Räkna ut ditt apindex! Image

Räkna ut ditt apindex!

Du som er klättrare eller simmare vet säkert redan vad du har för apindex. Osäker? Snart vet du om du har korta T-Rex-armar eller släpiga schimpansarmar!

Uanset hvilken sport du holder på med, findes det, du kan påvirke for at prestera så bra som möjligt, som utrustning, kost och träning. En sag, du derimod ikke kan påvirke, er dit apindeks. Du regner ud, hvad du har for apindex ved at tage din armvidde (fra langfinger til langfinger) minus din længde.

Siffran säger mycket, men det är inte självklart om du vunnit i genlotteriet eller inte. Det beror på hvilken idræt du holder på med. Kort räckvidd är bra till exempel vid styrketräning, eftersom hävarmen blir kortare. Lang rækkevidde er derimod at föredra som klättrare. Har du lange våben i forhold til din kropslængde, har du sandsynligvis en fordel i at bruge et længere, lugnare simtag, mod om du har korte våben.

Det betyder, at rekordet i Sverige er 25+ i apindex, men de fleste har et apindex på mellem -7 (hvilket betyder, at armarna er syv centimeter kortere end kropslængden) og +10 centimeter (hvilket betyder, at armarna er ti centimeter længere end kropslængden). Genomsnittet ligger mellem 0 og +3 centimeter.

Se nu til at ha ap-kul medan du klättrar, simmar eller lyfter!

Simmare