Så ska du hålla armarna när du springer Image

Så skal du holde armene, når du springer

Har du spring i benene men en tendens til at få ont i kroppen under løprundan? Långdistanslöparen och löptränaren Mats Erixon förklarar vilken hållning du ska ha när du springer.

Holdningen under en långdistansrunda är väldigt viktig för att både effektivisera löpningen och vara skonsam mot kroppen.

- Armarna ska pendla fram och tillbaka i takt med hastigheten. Du pendlar allt snabbare med armarna när du spurtar och tvärtom. Händerna ska vara avslappnade med fingrar och tumme pekandes rakt fram. Armbågen skal have en 90 graders vinkel og hænderne skal hamna vid höftkulorna när du pendlar dem fram och tillbaka för att få ned axlarna, säger löptränaren Mats Erixon.

Mats Erixon

Mats Erixon er en af Sveriges bedste langdistanseløbere og arbejder nu som løptränare på psim.se Foto: Hasse Sjögren.

Det er vigtigt, at du er afslappet i kroppen, da det tager energi at spänna exempelvis axlarna när du springer. Hvis du ved, at du har aksler, eller at du spænder akslerne under løprundan, kan du prøve at slippe akslerne ned og skåne dem lidt.

- Det er bare når du springer fort og spurter som du driver på med armarna og drar nytta av dem. Det er vigtigt, at du ikke tager for meget, når du springer længere distancer, du skal sløse så lidt energi som muligt. Find et lagom tempo, du skal ikke nå den berömda väggen. Find en prut, som passer lige dig.

Luta dig fram

Hele kroppen skal være rak og have en let lutning fremad, når du springer. Fötterna ska landa under kroppen, inte framför. Det er også vigtigt at tænke på hastigheden.

- Vigtigst er, at du er afslappet og ikke springer for stærkt. Du skal vide, at mållinjen er sådan, at du kan nå det med en bra hastighed.

Og glöm inte att underlaget kan vara avgörande vid smärta i exempelvis rygg eller knän.

- Jeg havde lidt ondt i ryggen, da jeg sprang meget på asfalt. Så fik jeg begejstret mig ind i skoven for at variere underlaget. Den bedste måde at reducere skader på er at springe på en plan, der er høj. Mjuka stigar är bra för kroppen om du har lite ont, säger Mats Erixon.

Et andet tip er at tage en rehab-dag og cykle en runde i stedet for at springe!

LÄS MER: Her er dam-löparskon som er bedst i test

LÄS MER: Her er herreløs, som er bedst i test