Så blir det härligt att springa i värmen Image

Så bliver det herligt at springa i värmen

Lad ikke løparskorna vila bara för att det är en varm sommardag. Petra Kindlund på Runacademy ved, at foråret kan blive en behagelig oplevelse trods gassende sol og svettframkallande temperatur.

"Jeg havde tænkt springa i dag men det er så varmt ute, så jeg vet ikke om jeg orkar". Du kender sikkert igen dig. Glada springnyheter - det går utmärkt att få till ett skönt löparpass utan att komma hem med bultande huvudvärk och yrsel.

- Det vigtigste er at se, om du kan drikkes ordentligt, når du springer i værmen. Varma dagar gör du av med mycket mer vätska än annars. Ska du springa längre än 45 minuter rekommenderar jag att du tar med dig vätska, säger Petra Kindlund, grundare av idrottsföreningen Runacademy.

Eftersom du sveder meget mere i varmen, er det vigtigt, at du ikke bare drikker vand, men også ser til at fylde på med salter, så kroppens væskebalans ikke rubbas. En anden ting, som er vigtig at tænke på ved løbning, når temperaturen klättrar opad, er at lytte på kroppen.

- De dage, det er rigtig varmt, kan du ikke regne med prestera på topp. Ha det i åtanke och jämför dig inte med dina prestationer de dagar när det varit svalare. I början på sommaren kan kännas jobbigare att springa än i slutet av sommaren. Till slut vänjer sig kroppen och blir bättre på producera svett, något som gör att kroppen svalkar sig bättre, säger Petra Kindlund.

Hvis du har en behagelig løvfældningsoplevelse, så læg dine pas på morgonen eller kvällen, eller spring i skogen där trädens skugga ger skön svalka.

Er det nogen temperatur, der er for varm at springe i, synes du?

- Ikke så at det skulle være farligt, men det bliver meget jobigt, når det er 40 grader udendørs. Jeg har selv sprunget hårda intervaller i stekande sol utan skugga, det går ju men det blir inte så skönt. Man får ta lite lugnare då helt enkelt. Om du springer når det er varmt ute, försök springa förbi vatten så att du kan svalka dig eller hälla vatten över dig. Er det varmt når du springer et lopp så ta alltid en extra kopp med vatten vid kontrollerna och häll över dig.

löpning
Kallt vatten ger snabb svalka under svettiga löparpass.

Er det en fordel at springe i varme?

- Ja, det er skonsamt for kroppen, fordi du bliver blød. Og skader mindskes, når det er varmt ude. Du kan også blive mentalt tåligere, du kan nemlig få en psykisk effekt af, at du klarede af at springa en sträcka när det var varmt och det gör det lättare att springa samma sträcka när det är svalare ute. Jeg synes om at springe, når det er varmt, fordi man ikke behøver at have så meget tøj på sig, det bliver lidt frihedskänsla.

Kan har det nogen negativ effekt at løbe en sommardag?

- Ja, hvis du ikke drikker ordentligt. Det kan påvirke din restitution, og du kan blive uttorkad. Er det virkelig varmt ude måske ikke kroppen hinner uppfatta att den är uttorkad innan det är för sent. Och dricker du bara vatten och inte får i dig något salt kan du bli illamående och prestera sämre.

For at undgå det kan du drikke et glas Resorb før og efter træningen og tænke på at få lidt mere salt på maden. Springer du længere distanser over en time er det bra att ha lite sportdryck med dig.

Hvordan ved jeg, om jeg skal afbryde træningen på grund af, at det er for varmt?

- Du kan blive yr och illamående och känna att kroppen inte svarar, att det knappt går att springa eller att det känns väldigt tungt. Om du finder skugga en stund och svalkar dig brukar det försvinna.

Hvordan gør jeg for at motivere mig til at springe, når jeg hellere vil gå til stranden?

- Jeg plejer at køre til stranden og tage en løprunde, når jeg er der. Så kan jeg hoppe i vandet efteråt. Annars kan du springa tidigt på morgonen innan frukosten när det svalt ute och njuta av frukosten efteråt. Eller så kan du springe i vandet på stranden, da bliver det ikke for varmt i alle fald, haha.

Har du noget tip til at undgå skavsår, når fødderne svømmer i vand?

- Ett sätt kan vara smörja i fötterna med vaselin, det hjälper eftersom då blir det inte friktion. Og välj inte bomullsstrumpor, utan löparstrumpor.

petra kindlundPetra Kindlund springer året rundt. Efter et løvstikkepas på sommeren vælger hun gerne noget svalkande, som et glas med kall juice og et proteinrikt æg til, eller en stor skiva vandmelon. Testa det du med efter nästa svettiga pass! Foto: Mattias Malmgren