Så håller du dina tygskor fräscha Image

Så håller du dina tygskor fräscha

Tygskor er sommerens bedste skoval, men de kan se alt andet end fräscha ut efter några veckor på grus och gräs. Så her spørger du om dine tekstilfavoritter.

Vi ved, det er enkelt og bekvemt at kaste i din Superga eller Converse i vaskemaskinen, når de begynder at se solkiga ut. Tyvärr förkortar den hårda och varma tvättningen livslängden på dina tygdojor avsevärt då limmet i sulan kan börja släppa. Sebastian Holmström fra Superga Sverige vet hur du slipper förstöra dina sommarfavoriter - och hur du ska gå tillväga om du trots allt måste köra dem i maskinen.

1. Imprægner kontinuerligt

Det bedste kneb for at dine skor ikke ens skal blive smutsiga från början är att impregnera dem. Det gør det helt enkelt at flække har svært ved at sætte sig. Men kom ihåg att spraya skorna igen om du har tvättat dem.

- Rengør du skorna tar du ofta bort lagret som impregneringen lagt. Det er samme princip som for en behandlet GoreTex-jacka. Hvis du vasker den, så forsvinder behandlingen bare for at den har en vandafvisende effekt, forklarer Sebastian Holmström.

2. Badda fläcken med galltvål eller diskmedel

Hvis du gnider på en plade, er der en risiko for, at du forsøger at få den ind i materialet og efterlader et mærke. Ved at blæse det snavsede område op, risikerer du at lægge det på plads.

- Beroende på fläck rekommenderar vi diskmedel eller galltvål. Galltvål er meget flot på lærred. Men vigtigst er det at bade flæskerne med vand og enten galltvål eller diskmedel for at løse op i flæskerne og ikke trykke dem ind i kanvasen.

Hvad synes du om bagepulver og vinäger som rengøringsmidler?

- Det findes mange sådanne husmorstips, som sikkert fungerer. Du får testa dig fram och se vad som passar. Nogle tips er for eksempel om at blege sulan med lime, og det kan du måske gøre, men vi bruger en sneakerspenna, der gør sulan vitare.

3. Ha ett textiltänk

Textilen på dina skor är egentligen inte annorlunda än den dina kläder är gjorda av, så försök behandla skon på ett liknande sätt.

- Får jeg en fläck på en vit bomullsskjorta så använder jag alltid galltvål innan jag tvättar den i maskin. Du får lidt samme tanke, når det kommer til dine tygskor. En t-shirt med gummitryk skulle du jo ikke slænge ind i vaskemaskinen hele tiden.

Hvad siger du til, at jeg skulle tvætte mine tøjskor i vaskemaskinen?

- Du kan tvätta dina Superga-skor en eller två gånger i tvättmaskin för det är ett bra lim, men till slut kan limmet släppa. Du får at vide, at det er et par skor og det er en lim. Kör i en tvättpåse på ett fint tvättprogram utan centrifugering, den gör att skorna bara dunsar runt därinne. Og intet sköljmedel.

4. Sköt om sulan

Sulan fortjener også lidt TLC (tender loving care). Sebastian Holmströms hemliga knep är att använda sig av kokosolja.

- Ta hand om sulan, framför allt efter en maskintvätt då den kan bli lite stel och tråkig. Ett tips är att smörja in sulan med kokosolja. Det er en naturlig måde at smøre gummisulan på.

Skal jeg smøre i sulan efter hver anvendelse?

- Nej, det er ikke som en nattkräm som du skal stryka på, men efter en maskintvätt.

Kan jeg superlimma sulan om den släpper?

- Det kan du absolut gøre. Det er bare at bruge superlim eller textillim, der fungerer med gummi eller lærred.

5. Tvätta dina skosnören

Skosnøre dækker en stor del af skon, så det kan gøre stor forskel at tage hånd om dem eller købe nye.

- Du kan tvätta dem i maskin i en tvättpåse, alternativt lägga dem i en balja med vatten och lite såpa eller Vanish.

LÄS MER: Sommarens snyggaste tygskor

LÄS MER: Derfor elsker vi Converse