Så behåller du motivationen Image

Sådan bevarer du motivationen

Har nyårsløftet allerede spruckit og træningsskorna står fortfarande oanvända i garderoben? Her er mentala superknep at ta till när träningsmotivationen tryter.

Maria Nilsson er mental træner og hjælper blandt andre elitidrottare, motionärer och företag att använda huvudet rätt så att de kan prestera bättre. Hon är med andra ord expert på hur du ska göra för att behålla träningsmotivationen och nå dina målsättningar.

Hvordan fungerer det her med motivation egentlig?

- Mange forholder sig til motivation som noget du har og som sedan försvinner. Men det går at opretholde den. For at gøre det lettere at føle sig motiveret er det et knæp ikke bare at have en præstation som mål. Känn efter vad du vill uppnå och gör det viktigt. Måske er dit mål at slippe smerter, føle dig stærk, så du orkar leka med børnene eller orka bære hem matkassarna. Forsøg at få hverdagens udfordringer i dit mål. Det er let at bare tænke i det store, til eksempel at klare milen under 50 minutter eller løfte si og så tungt. Gør din træning vigtig for dig og se til at lære dig nye ting, så kender du mere udvikling og risikerer ikke at hamna i invanda spår. Det skaber en kedja af positive effekter, som kommer til at gøre at motivationen holder i sig, siger Maria Nilsson.

Er det ikke en almindelig fejltagelse, jeg skal undgå?

- Mange motionister sætter op mål, som har at gøre med antal dage, de skal træna, säg tre pass i veckan. Det synes jeg er dumt og kan give motivationen en törn rätt snabbt. Det som händer är att pass ett och två förlorar betydelse. Du giver dig ingen kredd for at du gjort jobbet. Efter pass tre er du på plus minus nul mentalt og så kommer sjældent pass fire bli av. Det er bedre at tænke på, at du skal træne så meget, du kan, samtidig med at du selvfølgelig prioriterer træning... Så bliver hvert pas en sejr, og du kan låse dig ind i superhjältegenen og sige "hvad bra jeg er, jeg klarer jo alt".

Hvordan sætter jeg op et godt mål?

- Det vardagsmotionärer ofta gör är att de sätter mål som är lite för rimliga och realistiska. Som de ved, at de klarer af. At tænke større er de dårligere til. Jeg synes, du skal prøve at sætte et lidt mere orealistisk mål. De findes jo dem, der klarer det, hvorfor skulle du ikke kunne gøre det også? Våga dröm lite och utmana dig själv att verkligen göra något som kräver ansträngning. Når du så når et sådant mål giver det selvförtroendet en rejäl skjuts, känns allt möjligt.

Kan du ge ett exempel!

-Jag arbetar med en tjej som är skytt och hon kom till mig för att hon ville diskutera sin målsättning och hur hon ska lägga upp sitt arbete för att nå OS i Tokyo 2020. Jeg følte hurtigt, at hun vidste, hvad hun gjorde og havde kommet langt i sin træning og udvikling, så jeg spurgte, hvordan hun så på muligheden for at tävla i Rio i år. Det havde hun aldrig ens funderat på. Hon åkte hem, tränade några pass och när hon kom tillbaka nästa gång hade hon kommit fram till att det kanske skulle gå. Denne uge skjuter hon sista deltävlingen för att kvalificera sig till just OS i Rio. Rimligheten lurade henne. Hon hade redan kapaciteten i sig. Det er det fler som har.

Hvordan bevarer jeg bedst motivationen?

- Få orkar holde uppe motivationen när du tappar fart. Tænk igen på, at hvert pas er en sejr, du træner så meget, at du ellers kommer til at stresse over ikke at räcka til, og det er ikke motiverande. Tænk på at hver hekto du lyfter og meter du springer räknas, fira ofta och återkoppla till dina resultat. Og vigtigst af alt, find en træningsform, som er rolig.

Hvordan kan jeg træne mentalt?

- Variation er en nøgle. Lås dig ikke ved gamle mønstre, våga testa nya saker. Træning handler meget om at utmana både hjärnan och resten av kroppen. Dina pass behöver inte bli tuffare och tuffare hela tiden utan låt huvudet jobba mer i stället. Træning skal ju generera välmående och glädje inte dränera dig på energi.

maria nilssonKika ind på Maria Nilssons hjemmeside eller facebook for flere tips om mental træning. Foto: Andreas Gustafsson Popa

LÄS MER: Skaffa träningsmotivation på ett smart sätt