Sportamore presenterar: Sisterhood of running Image

Sportamore præsenterer: Søsterskab af løb

Alla springer for sin egen skull, men tillsammans är vi något mer. Den stöttande gemenskapen som alla kvinnliga löpare delar kallar vi för Sisterhood of running.

Det spiller ingen rolle om du er hurtig eller langsam, eksplosiv eller uthållig, erfaren eller nybörjare. Alle som springer er löpare, och oavsett nivå är du en liten del av ett större community. Det mærkes ret tydeligt, også hvis du måske ikke har tænkt på det tidligere. Når du begynder at springe, så får du ikke bare bedre kondition, skönare sömn och dansande endorfiner, utan också små uppmuntrande gester från andra, som stärker dig i din löpning. Det kan være alt lige fra en leende fra en anden löpare i spåret eller et gillande hjärta på Instagram. Selv om du springer ensam, springer du tillsammans med andra.

Löpningen var det som förde systrarna Charlotte Arvered och Elisabet Karlsson närmare varandra, när de levde separata liv, den ena som managementkonsult och elitlöpare, den andra som musiker. I dag er de en del af - og hyllar - Sisterhood of running.

- Jag springer de flesta pass ensam. Det er som meditation for mig. Jeg elsker at springe uden hørlurar og bare fokusere på at sætte den ene fod foran den anden, føle i andningen og lytte på omgivningen. Så laddar jag ny energi och varvar ned efter en tuff dag. Samtidig har løbet altid været meget socialt for mig. Men fra barnsben har det været en måde at mødes med både nære venner og knytte nye kontakter, siger Sportamores løbeekspert Charlotte Arvered, som har vundet Lidingöloppet 30 kilometer samt konkurreret i EM og VM på maratondistancen.

- Löpning er en underbar sport, fordi det går at tilpasse sig efter bare dig og din dagsform. Da Charlotte tvang mig ud i starten, syntes jeg, at det virkede supertråkigt at springe, specielt med hende som var så duktig. Jeg var så træt af, at jeg bare kunne springe en kilometer, men nu kan jeg springe en mara. Om du gillar att lunka i skogen, gör det. Hvis du gerne vil have en hurtig tur på bænken, så gør det i stedet. Det findes så mange forskellige varianter, så det findes noget, der passer til alle, siger Elisabet Karlsson, Charlottes løparbitna syster, som verkligen inte var någon storlöpare för tio år sedan.

- Då fick jag tjata och nästan släpa ut henne på korta löpturer i snigeltempo under stor protest, säger Charlotte och skrattar.

systerskap i löpningAt dele løbet er at dele glæden, for Charlotte Arvered og Elisabet Karlsson.

Vändningen kom när systrana bestämde att de skulle springa Midnattsloppet tillsammans med sina föräldrar. Da blev Elisabet inspireret og pludselig syntes hun, at det var kul at ge sig ud med sine elitlöpande syster som sympatijoggade bredvid. Plötsligt blev löpningen limmet i deras relation.

- Charlotte er superbra på at peppa och pusha, så jag hittade hem i löpningen tack vare henne, vilket påverkade vår relation på ett jättefint sätt, säger Elisabet.

- Sedan började vi springa ihop ofta och åka på löparsemestrar, vilket har lett till att vi kommit varandra mycket närmare, berättar Charlotte och fortsätter:

- Jeg elsker at springe! Det findes i mit DNA. Jeg kan ikke tænke mig et liv uden at løbe. Men lige så meget elsker jeg at se, hvordan løb binder sammen folk og får dem til at må bedre. I dag elsker jeg at tage med kompisar ut i spåret och se hur löpningen stärker dem och får dem att känna glädje. Også om du konkurrerer mod andre, konkurrerer du først og fremmest med dig selv og din egen PB. Och vill du inte tävla alls är det också okej, för det finns plats för alla i löparvärlden.

- Det er så meget pepp i löpningen. Jeg har arbejdet en del i USA, og når jeg er ude og springer, hvor får jeg spontanpepp fra næsten alle jeg møder, amerikaner er väldigt bjussiga mot främlingar på det sättet. Vi borde smittas lite av den mentaliteten. Måske kan du som ser det her ge hejarop nästa gång du ser en annan löpare springa förbi, foreslår Elisabet.

Elisabet charlotte karlsson sisterhood of runningVill du smittas av löparglädjen de här tjejerna sprider? Spana in dem på Instagram @TheCharlotteArvered og @elizabetkarlsson.

LÄS MER: Derfor behöver du flera olika typer av löparskor