faktisk gøre det. Tre forskellige linjer i mærkets sortiment - Airborne, Activist og Wooler - er fremstillet af et så rent materiale, at naturen uden problemer kan tilverka ny, giftfri jord av de förmultna plaggen. I den kan du uden problem odla din egen mat.

- Jorden på de forkrøblede tøjstykker er så god og gavmild, at du kan bruge den som et hjælpemiddel. Det er ikke sådan, at du selv spiser tøj, uden at du spiser det, der kan odlas i jorden, forklarer Magnus Ryde på Houdini.

original-wsairborncrew_d-juicered.jpgDen her rejse fra linjen Airborne blev et halvt år senere til en luksuriøs vegomiddag.

Hvad betyder det egentlig, at et produkt er gavefrit?

- At vi forsøger at tilföra så lite saker som möjligt till de rena fibrerna. Som textilindustrin ser ut i dag brukes det kopiösa mängder kemikalier för att ge tygen olika egenskaper, som vattentålighet och slitstarkhet. I nogen tid er det blevet sådan, at man kun slænger sig i ting for at og det vil vi virkelig ændre. Vi vil ikke tilföra någonting som inte behövs.

Kompostering.jpgHoudini-plaggen som fick förmultna och bli till odlingsjord.

Sammen med en kompostexpert tog det et halvår for Houdini at forvandla kläderna till näringsrik jord som det sedan odlades grödor i. Råvarorna tillagades därefter av stjärnkocken Sebastian Thureson och blev till en vegetarisk femrättersmiddag.

Middagen på de gamle tøjna havde været omöjlig om ikke materialet de tillverkas av vore giftfritt. Det er noget, som Houdini arbejder meget med, også om kun en lille del af deras sortiment går at kompostera. Visionen, forklarer Magnus Ryde, er, at alle deras produkter skal blive 100 procent cirkulære i fremtiden. Med cirkulära plagg menas kläder gjorda av återvunna fibrer, exempelvis från gamla petflaskor, nylonmattor och skoluniformer. Når plagget er färdiganvänt kan det återvinnas på nytt och bli till nya kläder.

- Vores første cirkulære produkt kom i 2006, og ved lanceringen var vi i princippet helt ensamma om det. Hundrede procent af vores skalklæder er i dag helt cirkulære, og vi er stolte over at have den position, at kunne drive markedet mod bæredygtige lanceringer, siger Magnus Ryde.

Hvorfor er bæredygtighed så vigtigt for os?

- Det er en selvklarhed, synes jeg. Jobbar man med noget, der bruges ude i naturen, så må man også tage hånd om naturen. Vi burde være dem, der står absolut længst inde i det led for at værne om det, vi elsker. Det er konstigt, at verden er på den vej, den er, at man ikke ser sig om efter akslen, uden at alt bare er tal på et papir.

mat.jpgSå her så fire af retterne ud.

Hvad er de vigtigste ting, som du har taget for miljøet på Houdini?

1. At gøre cirkulære produkter

- Det var vi supertidiga med, og det har været et af virksomhedens hovedmål at gøre toppkvaliteter af återvunna fibrer. Nu til efteråret er det nogenstans omkring 75 procent af vores sortiment, der er cirkulært på syntetisk eller biologisk vej.

2. Komposterbare tøj

- At gøre biologisk nedbrytbara produkter som bara blir till jord.

3. Vis, at det går at tjene penge på cirkulære produkter

- Skulle vi gøre det, vi gør, og ikke tjene penge på det, skulle vi nok ikke tage så mange efter os. Vi taler meget om det, vi tager til eksempel ikke patent på nogle af vores lanceringer. Vi vill visa att "såhär kan man göra" för att andra ska ta efter och jobba hållbart.

4. Tilverka produkter som har en lång livslängd, både i fråga om slitstarkhet och färg

- Et plagg skal ikke føles som "förra årets färg", uden at vi vil gøre tøj, som du kan have i mange år, og som fungerer over tid.

LÄS MER: Houdini tar miljön på allvar

LÄSMER: Fordelarna att resa med Houdinis Liquidkläderna