Nykhor Paul gick från flykting till supermodell Image

Nykhor Paul gik fra flykting til supermodell

Casalls höstkampanj frontas av supermodellen Nykhor Paul. Hon är uppvuxen i ett krigshärjat Sydsudan och flyktingläger i Etiopien, men fick genom FN ett nytt liv i USA. Nu brinner hon för att hjälpa andra som inte fick samma chans.

Hösten 2015 vill Casall hylla uttrycksfulla, starka och personliga uttryck. De manifesterar det genom kampanjen Own your expression, som frontas av sydsudanesiska supermodellen Nykhor Paul. Hennes liv har präglats av att hitta en egen väg och genom sin egen styrka ta sig dit hon är i dag. Hon föddes i ett konfliktfyllt Sydsudan och flyttade fram tillbaka från Sydsudan till flyktingläger i Etiopien under hela sin uppväxt.

- Jag föddes under kriget. Mitt namn betyder bokstavligt talat flicka i krig. Som barn i Sydsudan hör det till livet, du känner bara till krig och instabiliteten som kommer med det, säger hon i en intervju med Casall.

Ifølge FN har 1,5 millioner mennesker i Sydsudan været tvunget til at flyve deres hjem, for at bo i midlertidige tältläger, hvor matbristen er akut. Mange små børn er svært underernærede og får bestående skader. Også Nykhor Pauls familie havde fået mad.

- Vi svalt. Vi havde næsten ingenting at spise. Jeg kommer i tanke om, at vi iblandt havde dadlar, som min mamma la i blöt, och det var det enda vi åt på hela veckan. Sedan kunde det gå två dagar utan mat och då fick vi dricka dadelvätskan.

Efter flere års problemer og en alvorlig situation i flygtningegrænsen hamnede Nykhor Paul med hjælp fra FN i USA i 1998, adskilt fra sin øvrige familie. Men hon har inte glömt dem som inte fick samma chans i livet. En stor del af sin tid ægnar hon nu åt att försöka stärka minoriteter och minska våldet mellan etniska grupper i Afrika genom sitt välgörenhetsprogram We are Nilotic. Hon vill sätta krisen i Sydsudan på agendan, skapa fred och enighet mellan de 64 olika stammarna i Sydsudan, och verkar för att flyktingarna som kom till Västvärlden ska vara rösten för de som är kvar i Sydsudan.

Vældigt mange mennesker har også mist livet på grund af stridigheterna i Sydsudan, over 300 000 stycken sedan 2003, enligt FN. Nu håber Nykhor Paul, at sydsudaneserne også får uddannelse, sundhed og arbejde. Hon jobbar nu som supermodell med utgångspunkt från New York och Kapstaden och utnyttjar sitt kändisskap till att göra skillnad.

- Hvem troede at piger uden skor som sprang rundt og læste ved Nilen med bin runt huvudet skulle blive en supermodel som får gøre alle de her coola sakerna? Livet er fantastisk!

casall
Casall hyllar det individuella uttrycket och låter sju tights få symbolisera kraften i en personlig stil.

nykhor
HÄR kan du följa Nykhor Paul på Instagram.