Så rengör du dina solglasögon Image

Så rengør du dine solglasögon

Puts bort med din sommarlort! Solglasögon, strandväskor, strandhanddukar och flipflops hör sommaren till men hur de ska rengöras är inte lika självklart. Bliv kvitt bakteriehärdarna med expertens bästa tips.

En solrig dag på stranden er superhärligt. Det synes også bakterierne! Desuden er det let hänt att flipflopsen blir smutsiga, badlakanen sandiga och solbrillorna får små fettfläckar. I det værste fald er din solbeskyttelsesfaktor blevet lagt ud i strandkanten. Jonas Olausson, på städthjälpsplattformen Helping, vet hur du blir kvitt sand flott och sommarsmuts.

Vattna dina solglasögon

Hvis du vil have så meget solglas som muligt på din mobil, kan du regne med kladdiga avtryck. Sluta fukta med ett andetag och torka med tröjan, det kan rispa glasen. Skölj dem i stället under rinnande vatten. Tag lidt diskmedel og rengør med hjælp af tummen og pekfingret. Torka sedan med en luddfri trasa, och glöm inte ramarna och skalmarna.

Hygiejnisk badlakanet

Få vet at det ikke räcker att köra strandhanddukarna i tvättmaskinen. Efter at den er blevet lagt i solstol, ofte blødt og smudsigt, er bakteriernes våde drøm. Også svampar synes, at en blød hånddug er perfekt vækstmiljø. Hygiejniser hånddugen ved at lufttorka den, skaka eller piska den og lægge den sedan i blöt i vatten och ättika. Blanda tre skedar per liter vatten. Lad hånddugen ligge og trække i væsken nogle timer, før du vasker den i maskinen i mindst 60 grader.

Skura tofflorna

Sand, saltvand, asfalt og græs. Att traska runt barfota i flipflops under sommaren är superskönt, men all användning gör dem lätt smutsiga. Råd bot på smuts och fläckar med hjälp av skurmedel. Gnugga flipflopsen med en svamp indränkt i skurmedel och lägg dem sedan i tvättmaskinen i 30 grader. Sænk dem i en hånddug eller læg dem i en vaskepose for ikke at ødelægge trumman på vaskemaskinen.

Gnugga strandväskan med salt och citron

Att göra rent en flätad strandväska är inte det lättaste, men det finns ett vinnande husmorsknep, som garanterat vinner över flottiga solkrämsfläckar. For at rengøre innerfodret kan du tage en blanding af en del salt og fire dele alkohol, gnugga fläcken og sedan ta en fuktig trasa för att torka av. For at rengöra väskan utanpå kan du doppa en bomullstrasa i en blandning av vatten, salt och citron och sedan skrubba den med lätt hand.

strandväska
Et billede lige så fint som et reklameblad ... for bakterietillväxt.