Nykomlingen växer i racketfamiljen Image

Nykomlingen vokser i racketfamiljen

-Padel er først og fremmest en meget social sport. Man spiller altid dobbelt og spillet går lidt langsommere end i tennis og squash. Det gør det også sværere at komme ind i spillet, siger Anders Mattsson.

Padel spilles i en bur på 10x20 meter. Over et tennisnet og med tennisbold men med en ketcher i kompositmateriale, hvor träffytan er perforeret med små hul.

-Likheterna är störst med tennis, volleyspelet är i princip identiskt. Til skillnad från i squash måste bollen dock studsa i marken först innan den tar i väggen. Så den store udfordring i padel er at positionere sig rigtigt og læse spillet, siger Anders Mattsson.

Han spillede selv padel første gang i Spanien for ti år siden. For tre år siden drog han igång Helsingborgs Racketklubb som nu har fem padelbanor, fyra inne och en ute.

-Mange snakker om padel og sporten vokser, primært her i Skåne, vi håber inden længe at kunne starte et seriespil i Sverige. Växjö har fået en hal, den findes i Göteborg og Malmö. Haparanda har en udendørs bane og skal bygge en indendørs nu også. Det er väldigt kul att det sprider sig, fortæller Anders Mattsson.

Der er nogle tusind utövare i Sverige og et tjugotal instuktörer. Mange finder ind i sporten fra tennisen.

-Det långsammare tempot gör att spelet blir mer skonsamt fysiskt. I padel tjener man ikke på at slå hårdt, eftersom bolden næsten altid kommer tilbage, her kan også det løse slaget være det vinnande. Intensiteten sjunker, men matcherne kan være længere med højere kvalitet, fortsætter han.

Mest almindeligt er det, at man spiller på en stub med sand i. Udtryksmæssigt er det bare en ketsjer, der adskiller padel fra sine kusiner tennis og squash.

-Jeg håber virkelig, at flere får øjnene op for padel og forstår, hvor sjovt det er. Specielt den sociale biten. Vi skal bygge en lille café i tilknytning til vores baner nu, så man kan sidde der og tage en kop kaffe og kigge på spillet. Så ser det ofte ud i Spanien, man umgås på padelklubben, ung som gammel, siger Anders Mattsson.


Hurtigfakta om padel

  • Uppfanns på 70-talet av spanjoren Alfonso de Hohenlohe Enrique Corcuera.
  • Poängräkningen er den samme som i tennis, men kun underarmsserve er tilladt.
  • Der er omkring 13 millioner udøvere i verden, flest i Spanien og Argentina.
  • Det internationale padelforbund blev dannet i 1991. Året efter blev der spillet EM for første gang.