Så tränar Henrik Windstedt inför skidsäsongen Image

Så træner Henrik Windstedt inför skidsäsongen

Henrik Windstedt er gået fra diskbråck til världsmästartiteln i friåkning. Anledningen er, at han nu gør försäsongsträningen året runt. Så her går det til.

Regel nummer ett för smarta skidåkare är att aldrig komma oförberedd till berget och aldrig kompromissa med försäsongsträningen. Vintern står for dörren och oavsett om du laddar för att pumpa puder, skära manchester i pisten eller uppgradera tricken i parken så behöver kroppen förberedas i tid. Ekvationen er enkel, flitigare træning under hösten ger gladare dagar på berget.

Peak Performances ambassadør, verdensmester Henrik Windstedt, 33 år, mener, at der findes to hemmeligheder bag hans framgångar som skidåkare.

For det første er at få skidåkare mere allround än Åresonen. Bakom farten, skidkontrollen, känslan i luften och de smarta linjevalen nedför berget ligger en skidkarriär bestående av allt från skicross och OS-satsning i puckelpist till parkåkning och friåkning.

For det andet har han lagt op til et omhyggeligt træningsprogram, som han følger året om. Han må nemlig det for at holde ihop. To diskbænke, knækkede nøgler og revner og et stykke knude har gjort, at forsäsongsträningen har behövts uppgraderas til en kontinuerlig rehabträning året om.

- De fleste skidåkare har en periode, hvor man er ung og dum. Man vil skubbe alle grænser, sætte alle trick og tror samtidig, at kroppen holder for alt. Inför OS 2006 nötte jag så otroligt mycket puckel utan att vara tillräckligt stark och vila emellanåt. Det er klart, at jeg gerne havde sluppet diskbænken, men samtidig er det måske det bedste, der hent mig som skidåkare. Jeg lærte mig läxan i tid og träningen som sedan blev ett absolut krav för mig har också gjort att jag utvecklas senare i karriären, säger Henrik Windstedt och fortsätter:

- Som skidåkare är du ofta antingen en ryggmänniska eller en knämänniska. Det findes måske nogen, som er søde, men få åkare klarar sig genom en hel karriär utan att ta stryk. Teknik og talang kan kompensera för mycket, men förr eller senare åker du på en kyss. Selv er jeg en ryggmänniska och behöver anpassa mig till det.

Hvordan beskytter du ryggen bedst? Du stärker bålen. I og med at en skidåkare "automatiskt" får stora muskler på framsida lår är även övningar för baksida lår, för att balansera upp benen, viktiga. Omkring fire gange i ugen tager han sig til Sportsgym i Åre. Klassisk styrketræning med frie vikter, som til eksempel marklyft, frivändning och benböj, väljs bort till förmån för träning med pilatesboll och rep som fästs i taket, det ger bra neuromuskulär träning. Fordelen ved bolde og rep er også, at de enkelt kan packas ner i trunken under vinterns alle resor så at träningen kan hållas igång hela tiden.

- En velfungerende bål er skidåkarens vigtigste styrke. Det er ikke benmuskler, som trengs for at stompa en landning. Kan du ikke holder ihop överkroppen fäller du dig framåt eller faller bakåt.

Förutom träningen i gymmet kompletterar Henrik Windstedt sin träning med löpning. Inget avancerat, max sju kilometer på gamla vägen från Åre till Tegefjäll. Men uanset hvad du gør, skal du ikke gøre som alle andre gør.

- For mange af os kræves avanceret og persontilpasset træning. At sætte en benbøj på ret måde tager tid. Det værste, du kan gøre, er at stresse i gang med træningen, når snøvsen begynder at falde, begynde at løfte tunge for hurtigt, herma andre på gymmet og riska at dra på sig langvariga skador. Det bedste, jeg har gjort, er at udvikle min egen træning i tæt samarbejde med fysioterapeuter. Jeg synes flere burde lægge træningen op så.

Hjärt- och lungträning får han även av turer på allmountain-cykeln upp mot Hummelstugan. Downhillcykling som sedan följer ger bra träning i att läsa av terräng och att tvingas ta snabba linjebeslut.

- Sedan er det måske lidt ordspilsmæssigt med tanke på min ryg, men jeg købte en motorcross nyligen som jeg kørte på ÅreMX bana ved Fäviken. Det er utroligt krævende fysisk og ekstremt kul. Samtidig tror jeg på det jeg hører om at mjölsyretålighet alltid är grenspecifik. En skidåkare kan bara mjölksyreträna genom att åka skidor och det är skillnad mellan att åka puckel och friåka. Også jeg får mjölksyra i benen under säsongens första åk oavsett hur mycket annan träning jag gjort under försäsongen. Så alle skiddagar på berget gör skillnad.

For den som sett något av Henrik Windstedts vinnande åk från Freeride World Tour eller de håriga linjer han kör i Alaskas berg, så märks det där med stark bål tydligt. Men, træningen gør noget med skidåkarhovedet også.

- Hvis du rejser til Alaska eller tager på verdensturné, som ofte er meget længere end filmsekvenserne, så må du vide, at du er stærk. Jeg tror, at det er den følelse, som også dominerer eller de, som kigger på skidfilmerna märker av. Jeg har samtidig en utrolig respekt for bjergene, iblandt er jeg rädd inför ett åk och det tror jag är sunt.

henrik windstedtHenrik Windstedt er vinder af Freeride World Tour 2008, har syv gevinster i Nordiska Mästerskapen i extremskidåkning, otaliga sekvenser i skidfilmer och har startat What! Camps i Åre och Folgefonna.

LÄS MER: Yogan gør mig til en bedre skidåkare