Så tvättar du din cykel som proffset Image

Så vasker du din cykel som proffset

Gillar du att cykla i naturen har du säkert kommit hem med en mountainbike som är både lerig och dammig. Cykelfantasten Elna Dahlstrand fortæller, hvordan du tager hånd om dit fartkompis på bedste vis.

Alt fler upptäcker tjusningen med att cykla. De seneste år har interesseret sig for at finde ud af, hvordan en tohjuling fungerer. Elna Dahlstrand er inbiten cykelfantast og elsker at smutsa ned sin mountainbike.

SHOPPA NU: Cykeludstyr og cykelkläder

Elna Dahlstrand er proffs på at tvätta och hålla efter sin cykel på bästa sätt. Følg hendes råd og tips, så kommer din cykel til at blive som ny!

- At holde cyklen ren gør, at den holder længere. Cykeln skitas ned ganska mycket varje pass, det är en smutsig sport. Det fastnar sand, grus och lera i cykelns rörliga delar. Tag hånden om din cykel efter dit træningspas, så holder slitagedelene længere.

Hvor ofte skal jeg tvätta min cykel?

- Er den bare lidt dammig räcker det att bara skölja av den med vatten. Men er det lera och smuts på cykeln tycker jag att du ska tvätta av den ordentligt med medel och borstar. Jeg giver min cykel en riktig supertvätt ungefär varannan vecka, då jag tvättar kedjan också. Men jeg cyklar fem, sex ganger i veckan. Är du en vanlig motionär kan du gå igenom den ordentligt en gång i månaden.

hink
Förutom en skonsam regnöringsspray är det bra att ha en hink med lite diskmedel eller specialschampo i och ljummet vatten och en tvättsvamp.

Hvordan rengør jeg cykelkedjan?

- Spraya lite avfettning på en tandborste och borsta sedan kedjan, länk för länk, på båda sidor. Du kan køre samme procedure på kassetten og bakväxeln. Det er vigtigt at skölja av medlet så fort du blir klar så at det inte kan tränga in i cykeln. Spola av den med vatten och kontrollera att den ser ren ut och glöm inte att torka av den och smörja den - om du väntar med det kan det bildas ytrost, säger hon och fortsätter:

- Når jeg "storstädar" cykeln tar jag bort kedjan, eftersom det annars är svårt att få bort all smuts som hamnar i den. Jeg har en kedjelås på min kedja, som gør, at jeg let kan åbne og lukke den. Jeg lægger kedjan i en gammel glasburk og drikker den derefter i afkogningsmiddel. Den får stå og dra ett tag och sedan skakar jag om burken, även om kedjan såg ren ut kan det komma ut skit då. Sedan borstar jag av kedjan med en tandborste, sköljer av den med vatten, lägger den i burken igen tillsammans med en kedjeolja som fettar in och tränger bort den sista fukten och smutsen.

Om jeg har bråttom, hvad er det vigtigste, som jeg ikke får missa at rengöra?

- Synlig smuts ska bort, så är det bara. Har du jättebråttom, spola av din cykel snabbt, spraya lite rengöringsmedel på en svamp och svep över cykeln så att du får bort det värsta. Hvis du holder cyklerne rene, er det ret let at bare skölja av de gånger du har bråttom. Ge cykeln tio minuter varje gång du varit ute så tjänar du in det när du bara har två minuter över.

Hvad er den største fejl?

- At spraya medel direkt på hjulen så att det kommer in bakom kassetten och i hjullager och vevlager. Du kan tvätta sönder dina lager, om du öser på med för starka medel och mängder med vatten där det inte ska vara. Så kan delar börja trilskas när det är dags att cykla.

Hvis jeg skal stille min cykel væk en længere tid, hvordan gør jeg så i orden den på bedste måde?

- Tvätta av den, se till att den är torr överallt och smörj in kedjan som annars kan stå och rosta. Cykeln skal være hel og ren, så den føles frisk, når du føler for at cykle igen.

elna
"Mitt hjärta klappar hårt för att köra så fort jag orkar på en flowig skogsstig med en lätt och härlig cykel", skriver hon på sin blogg. Følg Elna Dahlstrands cykeleventyr på Instagram! Foto: Eskil Laago

SHOPPA NU: Cykeludstyr og cykelkläder

LÄS MER: Cykelsportens stilregler