Nu vill alla testa parkour Image

Nu vil alle teste parkour

Sporten parkour er hetare än någonsin. Tacka trenden med funktionell träning och den hypade boken Natural born heroes för det. Inta stan och få en stark kropp du också!

Hvad handler parkour om egentlig?

- Parkour er skabt for at gøre hvert enkelt individ stærkt og funktionelt i en uforudsigelig verden. Målet er at blive stærk på alle måder, som ordet kan bruges, at kunne bruge sin styrke både fysisk og psykisk, for at kunne tage hånd om dig selv og andre. Dessutom handlar det förstås om att ha kul, lära sig rörelser du inte trodde var möjliga, bygga utmaningar och skapa en lek av allt omkring dig och kreativt använda din omgivning, säger Martin Svenselius på Quality movement (före detta Stockholm parkour academy).

Hvorfor tror du, at parkour begynder at blive mere og mere populært?

- Udendørstræning og funktionel træning er blevet større og i og med det har også parkour vokset. Flere begynder også at indse, at det her er noget, alle kan lære sig, det kræver ingen galna hop fra hustak eller bakåtvolter, trods at det er det, som mange viser op. Det er et meget misvisende billede af, hvad parkour er.

Hvad er effekten af parkour?

- Trænes du på ret måde, altså med stor sikkerhed og ret viden om fysisk træning, giver det förstås ökad kondition och styrka. Desuden træner du balance, koordination, mod, kreativitet, problemløsning og samarbejdsförmåga. For at få sikker og effektiv vejledning anbefaler jeg alle, der er nyfikne på at tage kontakt med en ADAPT-uddannet parkourtrænare. Parkour kan ligesom de fleste træningsformer være meget farligt, hvis det udføres på en forkert måde.

Hvad er de mest almindelige fordomarna mod parkour?

- Nu for tiden plejer vi ikke at have meget problemer med fordomar, men en sag er til eksempel at vi er oppe og klättrar på folks private hustak. Det ligger förstås ingen sanning i det, det är olaga intrång, så det är självklart att vi inte gör det.

Tror du, at springa, hoppa och klättra är något som finns i oss människor naturligt?

- Absolut. Parkour har altid eksisteret, det fik et navn for at det skulle være lettere at forstå. Titta på barn och djur! De leker, klättrar, utforskar, puttar på och drar i saker för att se vad som händer, den viljan att utforska finns hos alla, men vissa glömmer den då skrivbordsjobb och pengahets kliver in.

Hvem kan begynde på parkour?

- Alle. Også du, som er rullestolsburen, kan udøve det på din måde. Parkour er ikke en opsætning af bevægelser, det er en idé om en stærk menneske og det budskabet kan alle tage til sig.