Så undviker du familjekaos vid matbordet Image

Så undgår du familjekaos ved matbordet

Svenskasupernannyn Anna-Karin Wyndhamn vet hur du får matvanorna med ditt barn att funka - de här striderna bör du undvika och så bör du lägga upp maten!

Den svenske supernanny Anna-Karin Wyndhamn, som er doktor i pædagogisk arbejde og har baggrund som gymnasielærer, står inför uppdraget att i Supernanny Sverige skapa harmoniska hem där familjemedlemmarna lyssnar på varandra, hjälper till i hemmet och äter och sover utan kamp och skrik. Da vi på Sportamore mødte hende under TV3's pressekonference, forklarede hun, hvordan du undgår bråk med dit barn ved middagsbordet.

Bør forældre spise middag med børnene eller lade de små spise inden?

- For det første synes jeg, at I absolut skal spise sammen. Duka inte upp till middag för barnen klockan sex och sedan för dig och din partner en timme senare. Att äta ihop är en jätteviktig social träning för barnet, säger Anna-Karin Wyndhamn.

Mitt barn vill bara äta en specifik maträtt, vad ska jag göra?

- Du får at vide, hvilken arbejdssituation du har omkring mad og bestemmer, om du skal servere en eller flere retter. Men er det en superpuckel at tage sig over hver dag? Server det barnet spiser. Om barnet eksempelvis bare vil have korv eller kødbullar, kør på det. For barnet spiser også frukost, något på förskolan, lite frukt på eftermiddagen och så vidare. Det findes alligevel en variation. Ofta låser sig barn omkring tanken "just när jag är hemma på kvällen vill jag ha det där". Det er en måde for barnet at få være med og bestemme. Og så tænker jeg: Vælg dine stridere. Vil du, at jeg skal kunne sidde ned uden at skrika og gorma? Kör på korven. For så småningom kommer også den mest inbitna korvälskaren fråga efter en bit morot. Og bestäm dig, vad är viktigast: At barnet nyder bare den mad, du har spist, eller at du sidder ned en stund og spiser i fred og ro i hele familien?

SupernannySupernanny Sverige med Anna-Karin Wyndhamn sender på måndagar klockan 21:00 på TV3. Foto: TV3/Johnny Wohlin.

Hvad er det, de fleste forældre gør, når de kommer til børnenes matvanor?

- En almindelig fejltagelse er at køre alt sammen til en eneste søreje. Man tænker på, at det er så fedt med en gryde, for så får du både grøntsager og kød. Men barn vill ofta kunna se vad de äter, de vill ha det i små bitar och i små öar på tallriken. Lad børnene lægge sin måtte på visiret.

Det bliver altid bråk, når vi skal sætte os og spise, hvad skal jeg gøre?

- Jeg tror ofte, at forældre har stået og lagt mat väldigt länge och lagt ner sin själ i det. Sedan när de kallar barnet till bords är barnet mitt i en lek eller ett spel, vilket gör att han eller hon inte är redo att komma till bords då. Forvarna barnet i stället och säg exempelvis "När du har spelat klart den här rundan ska du komma till bordet och så ska vi sätta oss och äta".

LÄS MER: En god morgen med Kristin Kaspersen

LÄS MER: Derfor burde du åka på träningsresa