Overallen som är bäst i test 2016 Image

Overallen som er bedst i test 2016

En god vinteroverall er varm, vandtæt og skøn. Vi har testet hvilken overall, der gør jobbet bedst!

Sportamore har et testpanel med børn, som tidligere bland andet har bevist vinterskor og gummistøvlar. Nu har de hjulpet os med at teste vinteroveraller, for at du lettere skal kunne finde en overall, som er perfekt til netop dit barn.

Lindberg, Wengen samlet

se_lindberg.jpg

Ordinarie pris: 999 kroner
Vattenpelare: 10 000 mm
Andningsförmåga: 5 000 g/m2/24h
Farvealternativ: 3 forskellige
Resultat: Gennemtænkt, mysig og kul
Omdöme:

- Jeg er en zebra! udbrister Sportamores testpilot, som er fire år gammel i total fortjusning, når han får prova den här overallen.

Og det er virkelig med förtjusning som Sportamores barn og deras forældre uttrycker sig om Wengen overall fra Lindberg.

- Otroligt smuk overall med mjukt foder som vores 2,5-åring gärna kryper ind i. Overallen er meget rymlig og flera lager kläder ryms därför om det skulle behövas en kallare dag. Mitt barn testade den lila varianten, som har härligt mönster och glada rosa detaljer i fodret, på dragkedjorna och på de praktiska bröstfickorna, säger en mamma vars barn har provat overallen.

En fordel med overallen er, at den er let at tage på selv, det er bare at dra upp dragkedjan. I stedet for krånglig knäppning över är det kardborrefästen, som gör det enkelt även för små barn att hantera av- och påklädning själv.

Overordnet set er det teknisk avanceret og gennemtænkt. Den og et godkendt syn har fleecefodrad ryg og rumpa, ekstra slidstærkt materiale over ben og rumpa og reflekser findes på ryg, ermar og ben.

- Skönt med avtagbar luva och avtagbara remmar under foten. Stort plus for skön mudd med hål för tummen. Rekommenderas varmt, säger en pappa till en fyraåring efter avslutad testperiod.

Du finder overallen og mere information HÄR.

Reima, Reimatec samlet Gotland

se_reima.jpg

Ordinarie pris:
1 245 kronor
Vattenpelare: 15 000 mm
Andningsförmåga: 7 000 g/m2/24h
Farvealternativ: 4 forskellige
Resultat: Smart, kønsneutral og luksuriøs
Omdöme:

Reimas overall er retro på den måde, at den ikke har nogle spejsede mønstre eller galet bling, men kun en fluffig fuskpälskrage som udstickande detalj. Funktionerne er derimod topmoderne. Designet er kønsneutralt, hvilket er et stort plus.

- Jeg synes, det er vigtigt med kønsneutralt design af flere anledninger. Det er desuden praktisk, da den kan bruges af syskon, slægtninge eller venner. Den er pæn og stilren, siger en mor til et af børnene i testpanelet og fortsætter:

- Baksidan med den avskalade designen är att de har snålat med reflexer, det är endast diskreta reflexdetaljer och vi hade personligen föredragit stora reflexpartier på vår tvååring som kan få för sig att kliva ut i gatan en murrig vinterkväll.

En af den her helhedens mest praktiske fordele er, at den har en åbning, som går ända ned til knät, vilket gör det lätt för barnet att komma i overallen. Den generøse og smarte åbning gør det også let for forældre at krænge et bångstyrigt og måske protesterende barn, hvilket kan være guld værd en stressig morgen.

- Praktiskt materiale, som ikke læcker, og som beskytter mod sne, kyla og vind. Ekstra beskyttelse ved rumpan, vilket är super! Det føles luksusigt med pälsludd på huvans kant, hela overallen osar kvalitet, utvärderar ett av barnens föräldrar.

