Sellerijuice – hetaste hälsotrenden just nu Image

Sellerijuice - den lækreste hälsotrend lige nu

Selleri har gået fra tråkig soppingrediens til supertrendig grönsak som alla vill juica. Sportamores egen kostvetare Matilda Alexandersson reder ut om sellerin är värd sin hype.

Tack vare Anthony William, mer känd som Medical Medium med två miljoner följare på Instagram, har selleri och sellerijuice blivit hetaste snackisen i hälsovärlden. Alla pratar om mirakelgrönsaken som gör under för hälsan och Medical Medium går så långt att han menar att denna gröna, smakrika dryck har potential förändra människors liv - så vi lät Sportamores kostvetare Matilda Alexandersson ta en närmare titt på trenden för att se om det verkligen kan stämma.

Hvor meget sellerijuice skal jeg drikke?

Medical Medium anbefaler, at man drikker fem deciliter sellerijuice eller spiser to hele bægre (!) med selleristjälkar hver dag. Ved at gøre det, får han at vide, at du kan få problemer med akne, høj blodtryk og PMS. Enligt honom behöver du intaget av selleri dagligen för att få maximal effekt av grönsaken - och följer man hashtaggen #celery på Instagram ser man att tusentals människor följer hans råd. Men hvad er det, der gør, at så mange vælger at drikke grøntsager, som langt fra alle synes smager godt? Hvad findes der egentlig i sælgerbranchen, som påvirker os så positivt?

Hvad er sellerijuice bedst til?

Blekselleri eller stjälkselleri er en rigtig supergrøntsag, for den er fyldt med næringsstoffer, som gavner kroppens funktioner. Selleri indeholder næringsstoffer som K-vitamin, magnesium, natrium og kalium.

K-vitamin er meget vigtigt for opbygningen af ben i kroppen, men også for hjertet. Det er et fedtløst vitamin, hvilket gør, at det lagrerras i kroppen og kan genbruges. K-vitamin er også en vigtig komponent for blodets koagulationsförmåga, hvilket gør at blodet ikke bliver for tunt. For tunt blod kan nemlig bidrage til, at det lettere danner bløder i kroppen, og at det ikke slutter blødt, når man gør sig illa. Vitaminet er en komponent i mange forskellige proteinsuppbyggnader i kroppen og er nødvendig for at overlevnad.

Magnesium er essentielt for, at nerve- og muskelceller i kroppen skal kunne udføre deres funktion. Kalium er nødvendigt i samme formål, men også for god njurfunktion og blodtrycksregulering.

At spise selleri eller at drikke sin juice kan derfor bidrage til stabilisering af blodtrykket, både via væskebalans samt tack vare natrium og kalium. Det har også antiinflammatoriske effekter, hvilket er godt for hud og mave. At selleri er fuldproppet med fibre er jättebra for tarmfloran og tarmfunktionen. Selleri kan også neutralisere niveauet af toksiner i levern. Hvis du har lyst til at træne, er det perfekt at drikke sellerijuice efter træningen for at genoprette elektrolytbalancen. Som om det ikke var nok, kan det også lindre angst, uro og stress, fordi det har en kedelig effekt på nerverne. Det betyder at hypen ikke er et bluff, at dricka och äta selleri utan att gå till överdrift är absolut nyttigt.

Forskellige fordele når det er juice respektive hel

En hel selleri indeholder meget fibre, hvilket bidrager meget til en velfungerende tarmfunktion. På den måde kan det være meget smart at knække en hel sælger. Det kan være sådan, at du vil få i dig mere af alle næringsstoffer, som er pakket i grønsager, og så skal du gøre den til juice. Så kan du få i dig mer utav grönsaker snabbt och därmed mer näring. Fibrerna försvinner då du juicear den och kroppen tar snabbt upp den extremt näringstäta koncentrerade juicen. Beroende på hvad du vil opnå med din relation til sælgerin kan du på så måde styre dit intag.

Tips!

Hvis du har svært ved at få i dig juice og ikke vil knapra i dig en bunt med stjälkar hver dag er det ypperligt at kaste i sellerin i din smoothie. Hvis du kombinerer med andre smagfulde frugter, bær og grøntsager, kan du til viss del dölja sellerins smak. Nogle mener, at sælgerens smag ligner god salmiak, men andre mener, at smagen er mere som tvål kan bare tricket med smoothien gøre, at du stadig kan tage del af alle nyskabelser, selvom du ikke synes, det smager godt.

Udover at spise selleri rå eller dricka den som juice er den utmärkt att ha i mat. Alle gryder, soppor og såser passer selleri utmärkt i. Finhacka den som lök och stek tillsammans med exempelvis gullök och morot, för den perfekta basen i en gryta.

Det er mange måder at få i sig selleri på - test dig frem for at få reda på vilket som är rätt för dig!

LÄS MER: Sambandet mellan kost och träning

SHOPPA HÄR: Vores udbud af strømpebukser