Så maxar du din högintensiva träning Image

Så meget må du træne højintensivt

At træne højintensivt er både udfordrende og giver grym effekt. Men hvad kan du gøre for at maksimere dit pas? PT:n Pischa Strindstedt vet!

Högintensiv träning så som HIIT-pass grundar sig i att du konstant ligger mellan 85 till 100 procent av din maxpuls när du tränar. Det giver en grym effekt både konditions- og styrkemæssigt og rekommenderas stærkt af mange rundtom i verden. En af dem, der elsker træningsformen, er super-PT:n Pischa Strindstedt, som driver gymmet Wörkout i Stockholm.

2016 blev hun udsendt til årets PT, men er også kendt fra TV-programmet Biggest Loser, hvor hun netop nu er coach for andre året i rad. Forra veckan släppte hon sin första bok som hon skrivit tillsammans med författaren Åsa Bonellimed, Wörkout: tufft, men lekfullt.

Boken fokuserar på den högintensiva träningsformen Pischa Stindstedt själv driver i sitt gym, och kan jämföras med en typ av kampsportsfys. I boken får du både tips på övningar, träningsupplägg samt hur du kan träna för att maximera dina pass. Det er specielt to ting, du kan tænke lidt ekstra på for at tage din træning til et nyt niveau, det første er at træne op din grundstyrke.

- Det vi har mærket er, at utövarna får ut mer av den högintensiva träningen om de tränar upp grundstyrkan först. Du begynder derfor ett pass med en tung övning, som marklyft, som du sedan varvar med en lite lättare, intensivare övning med samma slags rörelser, som en kettlebell-swing, säger Pischa Strindstedt.

Själv menar hon att grundstyrkan som en av nycklarna till högintensivitetsträning varken är något nytt eller unikt, men ger väldigt goda resultat för alla som håller sig till det. For at blive et rigtigt proffs kræves dog også lidt almen dannelse og knowhow.

- Så meget du kan om din egen krop, og så meget du kan om dig selv, så meget mere udvikler du dig i træningen. Du må spørge dig selv "hvordan er jeg" og derefter bygge på det med viden. Fremför allt idag när det är så många elitmotionärer som alla går efter olika rön. Det gør, at det bliver endnu vigtigere at være lidt påklædt og ikke bare lytte til alt, uden at også fundera omkring det. Også vi, der arbejder med træning, må træde op.

Workout PischaÅsa Bonellimed og Pischa Strindstedt er aktuelle med boken Wörkout: tufft, men lekfullt. Foto: privat.

Förutom att kunskapen behövs för kunskapens skull tror Pischa Strindstedt dessutom stenhårt på att det är en av de saker som kan inspirera allra mest.

- Jeg tror, at kunskap motiverar. Ju mer du lär dig och kan om träningsformen som du gillar, desto roligare blir det. Når træningen siden bliver mere en rutine, så er bollen allerede i rullning, og det bliver lettere at gå videre til andet.

I boken Wörkoutfinns QR-koder som via en mobiltelefon eller surfplatta tar dig till videos där du får se hur varje övning ska genomföras - allt för att sänka instegströskeln till den högintensiva träningen.

- Du behøver ikke begrænse dig med superkrav eller få for dig, at du ikke kan. Det spiller ingen rolle, hvilket niveau du er på eller baggrund du har. Jeg kan udføre de her pas sammen med nogen, der er 50+. Det håber jeg kan give flere mennesker selvfortroende til at teste på mere højintensivitetsträning.

LÄS MER: PT:n testar: Så smart er trendiga träningskläder