- Sammenfattningsvis skulle jeg sige, at det her er en overall, hvis vægt er imponerende let, hvilket betyder smidighed for barnet og materialvalen känns påkostade, säger en pappa till ett av barnen i testpanelen om overallen.

Du finder overallen og mere information HÄR.

8848 Altitude, Dot line skidoverall

se_8848.jpg

Ordinarie pris:
1 295 kroner
Vattenpelare: 20 000 mm
Andningsförmåga: 15 000-20 000 g/m2/24h
Farvealternativ: 6 forskellige
Resultat: Välgjord, vattentät och slitstark
Omdöme:

Vill du att din lad ska ha ytterplagg med grym funktion ska du spana in 8848 Altitude. For at overallen skal holde helt tätt vill du helst köpa en variant med 10 000 millimeter vattenpelare - den här overallen har dubbelt så hög vattentäthet, men andas fortfarande utmärkt. Kombineret med tejpade sömmar kan du som förälder vara helt säker på att ditt barn håller sig torr i den här overallen.

- Snygg, varm og praktisk overall i klar og fin farve. Let at ta på själv för vår treåring. Vår son håller sig torr och varm i den här och vi är supernöjda, berättar mamman till ett av barnen i testpanelen.

Dot line skidoverall har også smarte detaljer. Foräldrarna till barnen tycker att det är skönt med avtagbar luva och avtagbara remmar under foten. Resår i midjan ger bättre passform. Ekstra slitstarkt materiale over ben og rumpa, hele overallen känns slitstark. Fickor med dragkedjor med rejäla och snygga handtag.

- Desuden er ærmerne helt perfekte. Mudden i ærmerne er lidt ekstra lang, hvilket nok føles meget skönt for vores dotter, og mudden har desuden hul for tummarna. Kardborre for att justera storleken på ärmarna finns också, vilket är enormt praktiskt och gör att det går att hålla tätt oavsett hur tjocka vantar man väljer att ha. Kan varmt rekommendera till både stora och små barn, säger en av föräldrarna.

Du finder overallen og mere information HÄR.

Molo, Polaris overall

molo.jpg

Ordinarie pris:
1 595 kroner
Vattenpelare: 10 000
Andningsförmåga: 8 000 g/m2/24h
Farvealternativ: 7 forskellige
Resultat: Rolig, reflekterende og pæn
Omdöme:

Det er enkelt at tykke om Molo, de er kända för sina fina mönster. Desværre så koster mærket en slant, og det her er testets dyreste overall.

Det er ikke bare voksne, der kan lide deras fine mønstre, en af fireåringarna i testpanelen älskade sin overall med träd- och skogsmönster från första sekund. Han syntes knap så meget om den, når han provokerede den, uden at sige, at den var blød, præcis som familiens kat. (Fleecefoder er mysigt, med andre ord.)

En treåring gillade rymdmönstret, men tyckte skelettet var lite läskigt. Ett tips från föräldrarna till barnen i testpanelen är därför att låta barnet vara med och välja mönster.

- Overallen har bra reflexer! Stora reflexer formade som stjärnor både på ärmarna och på benen, samt smala reflexband som löper längs ryggen och ned till benen, berättar en av föräldrarna.

Det, som föräldrarna till barnen i testpanelen saknade, var extra förstärkning för knän och rumpa. Däremot uppskattade de luvan, som är avtagbar och har en resår som gör att den sitter åt huvudet bra och inte glider ned så lätt. Resår finns i midjan, så den sitter snyggt på.

- Remmarna under foten är avtagbara, vilket är en stor fördel. Det er også en god fornemmelse at se på en fod, der er let at trække over skulderen. Jag tycker det är en jättebra overall, säger en av papporna till en treårig flicka som provat overallen.

Du finder overallen og mere information HÄR.

