Så ska du träna om du har en knäskada Image

Så skal du træne om du har en knäskada

Mange som træner har problemer med knäna. Der er næsten lige så mange knæskader, som der er mennesker, men der er nogle generelle tips og råd til dig med en knæskada. Vi har talt med sjukgymnasten Maja Pernefeldt.

Alla är olika, så även knäskador. Du kan skade dig på forskellige måder, og den ene knækskade er måske ikke den anden. Mange, der har en knækskade, undrer sig dog over det samme: Hvad får jeg gjort og ikke gjort i træningsvej, når jeg har en knækskade? Maja Pernefeldt, sjukgymnast, PT og massör, har svaret.

Om jag har en gammal knäskada men har kunnat börja träna igen, och det gör ont när jag tränar - vad gör jag då?

- Det beror på hvad det er for skade, såklart. Mitt generella råd är att du ska fundera på vad du gjort den senaste tiden med din träning och om du har förändrat något. Har du måske begyndt at træne mere intensivt, lagt på højere belastning eller noget andet? Får du så ont at du inte kan stå eller gå ska du ta kontakt med en sjukgymnast, säger Maja Pernefeldt och fortsätter:

- Har du kraftig smärta i knät som kommer tillbaka gång på gång skulle jag gå till någon och kolla upp det, så att du kan ta reda på vad det är som gör att du får ont i knät och få rätt övningar.

Om det gør ont efter ett träningspass då?

- Det beror også på, hvad du har for skade. Det vigtigste at tænke på er at om det gør ont og ikke släpper medan du tränar eller gör mer ont, ska du avbryta träningen. Har du en bristning i en muskel, plejer det at gøre det muligt at bruge den muskeln, men har du en overansträngd eller uttröttad muskel som inte har återhämtat sig så kan smärtan släppa när du använder den och blir varm.

Findes der nogen konditionstræning, som bruger funka bra om jag har ett dåligt knä?

- Cykling plejer at være en kæmpe udfordring, også træning i vandet. Simning passer måske ikke til alle dårlige knogler, men vand kan give god stabilitet og balance. En sjukgymnast kan skrive ut vattenrehabprogram om du är väldigt retad i knät men inte vet var det kommer ifrån.

Hjäper knäskydd när man har en knäskada?

- Ja, for at give ekstra varme og bedre cirkulation i de trætte muskler. Eller at man giver et ekstra ydre stimuli, så hjärnan kopplar på at städja det knät mer.

Maja Pernefeldt
Maja Pernefeldt er PT, sjukgymnast og massør og har mange tips om, hvordan du med en knäskada kan træne.

Spiller træningssko nogen rolle?

- Generelt når det gælder løb, og når du går på træningspas på et gym, plejer det at gå fint med en sko, der har tykke sula med dämpning i. Det fanger op stötarna som går upp i knät. Men træner du meget højt eller gør meget tunge grejer, er det vigtigere at have en stabil sko med flad sula, som står stadigt på gulvet.

Hvilken muskelgruppe er vigtigst at træne, når jeg har en knæskada?

- Fremför allt baksida och framsida lår, och se till att de samspelar. Men også vaden. De arbejder med at böja, sträcka och stabilisera knäleden. Framsida lår bromsar rörelser med benen, och om du till exempel är svag i framsida lår blir det mycket belastning på knäskålsenan och framsidan av leden, säger Maja Pernefeldt och fortsätter:

- Det er også vigtigt ikke bare at fokusere på området, hvor du har været. Det findes de som har ont i knäna för att de till exempel har väldigt instabila fotleder. Så måske du snedbelastar kroppen og får ont af det. Du kan også være svag i højden, hvilket gør, at du måske falder i med knäna vid knäböj och på så sätt snedbalastar knäna. Så er det godt at gå til nogen, der har koll på rørmønsteret, og som kan se, at svagheden egentlig sidder der.

Vil du tage på træningsrejse til Spanien med Maja Pernefeldt i vores? Maila info@majapernefeldt.se for mere info.

LÄS MER: Det her behöver du för gymträning

SHOPPA HÄR: Vores seneste løpartikler