Pehmennä kroppaa yinjoogalla
Yinjoogassa joka asennossa vietetään useita minuutteja. Tylsää, osa ajattelee. Fantastista kropalle, sanoo joogaohjaaja Johanna Wickström, joka on kirjoittanut yinjoogasta kirjan.
Stressin täyttämässä arjessa on vaikeaa löytää aikaa treenille. Silloin tunnin kestävä, rauhallinen jooga, voi tuntua ajanhaaskuulta. On kuitenkin monta syytä, miksi yinjooga on hyväksi paitsi fyysiselle myös psyykkiselle hyvinvoinnille.
- Yinjooga on todella hyvä tapa rauhoittaa kierroksia. Se on hyvä myös kaikille, joiden kropat tuntuvat jäykiltä sekä heille, jotka treenaavat aina täysillä esimerkiksi juoksua tai CrossFitiä, joogaohjaaja Johanna Wickström vinkkaa.
Mistä yinjoogassa on kyse?
- Kyse on joogan pehmeämmästä muodosta. Liikkeet tehdään aika lähellä maata. Seisovia asentoja ei ole, vaan liikkeet suoritetaan istuen tai maaten. Se muistuttaa enemmän venyttelyä. Venyttelystä ei kuitenkaan ole kyse, sillä joka asennossa on tarkoitus yrittää rentoutua ja levätä kolmesta viiteen minuuttia.
Johanna Wickström opettaa yinjoogaa useissa paikoissa Tukholmassa. Instagramista hänet löytää nimimerkin @yinstories takaa. Foto: Katarina Di Leva.
Moni ohjaaja sanoo, että liikkeet eivät saa tuntua vetäviltä. Miksi?
- Haluamme päästä käsiksi sidekudokseen, joka on syvemmällä kuin lihakset. Siksi rentoutamme lihakset ja teemme niistä pehmeitä luomalla pieniä repeämiä lihaksiin. Annamme veren ja nesteen virrata sisään. Jos käyt tunneilla, missä koko ajan vedetään ja venytetään lihaksia, täytyy sinun tehdä se monta kertaa, sillä lihakset eivät anna helposti periksi. Sen sijaan, että asettaisit lihaksille painetta, voit rentouttaa ne. Ne eivät ole ensimmäisillä kerroilla niin pehmeitä. Pääset kuitenkin sidekudoksiin käsiksi ja siten voit pehmeyttää niitä nopeammin. Anna prosessille aluksi kunnolla aikaa.
Jos minulla on vain tunti aikaa treenata, miten voin motivoida itseni käyttämään sen näin hitaaseen treeniin?
- Ajattele hieman pidemmälle. Sen sijaan, että venyttelet, yinjoogassa saat pidempiaikaisia vaikutuksia, jotka pehmentävät kroppaa syvältä. Se on investointi kehoosi, joka kantaa pidemmälle. Et muutu jäykäksi. Voi ehkä tuntua kovin tavalliselta ja rauhalliselta, mutta oikeastaan tunne on melko rankka, kun asennoissa pysytään niin pitkään, Johanna Wickström selittää ja jatkaa:
- Yinjooga on todellakin tunnin väärti. En olisi muuten kirjoittanut lajista kirjaa. Jos uhraat tunnin treeniaikaasi jinjoogalle, sinusta tulee liikkuvampi ja yhä tietoisempi omasta kehostasi.
Milloin minun ei tule yinjoogata?
- Jos olet kovin kipeä tai flunssassa. Kyse on kuitenkin vähän kuin syvähieronnasta. Muuten rajoituksia ei ole. Osa asennoista vaatii ehkä hieman korjausta, jos sinulla on ongelmia polven kanssa tai jos olet raskaana.
Kirjassaan Yinyoga: mindre stress och en friskare kropp Johanna Wickström käy läpi, mistä yinjoogassa on kyse. Hän selittää erilaisia meditaatiotekniikoita ja esittelee räätälöityjä tunteja.
Topp 3 jinjoogan edut:
#1 Henkinen rauha
- Minulle tämä on kaikista tärkeintä. Kyse on samalla tarkkaavaisuusharjoituksesta. Opit ohjaamaan ajatuksiasi ja hengitystäsi sekä kroppaa.
#2 Pehmeämpi keho
- Sinusta tulee liikkuvampi ja pehmeämpi. Kyse ei ole mistään lyhytnäköisestä lihasten venyttelystä, vaan monivuotisesta panoksesta.
#3 Opit tuntemaan itsesi paremmin
- Jinjoogan avulla opit tuntemaan itsesi ja kehosi paremmin. Koska vietät joka asennossa useita minuutteja, pääset tutustumaan sisimpääsi: miten reagoit vastaantulemisiin ja kyllästymisen tunteeseen. Moni pitää jinjoogaa ensimmäisillä kerroilla hankalana, mutta siitä oppii nopeasti pitämään.
OSTA TÄÄLTÄ: Kaikki, mitä joogaan tarvitset
LUE LISÄÄ: Näin sinustakin tulee joogi
LUE LISÄÄ: Kärsitkö terveysahdistuksesta?