Soffpotatis? Så kommer du igång med träningen! Image

Soffpotatis? Så kommer du i gang med træningen!

Ifølge en ny undersøgelse fra GIH har næsten alle svenske sundhedsfagligt dårlige konditioner. Det er virkelig trista siffror! Her er Biggest Loser-træneren Pischas tips til dig, som vil komme i gang.

I veckan publicerade GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan, en undersökning om att 46 procent av svenskar i yrkeslivet har hälsofarligt dåligt kondition. Hvad der menes med risikabelt dårlige kondis er i undersøgelsen sat til at ikke klare en ti minutters promenad i rask takt uden at villea. Andelen har ökat dramatiskt sedan 90-talet då siffran låg på 27 procent. Det går altså ikke ret stærkt. Undersøgelsen er baseret på data fra mere end 350.000 svenskere i alderen 18-74 år, og du kan læse mere om den HÄR.

Som de fleste ved, lever majoriteten af os i dag et stillasittande liv, hvor bevægelse ikke længere er en lige så selvklar del af vardagen. Det kommer måske derfor ikke som en chock, at vi får alt dårligere kondis. En, der ikke bliver særligt overrasket over resultaterne fra undersøgelsen, er træningsprofilen Pischa Strindstedt, coach i tv-programmet Biggest Loser.

- Jeg skulle ikke sige, at jeg bliver overrasket, men det er derimod uacceptabelt. Orolig over at vores børn, som er Sveriges fremtid, bevæger sig mindre og mindre og at viden om den egne krop og sundhed er så lille i dag, trods at information og fakta ligger os så nær med tanke på vores misbrug af internet.

Pischa_StrindstedtPischa Strindstedt kan du se som coach i tv-programmet Biggest Loser. Hun driver også Wörkout Studio, hvor du kan læse mere om HÄR.

Hvorfor tror du, at vi får alt dårligere kondition i Sverige?

- Det handler nok om mange faktorer, men framför allt okunskap och att internet och det tekniska tar över vår tid mer och mer.

Hvad har du af tips til nogen, der er i den her risikogruppe, men ikke ved, hvad man skal begynde?

- Sæt dig ned og reflektera over var problemet grundar sig. Se over hvor meget tid og penge du har at lægge på din hälsa, for at sedan arbeta fram en plan som kommer att funka. At leve sundt er lige let i dag, hvor det er svært. Så hvis du spørger dig selv, vil du så tage den lette vej? Eller vil du vokse som person og udfordre dig selv? Gør enkle ændringer som at gå på promenader, tage trappan i stedet for hissen, cykla til jobbet og tage med matlådor, siger hon og fortsætter:

- Det findes enormt mange apparater i dag, som du kan tage hjælp af for at spore din kost og træning. Invester i en pulsklocka, som kan hjælpe dig og med at motivere dig til at lykkes med dit mål. Ingen gör dessa val åt dig. Antingen tager man sig tiden nu, eller også kommer du til at få betalt senere i livet med at blive syg. Så alvorligt er det. Alla kan, men var realistisk med tiden du har at lægge på dit mål. At få en bedre helse handler ikke om at være elitmotionär. Små ændringer gør stor forskel i det lange løb. Lycka till!

SHOPPA HÄR: Træningsklæder til hende

LÄS MER: Buddy up! Tuff kompistræning på 12 minutter

LÄSMER: Olga Rönnberg: "Därför ska du väga maten"