Bäst i test: Skaljackor för dam & herr 2020 Image

Bäst i test: Skaljakker til dam & herre 2020

Skaljackan er definitivt något du behöver i garderoben om du gillar att vara ute. Her er de bedste skaljackorna 2020 - for både kvinder og mænd.

Shoppa direkte: Gå direkte til alle skaljakker

En jacka som går at ha i nästan alla väder, och som skyddar mot vatten och vind? Javisst, du behöver en skaljacka! I det her store test har vi låtit testpanelen prova skaljackor, eller friluftsjackor som de också kallas, från olika märken. Testet indeholder både dam- og herremodeller. Ta reda på vilken som passar dig bäst!

SKALJACKOR FÖR DAM

Dam - Peak Performance Daybreak Jacket.pngModel: Daybreak Jacket, Peak Performance

Det bedste med jackan: Designet, den er flot og gennemtænkt!

Findes også i: gult/grønt, sort.

Testpanelet siger: En klassisk skaljacka med rak passform. Snyggt og praktisk at den er lidt længere baktill, så at du slipper bli blöt om rumpan när vattnet pärlar sig och rinner ned för jackan. Den føles sval i tyget, men alligevel tålig mod vind og regn.

- Jeg synes, at designet er meget pænt. Den pæneste skaljakke, jeg har prøvet, siger en testare.

Testpanelets eneste minus er, at materialet af nogle opleves som aningen stumt, så det strammer lidt, når du rør dig. Jackan har en praktisk høj krage, som stænger vind og regn ude og beskytter halsen bra. Den er lang i ærmerne, også for dig, der er over medellængde.


Dam - Haglöfs Mila Rain Jacket.png Model: Mila regnjakke, Haglöfs

Det bedste med jackan: Hur bekväm den är att ha på sig och röra sig i.

Finns även i: Vinrött.

Testpanelet siger: En skaljacka som känns lite som en regnjacka på grund af det något prassliga materialet. Stort plus vill testpanelen dela ut för att den är väldigt mjuk, den får faktiskt full pott för komforten.

- Du får fuld bevægelsesfrihed. En anden fordel er, at fikorna er overtäckta så att vatten inte rinner ned i dem om du går med dragkedjorna öppna, säger en testare.

Testarna lyfter också att det är bra med många olika passformsjusteringar - både vid luvan, längst ned på ärmarna och vid höfterna. Det gør, at jackan passer flere! Modellen har foder af mesh for bra ventilation og en keps på luvan med förstärkning, som gør at luvan ikke bare sjunker ihop när det är väldigt blåsigt.

Dam - Peak Performance Pac Jacket.pngModel: Pac Jacket, Peak Performance

Det bedste med jackan: At den er så let at pakke ned og tage med. Den tager ingen plads alls i packningen!

Findes også i: ljusrosa/blått.

Testpanelet siger: Det her er en ekstremt let og tunn jacka som er som gjord for at packas ned och tas med på vandringen utan att ta nästan någon plats alls. Ved ärmsluten finns tumhål så att jackan sitter kvar när du rör dig. Alle søjler er trukket sammen for at holde regn og blåst ude. Jackan er noget længere end hvad den ser ud til at være på produktbilledet.

- Der er ventilationshuller ved armhulerne, som gør, at jeg slipper svettas. Uppskattas! säger en testare.

Pac Jacket er en lækker jakke med høj krave, som beskytter mod vind og blåst. Den har en ganske løs pasform, som gør, at du kan have plagg under uden problemer, og du kan alligevel bibehålla en kvinnlig silhuett.

SKALJACKOR FÖR HERR

Herr - Haglöfs Mila Rain Jacket.pngModel: Mila Regnjakke, Haglöfs

Det bedste med jackan: At den er ret lang, og at den har en stor luva.

Findes også i: blått.

Testpanelet siger: Det her er en väldigt lätt skaljacka, som drar lite åt regnjackehållet rent materialmässigt. Luva som går at justera baktill och framtill. Modellen er ret lang til at være en jacka, længere end hvad den ser ud til at være på billedet.

- Jeg kan godt lide, at den er tofarvet og ikke tråkig sort som mange herrjackor er. Materialet er genvundet polyester. Jeg liker den her jackan, säger en testare.

Jackan bedöms som true to size, men modellen sitter ganska tight. Beroende på din kropstype kan ærmerne føles lidt trange. Luvan er stor og har en let keps, som beskytter mod regn i ansigtet. Den er desuden förstärkt, vilket är bra för då står den faktiskt pall mot vind, och viker inte bara ihop sig.
Herr - Peak Performance Pac Jacket.png
Model: Pac Jacket, Peak Performance

Det bedste med jackan: Den snygga gröna färgen, och passformen.

Testpanelet siger: Vilken otroligt skön skaljacka, tycker testpanelen. Snygg er den også, speciellt den gröna färgen går hem hos flera av testarna. Det findes muddar med tumhål i ärmsluten, vilket ger en perfekt passform. Luvan går att justera på flera sätt. En høj krage beskytter mod vind og regn.

- Ventilationshål i armhålorna gör att du slipper känna dig överdrivet varm, det gillar jag, säger en testare.

Alle dragkedjor er tejpade så at ingen väta eller vind kan komma in. Også plus for store, bra fickor!

Herr - Peak Performance Limit Jacket.png
Model: Limit Jacket, Peak Performance

Det bedste med jackan: Smarte funktioner blandet med superstiligt design.

Testpanelet siger: Materialet i den supersnygga skaljakke fra Peak Performance er en blanding af skaljakke og regnjakke, synes nogle i testpanelet. Den er noget lang i ermarna även på de som är medellängd. Baktill på jackan är den längre än framtill, så att regnet ska droppa ned på marken istället för att landa på låren ellr svanken. Jackan har desuden en luva som går at justera något, och fickorna är stora och stängs med tejpade sömmar.

- Ventilationshål på sidorna, vilket är grymt! Du kommer ikke til at føle dig blød eller blødt i den her skaljakke, siger en testare.

Kardborreband findes i ärmsluten så du ska kunna dra åt dem vid behov.

Herr - Helly Hansen Loke Jacket.pngModel: Loke Jacket, Helly Hansen

Det bedste med jackan: At den er 100% vandtæt!

Testpanelet siger: En skaljakke, som er en hybrid mellem skal- og mere klassisk regnjakke. Tyget er ganske tunt, men er 100% vand- og vindtæt. Perfekt til regnfulde dage på fjeldet, med andre ord! Den er ret sval, da foderet er af mesh. Matcha den helst til vandring på sommarn eller sen vår. Den har også store netfickor på insidan af jackan, där du kan rymma lite extragrejer. Jackan har en lang trækventilation under armhålorna.

- Passformen er af det noget bylsigare slaget. Det er godt, at du kan have flere lag under jackan, uden at det bliver for trångt.

Bliver det for trångt under jackan förlorar du det värmande lagret av luft som bör finnas mellan dig och jackan. Jackans lidt større pasform er dermed en forudsætning for, at du skal kunne have den under vinterhalvåret, da du garanteret kommer til at ville klæbe dig med lager på lager.

SHOPPA NU: Hela vårt utbud av skaljackor för dam och herr

LÄS MER: Guide: Vælg rigtige vandringskor fra Salomon