Så klarar du milen under 50 minuter Image

Så klarer du milen under 50 minutter

Vil du have et nyt løvfaldsmål? Haka på utmaningen att springa milen under 50 minuter. Experten guidar dig til målet.

Hvis du ikke har sat dig op sæsonens mål med løb og er ude efter en rejäl utmaning har vi ett grymt tips till dig. Satsa på att springa milen under timmen. Vi har taget hjælp af løberen og Puma-ambassadøren Caroline Bauer, som ved, hvordan du tager dig an udfordringen.

Kan alle træna sig till att klar milen under 50 minuter?

- Beroende på hvornår i tiden personer i spørgsmålet skal klare målet så er 50 minutter for milen absolut rimligt for de fleste, nybörjare och vana löpare. Det er ingen overnaturlig tid at springe 10 kilometer på. Det, der afgør det hele, er, hvad du har af forudsætninger, og hvor lang tid du har på dig for at tage dig til målet, siger Caroline Bauer, som findes under Instagramkontot @cabauer.

Hvad er dit absolut bedste tip til at klare milen på under 50 minutter?

- Løbere skal løbe! Ska du bli bra på löpning, måste du börja löpa.

Hvordan skal mit træningsprogram se ud?

- Variera din träning med långa distanser, korta distanser, backträning och framför allt, var målmedveten när du löptränar.

Skal alle løppass springas med maksimal fart?

- Det er ikke nødvendigt. Du bør eksempelvis venja kroppen vid distansen. Selv om du ikke klarer at springa milen på 50 minuter tycker jag ändå att du bör ha testat på att springa milen innan du bestämmer dig för ditt mål.

Puma löpningCaroline Bauer springer i skor og tøj fra Puma.

Hvor meget hurtigere skal jeg klare at springa varje vecka för att förbättra mina mål?

- Eftersom din snittid skal være 5 minutter per kilometer, og du skal springe 10 sådanne sträckor med den hastighed, er et vettigt mål at føle dig bekväm i det tempot. Begynd med at sætte dig for at klare 1 kilometer på 5 minutter, for derefter at øge det til 2 kilometer på 10 minutter og fortsæt trappa upp det. Med det sagt kan et løppass, hvor du har som mål at klare 1 kilometer på 5 minutter, være længere end bare fem minutter. Du skal i slutändan orka arbeta i 50 minuter, säger hon och fortsätter:

- Udgå fra dig selv og din terrasse. Var er det jobigt? Hvordan går det? Og ha samma måttstock för framtiden. Tag det utifrån miljön du ska springa 10 kilometer i och öva där.

Skal jeg holde jævn takt under hele min løprundor eller varierea takten?

- Du skal variere dit pas. Hvis du træner på afstand, er det rimeligt at holde samme tempo under løprundan. Når du har fokus på kilometertiden, så kommer tempoet til at variere under bare det passet.

Hvor mange dage i ugen bør jeg springe for at klare det her?

- Tænk på, at kondition og styrke er en ferskvare, så et længere ophold er ikke at anbefale. Men 3 til 4 gange i veckan tycker jag personligen du borde träna. Meget handler om planlægning og prioritering, når du skal finde tid til at træne.

Hvordan kan jeg forbedre min løbeteknik?

- Hvis du ikke har det, når du springer, så anbefaler jeg faktisk ikke at ændre på din løbeteknik, fordi det ofte resulterer i langsommere tider. Skulle du alligevel ønske at ændre din løbeteknik, så tag hjælp af en løparcoach. Derimod kan du tænke på din holdning og hvordan resten af kroppen bevæger sig, når du springer. Du kan f.eks. ikke gøre det så godt, hvis du springer ihopsjunken.

Skal jeg træne noget andet end at løbe, som kan hjælpe mig?

- Det er absolut intet negativt ved at være stærk, når du springer, så styrketræning er at rekommendera. Fremför allt med fokus på ben och core, men sluta inte träna överkroppen för det. Corestyrka ger dig en starkare hållning. Mange får ofte ont i bäcken och ländrygg när de springer och det kan grunda sig i att du inte har hållningen som sträcker kroppen uppåt utan du lutar snarare överkroppen framåt när du springer, säger hon och fortsätter:

- Stärk även vader och fötter. Att springa stabilt handlar både om vad du springer i för skor men även att stärka upp fötterna.

SHOPPA HÄR: Nyheder fra Puma

LÄS MER: Test: Sport-bh:ar til løb 2019