Så ska du äta när du tränar Image

Så skal du spise, når du træner

Hvis du træner efter jobbet og ikke har spist frokost siden, giver du ikke dig selv de bedste forudsætninger for effektiv træning. Kostexperten Linda Bakkman ved, hvordan du bedst planlægger dine måltider.

For at få resultat af din træning og orka ge allt på gymmet gäller det att låta maten bli lika viktig som själva träningen. Når og hvad du spiser, spiller stor roll om du vil blive hurtigere, stærkere eller mere uthållig. Det mener näringsfysiologen Linda Bakkman, som er doktor i medicinsk videnskab og har skrevet bogen Maten bag resultaterne.

- Det er vigtigt at træningspasset ikke isoleras til timmen i gymmet, löpspåret eller simbassängen. Træningspasset inkluderer opladnings- og återhämtningsmål. Passet begynder tre timer før, det er da du giver dig selv rigtige forudsætninger. Det er ikke heller slut, når du kliver ud fra gymmet eller træner blåser af, siger hon.

Målsättningen du har med din träning ska helt enkelt synas på tallriken. Både protein og kolhydrater cirka tre timer før et pas er en bra uppladdning.

- Tiden er framför allt för kolhydraternas skull. Det tar så lång tid innan vi lagrat in dem i muskulaturen. Hvis du ønsker at blive sulten igen inden dit pas, kan du tage en halv banan og et glas mælk for at modvirke hungern i stedet for at det skal udgøre brændstof til træningen, siger Linda Bakkman.

bakkman_linda_1.jpgKostrådgiveren Linda Bakkman har skrevet en bog til dig, der vil maksimere effekten af dit træningspas med hjælp af ret kost. Tag en titt på Instagramkontot @matenbakomresultaten om du vill få smarta mattips!

Efter træningen skal du fylde på med protein inden for en halvtimme for at fremme muskeludviklingen i kroppen. Om du er en af dem, der træner efter jobbet, giver Linda Bakkman tips om at have et restitutionsmål i väskan, som du kan spise i omklädningsrummet.

- Så kan middagen komme en og halv time senere. Ved at spise noget direkte efter træningen har du investeret i kraft til at forberede middag. Alternativet er, at du tager dig sammen på skakiga ben og i princippet spiser ur grytan for at du er så sulten, at du ikke orkar vente.

Hvor vigtigt er tidspunktet for madlavningen?

- Jätteviktig. Det er ikke sådan, at det er en eksakt videnskab. Det er ikke godt nok til, at du ikke spiser ved præcis rette lejlighed. Træningen er jo ikke körd om du inte stretchar efteråt, men du blir så mycket bättre om du gör det och ökar förutsättningarna för nästa pass. Det er jo ikke enten eller, det vil jeg også komme fra.

Hvad händer om jeg øger træningsmængden med ikke matintaget?

- Du sover dårligere, får dig dårligere og får dårligere immunforsvar. Det klassiske er jo efter nytår, hvor alle skal køre i gang, og i februar er alle så syge.

Hvad er den største fejl, som trænende personer gør i spørgsmålet om omkostninger?

- Antingen at man ikke ser det som en del af sin træning alls, at träningen är en isolerad händelse, eller att man tar fasta på väldigt små detaljer och tror att de har väldig stor betydelse. Det bliver lidt som at sila mygg och svälja kameler. En enkelt detalje kan ikke gøre så stor forskel.

Klik på HÄR, hvis du vil vide, hvad Linda Bakkman anbefaler som opladningsmål, återhämtningsmål og mat under en vilodag.

LÄS MER: Er proteinpulver et must, når man træner?

LÄS MER: Video: Mättande smoothie med jordnötssmör