Säker i backen med Sweet Protection Image

Sikker i ryggen med Sweet Protection

Hjälm är ett måste om du ska åka skidor eller snowboard i vinter. Norska märket Sweet Protection erbjuder högteknologiska (och snygga!) skidhjälmar för både vuxna och barn.

Du som var cirka ti år siden, du bar hjelm i skidbacken og så en klumpig og oskøn kloss foran dig, når du hørte ordet "hjelm" har en hel del at lære. Dagens lette og stilrene skidhjälmar har ikke meget gemensamt med varianterna du förmodligen bar som ung, och i dag finns det ingen anledning att strunta i hjälmen.

Du, som virkelig vil kombinere et flot design med den allernyeste teknologi, kan prøve Sweet Protection, et mærke fra den norske skidorten Trysil, som er grundlagt af en flok skid- og skateboardløbere på jagt efter rigtig god sikkerhedsudstyr.

Det, der begyndte som et hjärteprojekt i en lille garage, er i dag vokset til et prisvindende mærke med hjelm, beskyttelse og funktionsklæder udviklet sammen med rigtige proffer, som snowboardlegenden Terje Håkonsen. Men du behøver naturligvis ikke være en ekstremåkare for at bære en Sweet-hjälm i backen.

- Vores hjælper passer dig, som vil have den sikreste hjælper, der findes, siger Tony Torbiörnsson fra Sweet Protection.

Lav volumen og lav vægt er centralt, når Sweet-teamet udvikler skidhjälmar, så at nacken ikke belastes i onödan. Flere modeller er også udstyret med MIPS, en teknisk løsning som stopper rotationsvåldet mod hjernen som opstår når du ramlar og beholder hovedet i samme läge inuti hjälmen. Uden MIPS er der en risiko for, at hjernen skakas rundt, hvis du får et slag mod hovedet.

Når det gælder pasformen, anbefaler Tony Torbiörnsson at vælge en model og størrelse, der sidder ret stramt. Hjälmen ska inte skaka runt när den sitter på eller när du rör huvudet, men inte heller klämma eller göra ont. Køb altså ikke en hjelm, som dit barn kan "vokse" i.

Hvordan skal hjælmen sidde under hakan?

- Den skal sidde med lidt luft under og nudda hakan lätt, men den ska fortfarande inte kunna åka av. Du skal få plats med ungefär ett finger under spännet.

Tarjei Aasen_Salvation_Foto_Vegard Aasen_preview.jpeg.jpgKaliforniens brädkultur var tidligt en inspiration, når det gjaldt både design og attityd, og det er stadig noget, der genomsyrar Sweet Protection som märke. Trods at det gælder vintersporter! Foto: Vegard Aasen.

Sweet har to forskellige typer af hjælp: i form og hård skal. Valget beror på dine egne præferencer - og dit budget. In mold-hjelme har en tunneldragt, der er lavet sammen med EPS-linern, det skumlignende materiale i hjelmen, som absorberer stød og slagger. Sammen med MIPS får du en rigtig god beskyttelse i skidbacken om ulykken skulle være framme. In mold gør hjelmen lettere og mere ventilerende, og den koster også lidt mindre.

Hard shell har, som du måske hører af navnet, en tyk plastskal som formas separat og limmas på linern. Den type hjelm har en noget dyrere prislapp.

Hvad er en god hjælp, hvis jeg ikke har lyst til at gå med hjælp?

- Hvis du tror, at en hjelm sidder godt og er pæn, så vil du bruge den. Alla kan inte ha Sweet, det som passar det passar!

Hvornår skal jeg købe en ny hjelm?

- Når du får en ordentlig smäll er hjälmen förbrukad. EPS:en i hjälmen förbrukas även fast det inte syns, så får du en hård smäll ska du byta hjälm. Utan några stötar rekommenderar vi att byta hjälmen efter ungefär fem år, säger Tony Torbiörnsson och fortsätter:

- Vores hjælper bygger på forskellige tykklekar i plasten for at kunne beskytte så bra som muligt. De er mere elastiske på toppen, hjælperne skal "kollapsa" på toppen, hvis du slår i hovedet.

Det kan virke konsistent, at hjælpere skal kollapse, men det er, når de deler en bevægelsesenergi fra smällen på kun et punkt og beskytter dig som bedst.

Hos os på Sportamore finder du to voksenmodeller fra Sweet Protection, Igniter og Trooper , som begge findes med eller uden MIPS. Til børn findes Blaster Kids Helmet, en let og behagelig model.

7048651376559_001_d8512bf60f7341eea39b1d1bc1d05e52.jpgIgniter MIPS Helmet fra Sweet Protection findes både i sort og hvid. Rekommenderat pris, 2 195 kronor.

Igniter har en let og tålig ABS-plast samt en EPS-försedd insida med ekstra støddæmpende partier ved panna og nacke. Hjelmene har også justerbar pasform, aftagelig ørebeskyttelse og ventilationsåbninger, som går at åbne og lukke.

7048651439209_001_74bd1e0542e04738bf3fcd9267c3fb93.jpgTrooper Helmet utan MIPS findes i grått, svart och vitt, rekommenderat pris 2 295 kronor.

Trooper er den perfekte cykelhjelm med supertålig TLC-skalteknologi (Thermoplastic Laminated Carbon Fiber) og en indre kollisionsbeskyttelse af EPS. I hjelmen er der en flytbar polstring, en tagbar ørebeskyttelse, åbnings- og stængelbare ventilationspaneler samt et tagbart, vaskbart inderfoder.

Du finder hele vores udbud fra Sweet Protection HÄR.

LÄS MER: Her er sæsonens lækreste skidbyxor

LÄS MER: Test: Vinterns varmeste følelser