Så undviker du att bli sjuk när du springer på hösten Image

Så undgår du at blive syg, når du springer på efteråret

Sluta snora! Distanseløberen Joanna Swica forklarer, hvordan en leverandør af løbesko holder dig frisk i efteråret.

Tror du, at det er behageligt at springe ud i den kølige høstluft? Så er det tid til at tænke over det. Distanseløberen Joanna Swica elsker at springe, når det bliver lidt køligere udendørs og mener, at alt handler om ret type tøj til at elske höstlöpning.

- Det første, du bør gøre, er at tage en titt i garderoben og se om du er rustad for höstlöpning. Hvis du bare sætter dig i en tyk trøje, når det bliver lidt koldt udendørs, kommer du til at svede ihjæl. Kör i stället på tunna lager, som en tunn t-shirt i ett material som andas och en tunnare löparjacka, säger Joanna Swica.

En tjockare tröja stänger in värmen och svetten, vilket Joanna Swica menar kan leda till obehag och en panikkänsla där enda utvägen är att ta av sig tröjan halvvägs in i löprundan.

- Tar du av dig tröjan kommer du att bli förkyld, så enkelt är det. Springer du derimod i en tunn funktionströja och löparjacka som leder bort svett kommer du såklart att få upp värmen, men aldrig känna dig för varm, säger hon och fortsätter:

- Det vigtigste for at undgå at blive forkyld er at holde dig tør gennem plagg som andas og leder bort svetten. Jeg forstår ikke heller rädslan för att vila. Hvis du føler dig krasslig, bør du tage en promenad eller vila.

HöstlöpningDistanseløberen Joanna Swica driver en populær hälsoblogg, foreläser og arbejder for SOS International. Hun er desuden ambassadør for Reebok og Ironman, spana i hendes Instagram HÄR.

Har du ikke noget imod at springe, når det trækker op? Se til at du har plagg som tål vatten. Springer du på aftener, når solen er gået ned? Kør på plagg med reflekser.

- Når temperaturen kryber ned til runt sju, otte grader brukar jag rekommendera löpare att ha något om halsen och händerna. Det er en fantastisk løbegård, der holder på varmen, men alligevel ikke føles klumpet. Jeg springer derimod i shorts indtil november, men jeg er ret ekstrem. For min del kompenserar jeg gennem at være påklædt på overkroppen og på så måde holder jeg en behaglig varme. Men når det er koldt og syv grader for meget, er du ikke ordentligt forberedt.

Det er ikke bare garderoben, du behøver se over for en optimal löpning i höst. Glöm inte att uppdatera dina löparskor.

- Det vanligaste felet folk gör är att de springer i samma skor året om. Jeg springer i Reebok Floatride Run under intervallpass och upp till rundor på 10 kilometer eftersom det kräver ett par lätta skor som har en medelhög dämpning och bra markkontakt. Till pass over milen har jag tre olika modeller beroende på vilket underlag jag springer på.

HöstlöpningFötterna belastas extremt mycket i varje löpsteg du tar. Derfor er det vigtigt, at du springer i ret type af løparskor.

Till skogslöpning springer Joanna Swica i ett par löparskor med hög dämpning som sitter åt kring vristen för ett högre stöd. For asfaltslöpning har hon ett par skor med mjukare dämpning i främst hälen. De har også et andet fald og er meget lette. Til sidst har hon en løparsko, som er en kombination af begge modellerna, til sträckor hvor underlaget varierer. Poängen er at finde den rigtige type løvsko til dit formål.

- Når jeg springer, er det 70 kilo plus kraft i hvert trin, som lægges på mine fødder. Springer jeg 25 kilometer er det to timer som jeg konstant belastar mina fötter i varje steg. Derfor behøver du springa i bra skor. Våga ta hjälp (av exempelvis Sportamores kundtjänst) via mejl eller chatt om du inte är säker på vilken modell du ska ha. Eller bestil et glas og prøv i ro og mag!

Er underlaget däremot halt bör du korta ned löpsteget och tänka på att sätta steget under dig.

- Det bliver som at du tassar fram på ett nätt sätt. Tænk ikke på tiden du tappar, det er intet imod at du ramlar eller stukar foten.

Joanna Swicas 5 snabbtips för en härlig höstlöpning:

  1. Satsa på flera tunna lager i funktionsmaterial som andas.
  2. Lad ikke regn hindra en runda. Se til at du har plagg som tåler vand.
  3. Vila om du begynder at føle dig krasslig.
  4. Glöm inte reflexer!
  5. Find en løpartikel, der passer til underlaget, du springer på.

HÄR kontaktar du Sportamores kundtjänst för frågor som rör sortimentet.

SHOPPA HÄR: Vores brede udvalg af løsvarer

LÄS MER: Lad ikke løbet blive et stressmoment

LÄS MER: Derfor skal du springe i Reeboks løbesko