Lego Wear, Jenay 675 Ski overall

se_lego.jpg

Ordinarie pris:
1 295 kroner
Vattenpelare: 8 000 mm
Andningsförmåga: 4 000 g/m2/24h
Farvealternativ: 2 forskellige
Resultat: Skidåkningsvänlig, fiffig och enfärgad
Omdöme:

Hvis du vil have en overall, som barnet også kan have under et planlagt skidsemester, er det her en model, der passer godt. Den er robust, men samtidig smidig, og har en liftkortsficka på ærmerne.

- Resårbåndene, som normalt findes på billederne, for at overallen ikke skal blive for tyk, er erstattet af tykke plastbånd. Bra ur den aspekten resårband under fötterna ofta går sönder, samt blir dyblöta efter utelek. Det er lettere at rengøre og føle frækhed, og det er aftagelsesbart, hvilket er perfekt, hvis overallen skal bruges til udskridning. Det negative er, at de er svære at træne over skorna, siger en mor til et af børnene i testpanelet.

Den ældste testperson i panelet er seks år. Det første, hun udbrast, da hun så overallen var:

- Lego? Jeg elsker Lego!

Lego-kläder är med andra ord en omedelbar hit, och trots att vissa sexåringar tycker det är lite barnsligt med overall gjorde det här att overallen var välkommen på. Sexåringen gillade också passformen och att den var enkel att röra sig i.

Overallen har smidiga spännen och tunt resårband i midjan, vilket gör det enkelt att justera passformen utefter hur många lager kläder barnet har på sig under.

- Den her overallen är inte tokvarm, så om ni ska ut på fjälläventyr mitt i vintern måste du klä barnet smart undertill. Hade önskat att den ännu var mer tät mot vatten, säger pappan till ett av barnen i testpanelen.

En sag som alle forældre uppskattade med overallen var att inga skadliga kemikalier har använts i tillverkningen. En anden positiv ting er, at det findes en spænde på ærmerne, hvor vantar kan fästas.

- Forhoppningsvis har vi noget mere par den her vinter og noget færre singelvantar, tack vare det smarta spännet på ärmen, säger en av mammorna.

Du finder overallen og mere information HÄR.

3 tips til alle forældre at tænke på

1. Se til at overallen er vattentät.

Det er godt med mindst 10 000 millimeter vandpelare for at den skal holde sig helt tør og sømmene skal være tejpade, ellers kan vandet trænge sig ind gennem tråden.

2. Brug børnene efter lager på lager-principen.

De fleste leverandører har taget hensyn til, at børnene skal kunne have flere lagerklæder under overallen og gør derfor sine overaller rymliga. Se til at det findes utrymme stort som en knytnäve i grenen. Hvis barnet har størrelse 100 i tøj, skal du også købe størrelse 100 på overallen. At gå op i en størrelse, så overallen "holder" er feltänk. Risikoen er, at benene er for lange og sløve i marken. Tyget forstörs och vattentätheten försvinner.

Sæt på barnet ull eller polyester närmast kroppen, ett mellanlager i fleece under riktigt kalla dagar eller när barnet kommer att sitta stilla en längre stund utomhus, och sedan överallen ovanpå. Hvis barnet kommer til at røre sig meget, skal det kunne vælge bort mellemlagret og stoppe ned i rygsækken.

Strumpor i ull, inte i bomull!

3. Hold koll på detaljerna.

Benslut ska vara tillräckligt vida för att lätt dras över pjäxor eller kängor. Remmar under foten är bra, så att benen inte korvar upp sig över kängorna, men det är bra om remmarna är avtagbara om barnet kommer att använda samma overall till skidåkning eller skridskoåkning till exempel.

Overallen må gerne have ekstra forstærkning på udsatte ytor, som rumpa och knän.

Resår i midjan eller inte är en smaksak, det ger snyggare passform, men overaller utan resår kan upplevas varmare eftersom luften mellan overallen och kroppen värms upp på ett bättre sätt och isolerar.

LÄS MER: Vinterskorna för barn som är bäst i test