Så äter du gott, nyttigt – och billigt! Image

Så spiser du godt, nyttigt - og billigt!

At årets fattigste måned er over betyder ikke, at du skal forlade budgettet. Tvärtom! Hanna Olvenmark fra Portionen under tian vet hur du lagar god och billig mat.

Årets fattigste måned er overstået. Hurra! tænker du, siger hej da til nudlarna og går loco i mataffären på hummer. Helt galt, mener diætist Hanna Olvenmark bag populære Instagramkontot @portionenundertian. Hun er proffs på at lave god mad for en billig peng og mener, at det er nu, efter "fattigmånaden", som du virkelig skal begynde at tænke økonomisk.

- Det er sjukt intressant hur vi funkar beteendemässigt. Ett nytt år blir som en nystart men den största skillnaden i sin ekonomi gör man inte i januari. Hälsosamma, hållbara vanor tar ju tid att få en bra effekt. Har du kendt en økonomisk stress i januar, så er det ikke noget, der hændte nogle måneder, før man oplever, at det er hårdt, siger Hanna Olvenmark.

Gennem Portionen under tian deler Hanna Olvenmark med sig af tips og recept på hvordan du kan leve hållbart, hälsosamt och spara in pengar på kuppen. Hennes förmåga att lyckas med den till synes omöjliga kombinationen gott, hälsosamt och billigt kommer dels från hennes stora matintresse, men också från uppväxten.

- Min mamma jobbade mycket, tjänade bra med pengar och handlade mycket mat som sedan slängdes. Pengarna försvann bara på snabba lösningar. Min pappa hade i stället väldigt lite pengar under en period, men där fick jag hur bra mat som helst! Han planerade måltiderna, bakade eget bröd och kokade baljväxter. Så jeg lærte mig tidligt at penge ikke nødvendigtvis betyder at du spiser bedre.

hanna_olvenmarkHvis du vil have matinspiration eller blæklister til Hanna Olvenmarks 300-kronorsveckor, kan du kolla i hennes sajt HÄR.

Portionen under tian findes både på Instagram, Facebook og som en egen side. Her finder du opskrifter og inköpslistor för hela veckans måltider. Bäst av allt? Ingen portion koster mere end 10 kroner. Hanna Olvenmarks egen matkostnad ligger på 1200-1500 kronor i månaden. Hemligheten ligger i vegetarisk, säsongsbaserad kost, matlådor och planering.

- Mange vet ikke var pengene tar veien. Det gælder om at planlægge, så du ikke behøver at være så mange gange i matbutiken per uge. Tidsinvesteringen er også vigtig, siger hun og fortsætter:

- Det er lettere at spare ind på hverdagssager end at fastsætte en højere indkomst. At sænke sin matkostnad med 3 000 kroner er næsten som at du skulle få en lønehöjning på 6 000 kroner. Og en lønforhøjelse kræver ofte mere arbejde. Nogle gange er det faktisk bedre at gå ned i arbejdstid for at gøre bedre val i vardagen.

Pizza_portionenundertianDen her gode vegetariske tacopizzan koster ikke mere end ti spänn per portion. Receptet finder du her.

Hanna Olvenmarks 5 bedste tips

1. Ät vegetariskt i säsong

Rotfrugter har vi ständigt tillgång till eftersom de skördas på sommaren och lagras. Frysta grönsaker är också jättebilligt och bra eftersom de behåller näringen genom frysningen. Låt baljväxter (som du kokar själv) vara dina främsta proteinkällor. Det findes billigt kød, som importeres, men det spiser jeg ikke. Vill du äta kött, ät bättre kvalitet men mer sällan.

2. Planlægning

Mange synes, at planlægning er træls, men for mig er det selvkærligt at sætte mig ned og lave en planlægning for ugen. Det gør, at jeg kender mig fri. Med bra planering och bättre koll på vad du har i kylen undviker du också att slänga så mycket. Familjer slænger sig jo for tusindlappar hvert år! Tjek kylen to gange i ugen, så du ved, hvad der skal bruges.

3. Preppa med matlådor

Jeg laver meget lidt mad på hverdagene, uden at se til, at jeg altid har mindst fem matlådor i kylen, som jeg kan bruge under ugen. Sedan har jag alltid några matlådor i frysen att ta till när det kör ihop sig och slipper köpa hämtmat.

4. Se over din "skit-konsumtion"

Tjek, hvad det er for noget, du køber. Energidrycker, læsk, chips, godis og alkohol. Den type mad koster jättemycket. Det er dyrt skräp. Det føles ikke så godt med en godispåse, men kilopriset ligger på 70 kroner. Så måske er det mere værd at nyde en fika med en kompis?

5. Sæt op et mål

Rent økonomisk kan det være smart at sætte op et mål for at konkretisere. Sig, at du vil gøre en rejse i sommer. Du har sex måneder på dig at spare eksempelvis 10 000 kroner. Regn ud, hvor meget du skal spare i måneden, hvad det bliver i matlådor og hvor meget du sparer gennem at tage med dig matlåda hver dag.

LÄS MER: Så enkelt får du i dig protein som veganer

LÆS MER: Veckans vegomiddag er serverad!