Så lyckas du med stiliga sportlooken Image

Så lykkes du med stiliga sportlooken


Sportstøj er enormt trendy - også når du ikke skal træne. Men går det virkelig at bære mjukisbyxor til kavaj og er ryggsäck rätt även för vuxna män? Tidningen Cafés moderedaktør Daniel Lindström vet.

Da Alexander Wang designede en kollektion til H&M i efteråret, var den helt inspireret af sport, med alt fra en yogamatta til neoprenplagg og boxningshandskar. Kollektionerne ramte helt rigtigt og blev en succes, måske for at mode- og sportsverdenen aldrig tidligere stod så tæt sammen som nu.

- Den sportiga stilen är väldigt trendig just nu. Vi lever i en tid, da vi vil bære funktionella kläder. Plaggen skal ikke bare være pæn, men også udfylde en funktion, og det gør, at den sporty stil bliver integreret i hverdagsstilen, siger Daniel Lindström, modechef på avisen Café.

Hvad er nyckelplaggen for en stil som känns både sportig och dressad?

- En okonstruerad kavaj, alltså en som inte har uppbyggda axlar, foder och känns högtidlig, utan en lös kavaj som faller lite som en cardigan. Den går at bära ihop med ett par finare mysbyxor. Et andet nøgleord er det, der traditionelt føles sporty, som pikétröja, sweatshirts med tryk, hætter og naturligvis sneakers.

Hvordan ved jeg, at et par mysbyxor er finere?

- Tænk ikke på sådanne du havde da du var lille, uden satsa på ett par med smal passform. Selv har jeg et par Nike tech fleece pants som jeg anser for at være den allerbedste byxa jeg nogensinde har ägt. Det er sweatpants men har fantastisk pasform. De er utroligt smala, næsten som tights, og er väldigt bekväma. Jeg sætter mig på dem hver dag. Det er sundt! Nu er jeg på vej til at købe et par til, som jeg kan have, når jeg sliter ut det her paret.

Hvilke mærker har sat den stiliga sportlooken på kartan?

- De traditionelle sportsmærker som Ralph Lauren polo sport, Fred Perry og Lacoste förstås, men ska vi prata lite mer här och nu så tycker jag Acne har satt ett stort avtryck här hemma. I vår är deras kläder väldigt skejtiga och även nästa höst känns det väldigt sportigt, med alltifrån tights, halsdukar som ser ut som supporterhalsdukar och vindjackor.

Internationalt da?

- Prada er meget inflytelserika, deras modeller går i sneakers på catwalken og de har vist meget nylon og tøj som føles futuristisk. Det er noget fremadskuende i sportsmodet på en naturlig måde. Jeg synes, at tejpade sömmar, ny utveckling och funktionalitet är betydligt mer intressant än sportiga klassiker.

Både retro og futuristisk

Det er ikke bare modeverdenen, der nærmar sig sporten, som i Alexander Wangs fald, men også så mange sportsvarumärken gør avancerede og limiterede kollektioner - som ligner det, som modeverdenen gør. Mange sportiga märken gör också samarbeten med kändisar. Hvis du ikke bunder under en sten den seneste tid, kan du ikke have misset samarbejdet Pharrell Williams gjorde med Adidas til eksempel, som gjorde deras model Superstar til sæsonens hetaste sneakersmodel.

- Der findes to it-sneakers i sommer, begge fra Adidas. Det er retroklassikerne Stan Smith og Superstar. De har unisexkänsla och går att använda till allt. Også Vans føles lidt i ropet, fordi vi er inde i en stor skejttrend, siger Daniel Lindström.

Hvilken sport ville du sige gør de stiligaste sportkläderna?
- Så som tennis såg ut förr i världen, med korta shorts och pikéer. Det er fedt! I cykling findes mange stilmomenter, som jeg kan lide. Selv om det ikke betyder, at vi skal gå rundt med cykelbyxor, så føles cykling meget inde. Basket har også en trendig æstetik, som jeg kan lide, med alt fra Nikes sneakers Air Force One til at Givenchy gjorde længere shorts og oversizade linnen.

Hvilken sport leverer ikke stilmæssigt?
- Det havde gået at være meget pæn og spille golf, men desværre er golfspil risigt klädda. Måske er det for at det går at være tyk og röka cigarr og ändå vara bäst i världen på golf. Derfor er verdens krop ikke lige så atletisk som for eksempel fodboldspillernes, og derfor sidder tøjna iblandt bedrövligt. Det bliver også väldigt lätt gubbigt på ett tråkigt sätt.

"Trekvartsbyxan er djävulens påfund"

Trods at sportsmodet er superhett, så er det flere faldgropar end golf. Et ledord i letandet er passform, det er intet fulare end en for liten pikétröja och mjukisbyxorna måste vara smala. En anden vejviser er at klæbe dig efter situationen.

- Jeg synes ikke, at det ser godt ud med trailaktiga skor eller vandringskängor i stan. De er sikkert jättebra når du går i Alperna, men de er ikke särskilt vackra och det ser klumpigt ut när de används i stan. Helt ærligt er det väldigtväldigtväldigt fult.

Noget mere som jeg bør undgå?

- Alle former for trekvart! Trekvartsbyxan er djävulens påfund i alle sammenhænge. Det spiller ingen rolle, om du er kvinde eller mand, eller til og med Gisele Bündchen eller Zlatan, trekvartsbyxan gør at hele silhuetten bliver fucked up. Den er det fulaste som findes og er rent æstetisk omöjlig at bære.

Æger du selv et par?

- Jeg springer meget og elsker kompressionsplagg, som sidder ordentligt på benene. Jeg har et par trekvartstights, men for at kunne have på mig dem på en runda må jeg have kompressionsstrumpor som er så høje at hela benet blir täckt. Jeg skulle aldrig have dem og siden en kort strumpa. Det skulle se helt sundt ud!

Hvis vi skal snakke accessoarer, fungerer det nu at have sportsklocka til kavaj?

- Sportiga klockor som ett mindre dykarur går bra, eller ett digitalur från till exempel Casio går bra, men det går inte att ha en löparklocka med GPS till en traditionell kavaj, det blir en för stor krock.

Hvad synes du om rygsæk på mænd?

- Ryggsäck er super! Det er flere og flere dræbere, som begynder at bruge det og begynder at se, at det ikke bare er en sæk til børn. Jeg har det næsten dagligt, det er superbra, når jeg cykler. Også når jeg går på stan gillar jag ryggsäck eftersom jag då kan ha mobilen i händerna, det är verkligen extremt praktiskt. Udover at du har hænderne frie, kan du også røre dig tusind gange bedre, end hvis du har en axelremsväska. Der findes også dressede varianter i skinn fra til eksempel Filippa K om du ikke vil have en Adidas-ryggsæk med store logotyper på.

Hänger den sportiga stilen kvar även in på hösten?

- Ja, helt sikkert! Du kommer til at se masser af sweatshirts, sweatpants, hætter, bomberjakker, sneakers og baseballjakker.

daniel lindström
Daniel Lindströms blog finder du her.